Stortalentet Philip Sjøen har tatt en pause fra landslaget inntil videre. Foto: Jan Petter Lynau ,

Hopptalentet Sjøen møtte veggen

•  Best i verden for ett år siden

•  Har ikke konkurrert på to måneder

•  Stöckl: - Veldig krevende å være landslagshopper

SOGNSVANN (VG) For bare et år siden var Phillip Sjøen (19) verdens beste skihopper. Nå har han ikke overskudd til å konkurrere - og dropper helgens plast-NM i Trondheim.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har vært for dårlig til å koble av mellom slagene. Jeg har tenkt for mye skihopping. Det har blitt altoppslukende, sier Phillip Sjøen.

Landslagstrener Alexander Stöckl bekrefter overfor VG at det er tatt grep. Den medisinske ledelsen i hopplandslaget og eksperter i Olympiatoppen tar seg av situasjonen.

– Profesjonelle folk på området personlighetsutvikling er koblet inn. På dette feltet har jeg ikke kompetanse, og derfor er det søkt støtte fra Olympiatoppen, sier Alexander Stöckl.

Les også: Sjøen: - Jeg trener mest av alle

Sjøen har tatt «permisjon» fra landslaget inntil videre. Han trener imidlertid på plast i Midtstubakken, og power-økter på Toppidrettssenteret. Men han er ikke med på samlinger og konkurranser. Slik har det vært siden i sommer. 15. august hoppet han sin siste konkurranse i sveitsiske Einsiedeln (Grand Prix).

LUFTIG: Phillip Sjøen under åpningsrennet i Oberstdorf i Hoppuka i fjor. Foto: Gøran Bohlin , VG

Der endte han på 9. plass. 7,3 poeng bak vinneren Severin Freund. Tyskeren var forrige sesongs ener med sammenlagtseier i verdenscupen og to VM-gull i Falun.

– Jeg har ikke klart å nyte det, og ikke følt glede. Derfor er jeg blitt enig med landslagsledelsen om å kjøre en treningsperiode for meg selv. Jeg er med på alt av daglige treninger, men ikke samlinger, sier Sjøen.

– På hvilken måte merket du selv at du ikke hadde gleden lenger. At du ikke klarte å nyte situasjonen og dagene?

– Det er fordi jeg har vært for dårlig til å koble av. Jeg merker at jeg er sliten. Etter tre uker på tur er ikke gnisten der. Jeg har grublet altfor mye, sier Sjøen.

– Hvordan kjenner du at du er sliten?

– Kroppen svarer ikke. Det er nesten som jeg er i kjelleren. Det er som en blanding av mangel på overskudd og motivasjon. Jeg har aldri kjent det slik tidligere. Det er derfor vi tar det alvorlig, svarer Sjøen.

Han er åpenbart preget. Og mistrives med situasjonen. Det var ikke slik han hadde sett for seg inngangen til 2016-sesongen. For et år siden var det Phillip Sjøen man snakket om når hopp var temaet.

BILMANN: Phillip Sjøen har fått lappen og bil i sommer. I løpet av noen måneder har han kjørt 25.000 kilometer. Her parkerer han foran Toppidrettssenteret i Oslo. Foto: Jan Petter Lynau ,

Sjekk denne: Se monsterhoppet til Sjøen i Klingenthal

19-åringen fra Fagerstrand sør for Oslo toppet sensasjonelt sammenlagtlisten i Grand Prix. Han var klart foran den østerrikske superstjernen Gregor Schlierenzauer. Han ble sammenlignet med Bjørn Wirkola (to VM-gull -66), og omtalt som det største hopptalentet siden legenden fra Alta, som fortsatt er den eneste i historien med tre sammenlagtseiere på rad i Hoppuka.

Da han banket til med et monsterhopp på trening foran verdenscupåpningen i Klingenthal i november – og skadet seg i ansikt og håndledd – ble ikke forventningene mindre. Det internasjonale skiforbundet (FIS) beklaget at de ikke hadde tatt ned farten for å unngå at han traff bakken to meter over bakkerekorden.

– Jeg har nok stilt for store forventninger til meg selv. Det ble til at jeg ble skihopper 24 timer i døgnet. Det har jeg ikke taklet helt som jeg burde. Da det gikk bra i bakken i fjor var jeg flinkere til å kose meg, og gi litt mer f ..., sier Sjøen.

Sjøen presiserer at han ønsker å gå ut med historien sin for å unngå spekulasjoner. I den siste tiden har det kommet mye spørsmål til ham i hoppmiljøet, og på sosiale medier. Etter at han bestemte seg for å stå over helgens to NM-renn i Granåsen skjønte han at en forklaring manglet.

– Jeg er i full trening, og hoppteknisk fungerer det bra. Hvor lang tid det tar før jeg er helt klar igjen er det ingen som vet. Jeg stresser ikke. På lang sikt tror jeg dette er den beste løsningen, sier Sjøen.

– Er du redd for å være ferdig som topphopper bare 20 år gammel?

– Nei, jeg er ikke redd for det. Jeg har lyst til å hoppe bra, og sette spor etter meg i norsk hoppsport, svarer Phillip Sjøen.

Se denne: Stöckl opp til norskprøve

Hopplandslaget er på reisefot 200 døgn i året. Det kan være et krevende liv. Spesielt for unge utøvere som går rett fra nasjonale renn uten publikum til verdenscupsirkuset og fulle tribuner i Mellom-Europa.

– Det å være landslagshopper på høyt nivå er en belastning på alle måter. Det er mye medieoppmerksomhet, og det er mange som er opptatt av idretten, men kanskje ikke så mye av personen. En god skihopper får et image han nærmest blir tvunget til. Og det kan være en utfordring, sier Alexander Stöckl.

VGTV: Se pappa Velta gratulere sønnen Rune med VM-gull

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder