VM-HÅPET: Daniel-André Tande har vært tankefull så langt i Lahti-VM. Her vurderer han forholdene i Innsbruck hvor han gikk til topps i Hoppuka. Foto: Gøran Bohlin VG

Derfor klarer ikke Tande seg uten «flight socks»

VIERUMÄKI (VG) At de er litt sure får gå. Bare de gjør jobben – tenker Daniel-André Tande (23) om sokkene sine.

Vinterens hoppkomet er svært opptatt av detaljer. Alt må stemme skal det bli konkurransehopp av klasse. Derfor bruker han blant annet kompresjonsstrømper i hoppskoene.

– Det har med følelse å gjøre. Jeg får bedre plass til føttene i skoene, og føler underlaget bedre, sier Daniel-André Tande.

Les også: Tandes ukjente drama fra Hoppuka

Han hoppet seg inn i norske TV-stuer med seier i Nyttårshopprennet (Garmisch-Partenkirchen) og Innsbruck-rennet i Hoppuka. Men da han skulle vinne verdens tøffeste hoppkonkurranse i avslutningsrennet i Bischofshofen gjorde han en bindingstabbe.

VG+ Tande om det drøyeste han har lest om seg selv

Artikkelen fortsetter under bildet

SOKKEFIN: Daniel-André Tande kler på seg kompresjonsstrømpene. Han mener de har avgjørende betydning for følelsen når han kjører ovarennet. Foto: CAMILLA VESTENG VG

I verdenscupen ligger han på tredjeplass sammenlagt. Men i VM har han ikke funnet seg selv. 15. plass i normalbakkerennet lørdag var sesongens nest svakeste resultat.

– Jeg søker etter forbedringer hele tiden, og disse sokkene fant jeg i en forretning på Gardermoen, slike som flypassasjerer bruker for ikke å hovne opp i beina. Tror de kostet et par hundre kroner, sier Tande, slenger dem på bordet til VGs journalist med en klar oppfordring; – Ikke lukt på dem, da.

Kompresjonsstrømpene har fått navnet «flight socks». Og hoppsjarmøren fra Kongsberg tenker med gru tilbake på fjorårets verdenscuprenn i Lahti. Da glemte han sokkene – og måtte hoppe i tennissokker. Kanskje kostet det ham seieren. Han ble nummer to, så vidt slått av Michael Hayböck.

Tirsdag kveld var han tilbake i den store Lahti-bakken. Men «kremhoppene» uteble. Han landet på 121,5 meter i sitt lengste svev. Andreas Stjernen var best av de norske med 129,5 meter.

– Det har vært en j ... tung start på VM med mye leting og frustrasjon, sier Daniel-André Tande.

Landslagstrener Alexander Stöckl annonserte laget til storbakken etter trening. Det blir Tande, Anders Fannemel, Andreas Stjernen og Johann André Forfang.

VGTV: Tidligere «episode» med hopperne i Finland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder