Forfangs tøffe kjør før Hoppuka: – Trener hele julen

15 dager før Hoppuka har Johann André Forfang (23) bestemt at det skal trenes hver eneste dag før åpningsrennet i Oberstdorf. Julekosen får komme i annen rekke.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I dag endte han på fjerdeplass under verdenscuprennet i Engelberg. 0,2 poeng fra seierspallen. I løpet av de tre siste konkurransene i verdenstoppen er rekken: 1, 2 og 4. Og tredjeplass sammenlagt i verdenscupen.

– Det fine med julen er at det er en fin hybrid. Det blir hardt og godt treningsarbeid i kombinasjon med julekos, sier Johann André Forfang.

Han drar til hjembyen Tromsø neste helg. Men først skal det hoppes et nytt renn i Engelberg (søndag). Mandag er det fire dagers samling på Lillehammer. Der skal han få på plass tekniske detaljer, og utstyrsdetaljer ifølge landslagstrener Alexander Stöckl.

les også

Hundelykke for OL-vinner Forfang og kjæresten

DÅRLIG TID: Johann André Forfang er på vei mot superformen. Om 15 dager starter Hoppuka. Foto: Mattis Sandblad

Forfang fikk det ikke til på trening i sveitsiske Engelberg. Han hevder det var årsaken til at han ikke kjempet om seieren lørdag – da tyske Karl Geiger vant sitt første verdenscuprenn i karrieren – etter 107 forsøk.

– Det handler om å skaffe seg bedre selvtillit. Når du som hopper får de gode opplevelsene er det mye lettere å hoppe to ganger 140 meter, sier Forfang.

Han begynte med 133,5 meter. Og banket til med 138 meter i finalerunden. Det var imidlertid ikke langt nok for å stå på podiet. Stefan Huber på tredjeplass (Østerrike) slo han med 0,2 poeng. Piotr Zyla ble nummer to.

les også

Så mange ganger er Norge blitt hoppdress-disket

Forfang kjenner Hoppuka. Han vet den er meget krevende. Aldri har han vært på pallen i enkeltrenn eller sammenlagt i det som regnes som verdens tøffeste hoppturnering.

Alexander Stöckl medgir at han skulle sett litt bedre selvtillit i det norske laget, som gjorde rent bord i VM i skiflyging, og kom fra Pyeongchang-OL med gull, sølv og to bronsemedaljer.

– Vi har potensial i laget, men det er ikke helt hundre prosent til å vinne slik det ser ut nå, sier Alexander Stöckl.

Han har Daniel André Tande ute av form (trener hjemme), Robert Johansson (17. plass i Engelberg) som har tekniske utfordringer, og bare Forfang som holder verdensklassenivå.

– Ting skal på plass under samlingen på Lillehammer. Noen har tekniske feil som skal ryddes vekk. Andre skal få optimalisert hopputstyret, sier Stöckl.

PS! Siste nordmann som vant Hoppuka var Anders Jacobsen i 2007.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder