MILLION-GLIS: Kenneth Gangnes med smil og tulipaner etter 2. plassen i Vikersund fredag. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Gangnes har hoppet inn en million

•  Hoppkometen fra Toten: - Hyggelig å tjene penger på hobbyen

•  Sportssjef Bråthen: - Utfordringen er når omgivelsene forandrer seg

VIKERSUND (VG) Kenneth Gangnes (26) tjener fett på hoppsuksessen. Tett på en million kroner i løpet av 11 uker i vinter, bare i prispenger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Og ennå er det 13 renn igjen av sesongen.

Hoppkometen fra Kolbu på Toten har ifølge premiepengeoversikten til Det internasjonale skiforbundet (FIS) tjent 956.000 kroner siden han sto på pallen første gang i vinter med annenplass på Lillehammer i begynnelsen av desember.

Med bonuser fra utstyrsleverandører, stipend fra Olympiatoppen og utbetalinger fra private avtaler er Gangnes, etter hva VG erfarer, totalt oppe i 1,5 millioner i inntekter. Ikke verst for en hopper som senest i fjor jobbet deltid på sportsbutikk for å få endene til å møtes.

– Jeg har sagt at jeg i hvert fall ikke skal kjøpe meg sportsbil. Det må bli noe fornuftig. Men det får jeg ta senere, sier Kenneth Gangnes.

Han har vunnet ett verdenscuprenn (Lillehammer). Men har frekventert seierspallen ofte. Syv ganger, og ligger på tredjeplass sammenlagt i verdenscupen. I tillegg vant han VM-gull i skiflyging (lag), og fikk sølv individuelt. Det burde ha vært gull hevder norske hoppeksperter, som refset dommerne.

– Det er hyggelig å tjene så mye penger på hobbyen min. Men det forandrer meg ikke. Det grunnleggende for meg er fortsatt å kose meg i bakken, og yte hundre prosent på trening. Og være snill og god med dem rundt meg, sier Gangnes.

Les også: Gangnes' tøffe vei til verdenstoppen

Etter den utrolige lengdefesten i Vikersund i helgen hvor Gangnes banket til med 248,5 meter – tre meter bak verdensrekorden til Anders Fannemel – serverer han følgende om fremtiden med Lahti-VM om et år og OL i Sør-Korea i 2018.

– Jeg ser foreløpig bare et år frem i tid. Men jeg prøver å skaffe meg så mange gode øyeblikk som mulig. Til våren starter jeg med blanke ark igjen. Jeg tror det er riktig tankegang hvis jeg skal gjøre det like bra neste sesong, sier Gangnes.

Han medgir at han er mektig imponert over Peter Prevc. Søndag vant han i Vikersund, selv med fall. Det er en X-faktor med sloveneren som Gangnes mer enn gjerne skulle hatt.

Artikkelen fortsetter under bildet

SPENSTIG: Kenneth Gangnes drar til med spensthopp under oppsikt av trener Alexander Stöckl i styrkerommet på hotellet Alpenland i St.Johann im Pongau under Hoppuka. Lagkameratene Anders Fannemel, og Joachim Hauer følger med. Foto: Geir Olsen , VG

– Jeg har god selvtillit, men når du vinner så mange hopprenn som Prevc, så gjør det noen med sinnstilstanden din at du føler deg uslåelig, sier Gangnes.

Les også: Må unngå «norske-psyken»

Det er imidlertid ikke bare Gangnes som tjener cash av de norske hopperne. Fem mann har tjent fra en halv million kroner og oppover. De fleste av dem har levd på snille foreldre og lokale sponsorer inntil nylig.

Sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, ser farene komme. Det har nemlig vært en tendens at de som er blitt stjerner over natten slukner fort. Fortsatt er det Roar Ljøkelsøy som har flest verdenscupseiere i hopp-Norge med 11. Det er like mange som Prevc har vunnet denne sesongen.

Sjekk denne: Gullguttene fra VM i Kulm

– Utfordringen kommer når de nære omgivelsene forandrer seg. Det har vært en tendens at utøverne våre har hatt lett for å miste seg selv. Men jeg har vanskelig for å tro at det skal skje med en type som Gangnes. Han er trolig den som glemmer sist, når han ser tilbake på all motgangen tidligere i karrieren, sier Clas Brede Bråthen.

VGTV: Stöckl overrasker med Elton John-låt

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder