Første gull i skiflyging siden 2006: To lag - to VM-gull - på 324 dager

•  Stöckl: - Jeg trodde ikke det var mulig

•  Forfang: - Jeg måtte overvinne frykten etter skaden

•  Scheie: - Største lag-prestasjonen gjennom tidene

KULM/OSLO (VG) Norge byttet ut nesten hele laget etter gullet i Falun-VM. Men Alexander Stöckl (42) mistet ikke motet – og kopierte et nytt – som stod øverst på pallen i Kulm.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Og ikke bare prydet Anders Fannemel, Daniel-André Tande, Johann Forfang og Kenneth Gangnes seierspallen med gullmedaljer om halsen. De utklasset konkurrentene.

110,4 poeng foran Tyskland på annenplass. Det er tidenes seier. Vertsnasjonen Østerrike tok tredjeplassen.

Og for første gang på ti år – også da i Kulm – vant Norge lagkonkurransen i verdensmesterskapet i skiflyging. Det er det tredje laggullet til Norge siden 2004.

Artikkelen fortsetter under bildet

SE SÅ GLAD: Daniel-André Tande, Johann Forfang og Anders Fannemel kaster seg over Kenneth Gangnes etter at VM-gullet var klart i Kulm. Foto: Heinz-peter Bader , Reuters

Det er bare 324 dager siden Anders Jacobsen, Anders Bardal, Anders Fannemel og Rune Velta feiret lagseieren i ski-VM i Falun. Men det var også «siste natt med gjengen» skulle det vise seg.

Bardal og parkerte hoppskiene – og karrieren i mars. Anders Jacobsen gjorde det samme noen uker etterpå. Mens VM-helten Velta ikke har funnet tilbake til superformen ennå. Bare Fannemel har klart å holde nivået. Men Alexander Stöckl er ikke bare god trener. Han kan trylle også. Og forbløffet seg selv.

Les også: Hoppsjefen: – Tidenes hoppvinter

– I utgangspunktet trodde jeg ikke det var mulig å vinne et nytt VM-gull med et nesten helt nytt lag, sier Alexander Stöckl.

Artikkelen fortsetter under bildet

GAMMEL & GULL: Anders Bardal, Anders Fannemel, Anders Jacobsen og Rune Velta med gullglis og gullmedaljer etter lagseieren i Falun. Foto: Helge Mikalsen , VG

Kanskje ikke så rart landslagstreneren stusset litt over den eventyrlige forvandlingen. Forfang endte på 23. plass i verdenscupen forrige sesong. Gangnes (41. plass) og Tande (45. plass). Men Stöckl skjønte at noen var på gang da alle hoppet glimrende i Grand Prix i sommer (verdenscupen på plast).

- Jeg skjønte at det var mulig for de nye å ta ut potensialet sitt langt tidligere enn forventet. Men det er likevel overraskende at det skjer så fort, sier Stöckl.

Sjekk denne: Den tøffe veien til verdenstoppen

Kenneth Gangnes reiser hjem fra VM med gull og sølv. Tydelig glad. Han ble frarøvet gullet i den individuelle konkurransen – som Peter Prevc vant – hevder hoppeksperter. Men han orket ikke dvele for mye rundt dét etter at seieren i lagkonkurransen var sikret.

– Det å kunne vinne VM sammen med de guttene jeg reiser rundt med og trener sammen med hver dag er det største jeg har vært med på. Guttene banet vei. Det var bare å kose seg i sistehoppet, sier Kenneth Gangnes.

Daniel-André Tande forteller at han var utrolig nervøs. Men at han hoppet langt – og godt – fordi han fant tilbake til mye av det som ga sjokkseieren i Klingenthal i verdenscupåpningen i november.

– Jeg skjønner at folk var litt spente på meg etter at jeg ikke fikk til prøvehoppet. Og jeg var nok lagets svakeste kort. Men jeg fant løsningen. Akkurat som jeg gjorde i Klingenthal, sier Tande.

Egentlig var det full jubel rundt frokostbordet til hoppguttene søndag morgen. Johann Forfang – som skadet rygg og kne etter lørdagens spektakulære fall (240 meter) – ble klar etter en test hos fysioterapeut Lars Haugvad. Men Tromsø-hopperen medgir at det ble en tøff dag av flere grunner.

– Jeg må bare innrømme at jeg jobbet ganske hardt mentalt for å holde tankene mine i de riktige banene før jeg skulle hoppe. Men da landingen gikk greit i førstehoppet fikk jeg senket skuldrene, sier Johann Forfang.

Anders Fannemel påpeker at det sier ganske mye om den utrolige bredden i norsk hoppsport at Norge kan vinne igjen – og en ny stor tittel – så kort tid etter Falun-VM med et nesten helt nytt lag.

– Vi fikk til åtte gode skihopp. Det er helt rått, sier Anders Fannemel.

Alle hoppet 200 meter og lenger i konkurransen. Ikke rart NRK-ikonet Arne Scheie jublet hjemme i stuen i Oslo.

Les også: Scheie etterlyste ukjent hjelper

– Dette er jo selvfølgelig den største norske prestasjonen gjennom tidene i lag i skiflyging! Det som er spesielt moro, er at alle de åtte hoppene satt, da blir det rekordsum, sier Arne Scheie til VG.

– Det var eventyrlig morsomt å se på. Jeg blir så rørt, man får jo tårene i øynene når nasjonalsangen spilles, fortsetter Scheie.

Han roser fremgangen landslaget har hatt under hopptrener Alexander Stöckl.

– Norge har jo fått en gedigen opptur under Stöckl. All honnør til gutta, men selvfølgelig også til Stöckl og resten av støtteapparatet, avslutter den pensjonerte hoppkommentatoren.

Seiersmarginen på 110,4 poeng er det største noensinne i lag-VM i skiflyging. Østerrike endte 99,1 poeng foran Norge i 2010-utgaven fra Planica.

PS: Peter Prevc var igjen den beste flygeren i bakken i Kulm. Sloveneren landet dagens lengste hopp på 238 meter. Likevel holdet det ikke for Slovenia som endte på fjerdeplass.

Skiflygings-VM i Kulm søndag (HS225), lagkonkurranse:

Gull: Norge 1467,7 – Anders Fannemel (213,5-217), Johann André Forfang (218,5-201,5), Daniel André Tande (206,5-215,5), Kenneth Gangnes (207-219,5),

Sølv: Tysland 1357,3 – Andreas Wellinger (196-193), Stephan Leyhe (168-202), Richard Freitag (213,5-207), Severin Freund (219-218,5),

Bronse: Østerrike 1310,4 – Stefan Kraft (225,5-230), Manuel Poppinger (209-150,5), Manuel Fettner (180,5-156,5), Michael Hayböck (207,5-216),

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder