SMIL: Robert Johansson med blomster og gavesjekk på 100.000 kroner. Da er det godt å glise i barten. Sportssjef Clas Brede Bråthen (t.v.) gratulerer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Johansson slo tilbake etter nedturen: – Glad jeg blir irritert

VIKERSUND (VG) Han var langt nede etter at alt håp i Raw Air-sammendraget forsvant lørdag kveld, men endelig fikk Robert Johansson (28) grunn til å smile etter avslutningen i Vikersund.

les også

«Forbannet» Johansson hektet av i Raw Air-sammendraget

– Blir du ikke sur på deg selv, betyr det ikke noe for deg. Det er noe jeg må bli, og jeg er jævlig glad for at jeg blir irritert. Det gjør at jeg tar meg sammen og begynner å tenke slik jeg bør tenke, sier Johansson på spørsmål fra VG i Vikersund.

For Robert Johansson var langt nede etter å ha blitt hektet av i Raw Air-sammendraget i lørdag. Han ble utklasset av Stefan Kraft og Ryoyu Kobayashi etter å ha ledet Raw Air etter rennene i Holmenkollen og Lillehammer, men fikk det ikke til å stemme i skiflygingsbakken.

Bedre ble det i avslutningsrennet i Vikersund. Han byttet ski og fikk god respons, men sier selv at den største forskjellen var at han klarte å kjøre tilløpet mer tålmodig enn de foregående rennene.

– Vi pratet etter konkurransen i går, og da følte jeg at han klarte å senke skuldrene. Han skjønte at det var kjørt i sammenlagtkampen, og klarte å gjøre det bedre i dag. Det var ikke helt optimalt, men et steg i riktig retning, sier trener Alexander Stöckl til VG.

les også

Stjernen(e) i tårer etter siste hopp i karrieren

Det ga 237 meter i den første omgangen, men det ble et steg tilbake med 224 meter i den andre. 28-åringen gikk dermed inn bak tyske Markus Eisenbichler, og ble skjøvet ned til sjetteplass i avslutningsrennet.

– Forhåpentligvis lærer jeg av feilene jeg har gjort, og kan komme bedre ut av det til neste år. Jeg har lært mye om meg selv i løpet av den turneringen her, sier han.

Det holdt likevel til å sikre tredjeplassen i Raw Air-sammendraget og en premiepott på om lag 100 000 norske kroner, og en liten opptur etter et par tøffe dager på hjemmebane. Jagende Eisenbichler var til slutt ikke i nærheten av å true nordmannens pallplass.

BLOMSTERLYKKE: På sletta i Vikersund ga han blomstene han vant til kjæresten Marlene Messel, som her trøster ham etter skuffelsen lørdag. Foto: Bjørn Arne Johannessen, VG

Kampen om sammenlagtseieren og de 600 000 kronene til vinneren ble uhyre jevn, mellom nettopp Kraft og Kobayashi. Før det aller siste hoppet i den ti dager lange turneringen, skilte kun 6,7 poeng i favør østerrikeren.

Men Kraft landet på «bare» 229,5 meter, og åpnet døren for sin japanske rival. Den muligheten grep han med begge hender, Kobayashi landet på 239 meter og sikret sammenlagtseieren i Raw Air – etter ikke å ha ledet en eneste gang i løpet av de ti dagene.

Han Raw Air vant med 2,9 poeng – etter ti tellende renn.

Og Domen Prevc vant selve avslutningsrennet med ett fattig tidel.

PS! Johann André Forfang hoppet ned til ledelse i andre omgang, etter å ha ligget på delt sjetteplass etter den første. Han ble nest beste nordmann på en syvendeplass, og kom på femteplass i Raw Air sammenlagt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder