Slik skal Stjernen redde Hoppuka for Norge

INNSBRUCK (VG) Endelig norsk på pallen i Hoppuka. Landslagstrener Alexander Stöckl pustet lettet ut da Andreas Stjernen hoppet til tredjeplass i Innsbruck-rennet – men fortvilte over dressdisken til Halvor Egner Granerud.

Stjernen er også tredjemann i Hoppuka sammenlagt. Det kan lett bli annenplass etter søndagens finale i Bischofshofen. Fredag kveld ble han kjørt i en luksuriøs Audi Quattro med privatsjåfør til Bischofshofen.

– Jeg skal gjøre minst mulig. Det blir å gå gjennom hoppingen på video, og se på hvilke ting som kan gjøres annerledes, og ikke fokusere for mye på kampen om seierspallen, sier Andreas Stjernen.

GLEDE: Alexander Stöckl møter Andreas Stjernen med en god klem etter tredjeplassen i Innsbruck-rennet. Steinar Bjerkmann (t.h.) er mediesjef hopp. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

les også

Stöckl om nedturen i Hoppuka: – Har kjent det mye verre

For Egner Granerud ble Innsbruck-rennet et mareritt. Han sto på toppen – ble dresskontrollert – men fikk startnekt på grunn av for «lavt skritt». Det er brudd på utstyrsreglementet. Og kan gi fordel i form av større bæreflate, og ekstra meter i bakken.

– Det var tungt. Men hva skal jeg si. Dette er en millimetersport. Og det er utøverens ansvar, sier Alexander Stöckl.

– Synes du det er flaut når rennet sendes direkte på TV, og du har en hopper som aldri kommer til start?

– Ja, selvfølgelig er det dét. Men sånn er regelverket. Det aksepterer vi, og vi støtter det, fordi det skal være en «fair» konkurranse, sier Alexander Stöckl.

Sammenlagtleder Ryoyu Kobayashi ledet med et fantastisk hopp på 136,5 meter i første omgang, og selv om farten ble satt ned i andre sikret japaneren seieren overlegent foran Stefan Kraft.

les også

Slik ble Halvor (22) den berømte som «nakenhopperen»

– Ikke bare vinner han Hoppuka. Han vinner også i Bischofshofen, sier Stöckl.

Andreas Stjernen hoppet 131 meter i første og lå på tredjeplass. Han forsvarte pallplassen med 126 meter i finaleomgangen.

SPRUDLENDE: Andreas Stjernen med krystall og sprudlevann etter tredjeplassen i Bergiselbakken. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Dette var første gang jeg sto på seierspallen i Hoppuka. Det føles stort, sier Andreas Stjernen.

Han far, Hroar Stjernen var to ganger nummer to i Innsbruck (-86 og −87), og han vant i Bischofshofen (-85).

– Bra det av fatter´n, men han ble bare nummer fire sammenlagt. Den har jeg tenkt å slå, sier Andreas Stjernen.

les også

Hopp-Robert inviterte kjæresten Marlene på nyttårsfest

Sprova-hopperen er 4,2 poeng bak Markus Eisenbichler i sammendraget. Opp til Kobayashi skiller det 49,7 poeng. Japaneren kan tillate seg å falle i Bischofshofen, men likevel vinne sammenlagt.

Stjernen møtte Stöckl i kveldsmørket bak tårnet i den berømte Bergiselbakken – og fikk noen gode råd – før han hastet til internasjonal pressekonferanse i sentrum av den gamle OL-byen (hadde lekene i 1964 og −76).

– Kobayashi hopper på et annet nivå enn resten, så han er umulig å ta. Men annen- eller tredjeplassen er fullt mulig, sier Andreas Stjernen.

les også

Hopplegendens sterke krigsminne: – Gjemte seg i fjellhule for Hitlers soldater

Pluss content

Han medgir overfor VG at han er overrasket. Han fikk en god porsjon selvtillit etter fjerdeplassen i Oberstdorf. Tiende i Garmisch-Partenkirchen var imidlertid et steg tilbake. Men etter tredjeplassen i Innsbruck er optimismen der igjen.

Men det er bare noen uker siden han følte seg nokså motløs. Etter meget svak hopping i verdenscupen ble han sendt hjem for å trene. Løsningen ble opp i vekt og tilbake på lengre ski.

– Det så bekmørkt ut en stund. Men jeg har veldig flinke trenere rundt meg, og så fant jeg ut noen verdifulle detaljer på video av tidligere hopping, sier Andreas Stjernen, om forvandlingen.

Robert Johansson ble nummer 11, og Johann André Forfang endte på delt 21. plass. Anders Fannemel ble nummer 25.

les også

Hoppukedebutanten om å vokse opp med kjent far: – Nådeløs og tøff

Granerud hadde følgende forklaring: – Dressen var litt lav på toppen. Det er sånt som skjer av og til. Det er kjedelig for min del, ser Granerud til NRK.

Robin Pedersen ble diskvalifisert fra gårsdagens kvalifisering på grunn av ureglementert dress.

Les også: Disket 18 ganger på fire sesonger

PS! Daniel André Tande, som ble nummer to her i fjor, endte på en skuffende 43. plass. Han hopper ikke finaleomgangen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder