VM-HÅPET: Daniel-André Tande har vært tankefull så langt i Lahti-VM. Her vurderer han forholdene i Innsbruck hvor han gikk til topps i Hoppuka. Foto: Gøran Bohlin VG

Derfor klarer ikke Tande seg uten «flight socks»

VIERUMÄKI (VG) At de er litt sure får gå. Bare de gjør jobben – tenker Daniel-André Tande (23) om sokkene sine.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Vinterens hoppkomet er svært opptatt av detaljer. Alt må stemme skal det bli konkurransehopp av klasse. Derfor bruker han blant annet kompresjonsstrømper i hoppskoene.

– Det har med følelse å gjøre. Jeg får bedre plass til føttene i skoene, og føler underlaget bedre, sier Daniel-André Tande.

Les også: Tandes ukjente drama fra Hoppuka

Han hoppet seg inn i norske TV-stuer med seier i Nyttårshopprennet (Garmisch-Partenkirchen) og Innsbruck-rennet i Hoppuka. Men da han skulle vinne verdens tøffeste hoppkonkurranse i avslutningsrennet i Bischofshofen gjorde han en bindingstabbe.

VG+ Tande om det drøyeste han har lest om seg selv

Artikkelen fortsetter under bildet

SOKKEFIN: Daniel-André Tande kler på seg kompresjonsstrømpene. Han mener de har avgjørende betydning for følelsen når han kjører ovarennet. Foto: CAMILLA VESTENG VG

I verdenscupen ligger han på tredjeplass sammenlagt. Men i VM har han ikke funnet seg selv. 15. plass i normalbakkerennet lørdag var sesongens nest svakeste resultat.

– Jeg søker etter forbedringer hele tiden, og disse sokkene fant jeg i en forretning på Gardermoen, slike som flypassasjerer bruker for ikke å hovne opp i beina. Tror de kostet et par hundre kroner, sier Tande, slenger dem på bordet til VGs journalist med en klar oppfordring; – Ikke lukt på dem, da.

Kompresjonsstrømpene har fått navnet «flight socks». Og hoppsjarmøren fra Kongsberg tenker med gru tilbake på fjorårets verdenscuprenn i Lahti. Da glemte han sokkene – og måtte hoppe i tennissokker. Kanskje kostet det ham seieren. Han ble nummer to, så vidt slått av Michael Hayböck.

Tirsdag kveld var han tilbake i den store Lahti-bakken. Men «kremhoppene» uteble. Han landet på 121,5 meter i sitt lengste svev. Andreas Stjernen var best av de norske med 129,5 meter.

– Det har vært en j ... tung start på VM med mye leting og frustrasjon, sier Daniel-André Tande.

Landslagstrener Alexander Stöckl annonserte laget til storbakken etter trening. Det blir Tande, Anders Fannemel, Andreas Stjernen og Johann André Forfang.

VGTV: Tidligere «episode» med hopperne i Finland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder