TUNG TID: Lars Bystøl og samboer Lisa Wortman går i uvisse og venter på en endelig avgjørelse i saken. Sammen har de sønnen Odin på ett år. Foto: Hallgeir Vågenes

Samboeren til OL-helten kastes ut av Norge

MYRKDALEN (VG) Tidligere skihopper Lars Bystøl (33) trodde han hadde lagt nedturene bak seg. Nå står han foran en ny.

- Dette er tungt for oss. Livet er satt helt på vent, sier Bystøl og amerikanske Lisa Wortman (37) til VG.

I august i fjor kom sjokkbeskjeden om at Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde avslått søknaden fra Wortman om oppholdstillatelse gjennom familiegjenforening med gullvinneren fra vinter-OL i 2006.

Formelt sett er det bare Lisa som kastes ut, men familien er tydelig på at vedtaket rammer sønnen Odin (1) på lik linje med moren.

GULLHELT: Lars Bystøl tok OL-gull i Torino i 2006. Karrieren hans ble preget av flere uheldige episoder, men den norske gullhelten skryter av samboerens hjelp til å få orden på livet. Foto: Bjørn S. Delebekk

Hvis Lisa reiser fra landet, vil Bystøl vurdere å dra med henne og Odin til USA, hvis han får oppholdstillatelse der.

- Vi vil være sammen, uansett, det er det vi fokuserer på nå. Å emigrere er absolutt aktuelt om vi ikke skulle få medhold. Jeg må prøve alt, sier han.

Psykisk syk

Begrunnelsen for avslaget på opphold var at Bystøl hadde hatt for lav inntekt det foregående året, og at han dermed ikke oppfylte kravet til forsørgerevne i utlendingsloven. UDI mente også at kravet til fremtidig inntekt ikke var oppfylt.

33-åringen sier at bortfallet av inntekt skyldes at han gjennomgikk en tung periode psykisk etter å ha lagt opp som skihopper, og derfor ikke klarte å være i fast arbeid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Les mer om saken i dagens VG! Foto: Faksimile fra VG 12. november 2012


- Jeg opplevde en kraftig nedtur etter at karrieren var over. Livet var tungt, og jeg ble syk, men møtet med Lisa reddet meg, sier han.

I fjor fikk Bystøl for første gang i livet fast jobb, i et anleggsfirma på Voss.

Selv om han nå oppfyller kravet til inntekt i utlendingsloven, har ikke UDI funnet grunn til å omgjøre vedtaket. Lars og Lisa har klaget på avslaget, og saken ligger nå til behandling i Utlendingsnemda (UNE).

- Vårt høyeste ønske er at vi kan gå videre i livet og bygge en familie sammen. Vi ber ikke om særbehandling, men om en avklaring, sier den tidligere storhopperen.

Som landslagshopper opplevde Bystøl flere ganger å komme i medias negative søkelys.

I 2001 ble han tatt for promillekjøring. To år senere holdt han på å drukne da han falt i havnebassenget på Aker Brygge etter en fuktig bytur.

I 2007 ble han tatt for promillekjøring på nytt, og i 2009 testet han positivt på cannabis. Til slutt ble han satt ut av landslaget.

- Der og da brydde jeg meg ikke så mye om alle skandalene. Jeg var alltid på vei videre i hodet mitt, og det var alltid nye mål å nå. Da jeg var ferdig som skihopper, kom alt dette mye sterkere tilbake, sier han.

- Følte du deg urettferdig behandlet?

- Jeg ble hengt på en knagg, og der ble jeg værende. Men jeg er ikke bitter i det hele tatt, sier han.

- Savner hoppingen

Bystøl innrømmer at han savner skimiljøet.

- Jeg savner alt med skihopping, miljøet og treningen. Jeg savner også driven til å prestere noe. Det har tatt tid å finne den gleden igjen, sier han.

Sitt største øyeblikk som idrettsmann opplevde Bystøl da han sto øverst på seierspallen etter normalbakkerennet i Torino for seks år siden.

- Det var stort å høre nasjonalsangen. Jeg visste jeg skulle vinne den dagen, sier Bystøl, som også tok bronse i storbakkerennet og i laghopping.

I dag er han mest opptatt av å se fremover.

- Jeg har bare sett på OL-medaljene en eneste gang etter at jeg la opp. Det var da jeg skulle vise dem til foreldrene til Lisa. For meg er dette et tilbakelagt kapittel. Nå må jeg finne en ny identitet. En ny Lars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder