SVAK KVELD: Robert Johansson og de andre norske hopperne hadde nok en svak dag i bakken. Her er Johansson fra forrige helg, da han kom på tredjeplass i Lahti. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / Lehtikuva

Norsk hoppfiasko i generalprøven til VM

Den bekmørke sesongen for de norske hoppherrene fortsatte da Johann André Forfang ble beste norske på en tiendeplass. Men det finnes et lysglimt, og han heter Thomas Aasen Markeng (18).

Artikkelen er over ett år gammel

– Han gjør en fantastisk innsats i verdenscupen for første gang og leverer på det beste nivået han har i seg. Det er et bra potensial, og det er fortjent at han får det ut i dag, sier landslagstrener Alexander Stöckl om Markeng.

For i sitt aller første verdenscuprenn klarte Markeng å kvalifisere seg til finaleomgangen i tyske Willingen. I den andre omgangen var han enda hakket hvassere, og hoppet seg opp tre plasser med 134 meter.

les også

Lundbys VM-meny: – Mammas pizza og taco

– Det er veldig artig å ta mine første verdenscuppoeng i dag, og jeg er veldig fornøyd med det. Det er et bevis på at jobben jeg gjør er riktig, og det enda mer motivasjon for å jobbe videre, sier han til NRK.

Dermed sikret han sine aller første verdenscup-poeng - og kanskje et outsider-stempel i kampen om VM-billett.

For Anders Fannemel sviktet totalt og kom på 45. plass i første omgang, og sportssjef Clas Brede Bråthen sier til VG at skadesituasjonen rundt Daniel André Tande og Andreas Stjernen fortsatt er usikker.

les også

Skadekrise for hopp-gullguttene en uke før VM

Det betyr at det kan åpne seg en luke for Markeng, som ble juniorverdensmester for mindre enn en måned siden.

– Vi har ikke snakket om det ennå, vi får ta det etter helgen. Han er med hit for å få sin første erfaring fra verdenscup, sier Stöckl på spørsmål om Markeng er aktuell for en VM-plass.

Beste norske hopper etter første omgang var Johann André Forfang, og han ble beste norske - helt nede på en tiendeplass.

– Vi har fortsatt en jobb å gjøre, og våre gutter er ikke flinke nok til å ta ut sine beste hopp i konkurransen. Det er litt for mye styring i teknikken, selvtilliten er ikke helt på plass og vi må klare å bare «la det skje», analyserer landslagssjefen.

les også

Bjørge Stensbøl: – OL bør tilbake til Lillehammer

Pluss content

Men til tross for at det bare er en uke til VM og den norske hoppsesongen har vært langt under pari, ønsker ikke Stöckl å overdramatisere situasjonen.

– Det er ikke krisestemning, for vi ser at vi har hopp som er gode nok til å hevde oss i toppen. Når alt stemmer, er vi gode nok til å kjempe om topp-plasseringene, forklarer han.

En som virkelig vet å prikke inn VM-formen, er Rune Velta. Han kom som en komet inn i Falun-VM for fire år siden, og ga seg ikke før han hadde tatt hele fire medaljer, to av dem gull. Han maner til tålmodighet for dagens hopplandslag.

– Det er mye som er bra, men det har vært litt ustabilt. Toppnivået er jo bra, så det er vel egentlig bare å vite at man er nærme, ikke stresse så mye og bare holde på med det samme, sier den pensjonerte hopperen.

Han forklarer hvordan han fikk voldsom oppdrift inn mot VM i 2015, og ser ikke at den samme stigningen finner sted for dagens lag. Likevel, innsatsen i Lahti forrige helg gjør at han er optimist før VM i Seefeld.

– Jeg synes vi skal ha store forventninger, og forvente og håpe på medaljer i renn, sier Velta.

Halvor Engen Granerud ble nummer 14 og beste norske. Robert Johansson ble nummer 17, og Karl Geiger vant på hjemmebane i Tyskland, foran Kamil Stoch og Ryuyo Kobayashi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder