NORGE-FAN: Gregor Schlierenzauer er imponert over resultatene til de norske landslagshopperne. Her er han sammen med sin personlige rådgiver Klaus Rieder i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen , VG

Hoppstjernene hyller nye Norge

Schlierenzauer: - Kult at Norge har mange i verdenstoppen

Ammann: - Gangnes flyr så lett med lav fart

INNSBRUCK (VG) De har vunnet alt – og er hoppsportens superstjerner. Men nå får Gregor Schlierenzauer (25) og Simon Ammann (34) bank av nordmennene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Toer i Nyttårshopprennet Kenneth Gangnes – Anders Fannemel og Johann Forfang har hoppet grådig fra Ammann i sammendraget (11. plass) foran søndagens renn i Innsbruck. Det tredje av fire i Hoppuka. Schlierenzauer–vinner i 2012 og 2013–er ikke på «skuddhold» engang.

Både Schlierenzauer (53 verdenscupseiere) og Ammann (fire OL-gull) innrømmer at de er overrasket. De trodde Norge ville bruke tid på å bygge et nytt slagkraftig lag etter at Anders Bardal og Anders Jacobsen bestemte seg for karriereslutt med VM-gull i Falun.

Sjekk denne: Roger Ruud på gråten etter Gangnes-suksessen

Ikke nok med det. Falun-helten Rune Velta–med fire VM-medaljer–er ikke med i Hoppuka engang. Han leter etter formen hjemme i Norge.

– Norge har Alexander Stöckl som trener. Han er en av verdens tre beste. Sånn sett er jeg ikke overrasket. Men det er alltid utfordrende når såpass erfarne hoppere som Jacobsen og Bardal slutter samtidig. Stöckl er veldig flink med unge utøvere. Det er kult at Norge er i verdenstoppen med mange nye hoppere, sier Gregor Schlierenzauer.

Han er helt nede på 28. plass i sammendraget. I verdenscupen har han nesten ikke deltatt. I et desperat forsøk på å finne tilbake vinnerformelen har han trent på Lillehammer foran Hoppuka, og betalt treningsoppholdet av egen lomme. Han avviser at karrieren er truet av motivasjonsproblemer.

– Det er ikke noe i veien med motivasjonen. Problemet er at jeg har ikke et system som fungerer for meg akkurat nå, sier Schlierenzauer.

Les også: Gull-laget som forsvant på 280 dager

Artikkelen fortsetter under bildet

OL-KONGE: Simon Ammann ser tankefull ut etter Nyttårshopprennet. At Norge har kommet med en hær av nye gode hoppere overrasker ham. Foto: Geir Olsen , VG

Simon Ammann sier til VG at han var spent på hvordan det norske laget ville fremstå uten Jacobsen og Bardal.

Les også: Jacobsen fikk vondt av Ammanns skrekkfall

– Jeg trodde det skulle vises bedre på laget uten Jacobsen og Bardal to, men andre har tatt over. Når jeg ser på hvordan Kenneth Gangnes lett flyr over 130 meter i Nyttårshopprennet med lav fart på hoppet blir jeg imponert, sier Simon Ammann.

VG +: Ammann er en flygende legende

Han påpeker at selvtilliten har smittet i «nye» Norge. Og at det hele tiden er en nordmann med i toppen.

– Den ene drar den andre med seg. Når er Anders Fannemel også tilbake blant de beste etter en tung start på sesongen, sier Simon Ammann.

PS! Kvalifiseringen i Innsbruck starter 14:00. Tom Hilde har kommet inn på det norske laget som erstatter for Halvor Egner Granerud som ble vraket etter Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder