VRAKET: Tom Hilde (til høyre) er ikke blant de syv norske hopperne som reiser til hoppuka. Her får han et klapp på skulderen av landslagstrener Alexander Stöckl. Foto:Geir Olsen,VG

Tom Hilde vraket til hoppuka

Hilde: – Ekstremt kjipt

Anders Jacobsen fikk den siste plassen

Tom Hilde (27) er ikke en del av det norske laget som reiser til den tysk-østerrikske hoppuka. Det ble klart i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut disse hopperne til årets hoppuke: Anders Fannemel, Anders Bardal, Rune Velta, Phillip Sjøen, Daniel André Tande og Johann Forfang.

Tidligere hoppukevinner Anders Jacobsen tok den siste plassen i den norske troppen.

Det betyr at Tom Hilde, som ble Norges bestemann sammenlagt i 2011, er vraket. Det samme ble han da OL-laget ble tatt ut i forkant av lekene i Sotsji tidligere i år.

– Det er ekstremt kjipt. Jeg har vært i hoppuka hvert år siden 2007. Det blir en annerledes jul, sier Hilde til VG.

– Uttaket er alltid fair. Det er sånn at bare Fannemel og Bardal har prestert i verdenscupen, og da blir resten av plassene litt synsing. Men det er ikke der det ligger. På denne tiden av året burde jeg ligget blant topp ti i verden.

LES OGSÅ:Hilde måtte trøstes etter OL-vrakingen

Tungt år

2014 har vært alt annet enn en dans på roser for 27-åringen. Han oppsummerer året slik:

– Jeg må faktisk tilbake til 2005 for å finne et dårligere år sportslig sett. Da var jeg 17 år, så det sier sitt. På den tiden var et sånt år positivt, med noen b-verdenscuppoeng og ikke noen prestasjoner i verdenscupen. Men det skal gå an å snu. Jeg har hatt ti morsomme år inni der.

Fortsetter å prøve

Helt hoppfri blir imidlertid ikke julen. Hilde skal hoppe kontinentalcup i Sveits.

– Tviler du på at du kommer tilbake der du har vært?

LYSERE TIDER: Hilde vant sitt første verdenscuprenn I Val di Fiemme som 20-åring. Her bæres han av Anders Jabosen og Anders Bardal. Foto:Armando Trovati,AP

– Nei, jeg gjør faktisk ikke det. Det høres kanskje dumt ut, men det er ikke så lenge siden jeg hoppet like godt som de beste. Senest i sommer var jeg var på et høyt nivå.

– Jeg prøver hver dag, og jeg vet ikke helt hva som mangler. Det går kun på feeling og flyt. Jeg må få det til å gå på skinner igjen.

Det samme gjelder dagens heldigste mann: Anders Jabosen.

– Jeg hoppet helgas norgescup med høye skuldre, men det var en lettelse å få telefonen fra Alex i helga. Det er dette jeg jobber for, og jeg har hatt flere gode enkelthopp etter rennene på Lillehammer første helga i desember. Jeg reiser heller ikke til hoppuken for komme langt ned på resultatlistene. Målet er å hevde seg blant de beste, sier Jacobsen til Skiforbundet.

Høye ambisjoner

– Dette er det sterkeste laget til hoppuken under min ledelse. Målsettingene er at vi skal være på pallen sammenlagt, og det betyr at vi må ha med oss pallplasseringer underveis i rennene. Vi ser veldig frem til disse rennene, og vi har hatt en god sesong så langt, mener Stöckl.

Anders Fannemel leder verdenscupen sammenlagt, mens navnebror Bardal ligger på tiendeplass. Dette betyr at begge er forhåndskvalifisert til rennene i Oberstdorf.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder