Slik klarte Jacobsen å hoppe igjen etter Planica-fallet

Mener Morgensterns fryktelige fall var verre

STYGG SKADE: Anders Jacobsen skadet kneet da han falt i Planica i mars 2013. For å komme tilbake brutke han blant annet psykologhjelp, for å komme over fallet. Foto: Scanpix Foto: ,

Anders Jacobsen etter fallet: Brukte psykolog for å redde karrieren

Hoppstjernen Thomas Morgenstern fikk angst – og klarte ikke mer. Anders Jacobsen gikk til psykolog i Olympiatoppen for å redde karrieren.

Artikkelen er over fem år gammel

I går fortalte Morgenstern at han legger opp. To stygge fall forrige sesong hadde åpenbart satt sine spor. I Kulm gikk han rundt i skiflyging. Havnet på sykehus med hodeskade – og selv om han kom til Sotsji-OL – ble han aldri den samme igjen.

For halvannet år siden dundret Anders Jacobsen i bakken etter et hopp på 218 meter i den slovenske monsterbakken i Planica. Han fikk en komplisert kneskade (korsbånd) – og måtte gjennom et halvt år med rehabilitering.

- Mindre traumatisk

Et viktig moment i så måte var psykolog Britt Tajet Foxell i Olympiatoppen forteller landslagstrener Alexander Stöckl. Hun regnes som landets fremst idrettspsykolog, og har hjulpet flere av våre største idrettsutøvere, blant annet med mentale forberedelser.

- For meg fungerte det veldig bra. Men mitt fall var mindre traumatisk enn det Morgenstern opplevde. Han har hatt nærmere døden-opplevelser og opplevd dette flere ganger, sier Anders Jacobsen til VG.

For hans del gikk det mentalt mye bedre enn Morgenstern. Da jobbet de for å klare opp i hvorfor fallet skjedde og psykisk gå gjennom situasjonen på nytt. Deretter jobbet de for å overbevise Jacobsen om at det samme ikke kom til å skje igjen.

- Vi satte i gang opplegget midt i rehabiliteringen to måneder etter fallet, da jeg begynte å tenke på å hoppe igjen. Vi fortsatte frem til jeg hoppet på ski igjen, sier Jacobsen.

Bruker fortsatt psykolog

Hans redsel dreide seg aller mest om aldri å komme tilbake på toppnivå. Fortsatt bruker han Tajet Foxell til mental hjelp, men nå for å bli en bedre hopper.

Jacobsen var så nervøs før første hoppet etter Planica-fallet at han kom søvnløs til Midtstubakken 14. november i fjor. Han hadde fått forsikringer fra landslagstrener Alexander Stöckl at hoppet ikke skulle annonseres noen steder. Men helt uten press ble det ikke den tåketunge formiddagen.

SKREKKFALLET: Thomas Morgensterns kollbøtte i Kulm ble begynnelsen på slutten for den østerrikske hopperens karriere. Foto:Auer Erich,Afp

Stöckl mener Jacobsens inderlige ønske om å hoppe igjen. Og hans lidenskap til sporten hjalp ham tilbake. Han har sett mange eksempler på det motsatte etter alvorlige fall i hoppbakken.

- Jeg vet hva som skjedde med Thomas Morgenstern, og det overrasker ikke meg at han gir seg. At han velger å gi seg etter en fantastisk karriere er en riktig beslutning. Han ble redd for å hoppe, og da er det farlig, sier Alexander Stöckl.

Derfor sluttet Morgenstern

Morgenstern forteller at han ikke følte seg mentalt skikket til å hoppe lenger. Presseoppbudet i Hangar 7 - lokalene til energidrikken Red Bull - matchet avgangen til en statsmann.

- Fysisk var jeg hundre prosent klar, men mentalt manglet jeg ti prosent. Da kan jeg ikke konkurrere i toppen. Derfor er det slutt nå, sier Morgenstern.

Han prøvde å presse seg mentalt under trening i Bergiselbakken i Innsbruck i forrige uke. Testen gikk ut på hvordan han reagerte på ekstra fart i ovarennet, og et hopp ned mot bakkerekorden.

- Jeg trakk meg i luften. Det var ingen god følelse, sier Morgenstern.

Anders Bardal som hopper Grand Prix i østerrikske Hinzenbach denne helgen synes det står respekt av avgjørelsen til Morgenstern som han har konkurrert mot hele karrieren.

– Det var brutalt det han opplevde. Jeg synes avgjørelsen virker helt korrekt, og jeg har stor respekt for hans valg, sier Anders Bardal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder