DRITBRA DEAL: Johann André Forfang tok sin første verdenscupseier etter flere andreplasser og mye stang ut. Her har han mottatt blomster i Titisee-Neustadt. Foto: Patrick Seeger , AFP

Forfang (20) avslører gullkantet hyttedo-avtale

Johann André Forfang (20) gikk endelig til topps i verdenscupen. Mye takket være støtte fra familien – men også forbrenningstoaletter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hver gang folk kjøper et hyttetoalett, så støtter de meg, sier Forfang til VG.

BAKGRUNN: Forfang (20) tok sin første verdenscupseier

Han avslører at han foran sesongen signerte en sponsoravtale verdt flere hundre tusen kroner i året med en forbrenningstoalett-produsent.

– Til å begynne sponset de meg med flybilletter og litt økonomisk hjelp. Nå har jeg en treårsavtale som gjør at jeg kunne fortsatt karrieren selv om jeg ikke hadde hatt suksess, sier Forfang.

Suksess har det vært nok av denne sesongen: Forfang har sopet inn 1,04 million kroner i premiepenger.

ANBEFALT LESNING: Sjekk det bildet! Kometen Forfang hadde hopputstyr før han kunne snakke rent

Tidlig i gang

Produsenten av forbrenningstoaletter holder til på Furuflaten i Lyngen, der Forfang-familien er fra. Og om toalettprodusenten har gitt god vind i Forfangs pengeseil de siste årene, er det lite sammenlignet med innsatsen familien har lagt ned.

Johann André, bror av den tidligere hopperen Daniel Forfang, er født på Kvaløysletta og hopper for Tromsø skiklubb. Den må tidlig krøkes den som god krok skal bli, sies det, og Johann André Forfang er det perfekte eksempel på det: Bildet av en tre år gammel gutt med smukk i munnen og fullt hopputstyr sier det meste.

– Jeg kledde på meg storebrors hoppdress, som var altfor stor, og hoppet rett i armene hans fra stuebordet, sa Forfang til VG under VM i Falun i fjor.

PJOKKEN MED SMOKKEN: Johann André Forfang med hjelm, briller, ski og smokk. Tre år gammel later det til at han har bestemt seg for veien videre. Foto: , PRIVAT

BROREN LA OPP: Lei av slankepresset

Sammen med faren Hugo skulle Johann André etter hvert reise Norden rundt i en campingvogn og hoppe på ski – sommer som vinter.

Ettersom han vokste opp i Tromsø, et sted uten nevneverdig hoppkultur, flyttet Forfang til Trondheim som 15-åring for å dyrke hopptalentet. Han gikk på Heimdal videregående skole, bodde på hybel, og fikk det til å gå rundt takket være støtte fra familien. Iblant spanderte broren Daniel middag.

Før hyttetoalettsponsoren levde Forfang på 2 000 i måneden fra Lånekassen. For å fortsette uten, måtte han ha tatt opp studielån. Men etter å ha fått sitt gjennombrudd på det høyeste nivået forrige sesong, ble han belønnet med en lukrativ sponsoravtale med forbrenningstoalett-produsenten Cinderella Eco Solution foran denne sesongen.

SÅ DU? Slik var Bjørgens comeback etter fødselen

– Reddende engel

– Nå trenger jeg ikke bekymre meg. For det gjorde jeg før. Avtalen med do-produsenten var som en reddende engel, sier Forfang.

Det har vært stang ut flere ganger for 20-åringen denne sesongen. Blant annet på hjemmebane i Granåsen og forrige helg i Wisla glapp seieren for Forfang. Men i tyske Titisee-Neustadt ble det altså full klaff – og stortalentet tok karrierens første verdenscupseier.

– Det er utrolig. Jeg må la det synke inn, men det føles godt. Jeg håper jeg kan være i toppen på søndag også, sier den unge tromsøværingen i et intervju sendt på NRK.

Han får skryt av trener Alexander Stöckl, som ikke fikk med seg triumfen fra tribuneplass ettersom han er hjemme og holder sin høygravide kone med selskap.

– Helt fantastisk. Det gleder meg enormt at han klarere å senke skuldrene og holde roen etter det som skjedde i Wisla, sier landslagstrener Alexander Stöckl til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder