Slo tilbake med kjempehopp i finaleomgangen i Oberstdorf

Stöckl: – Han kan fortsatte vinne Hoppuka

RETT TIL GARMISCH: Daniel-André Tande forlater Oberstdorf, og reiste rett til Garmisch-Partenkirchen etter 4. plassen i åpningsrennet. Til høyre fysioterapeut Lars Haugvad som tar seg av hans vonde ankel. Foto: GØRAN BOHLIN VG

Tande hopper med skadet ankel

OBERSTDORF (VG) Daniel-André Tande (22) hadde det beste hoppet i finaleomgangen da han endte på 4. plass i åpningsrennet i Hoppuka. Samtidig bekrefter han en slitsom skade.

Artikkelen er over tre år gammel

Kongsberg-hopperen plages med en hoven ankelkul. Den har ifølge landslagstrener Alexander Stöckl vært der i lang tid. Trolig er skaden kommet som følge av for trange hoppsko.

– Jeg var litt for defensiv i 1. omgang, men det er ikke krisesituasjon. Men gjør jeg to sånne hopp som i finaleomgangen blir det morsommere, sier Daniel-André Tande.

Les også: Gamle hoppkonger om den «umulige» Hoppuka

På spørsmål fra VG hvor plagsom ankelskaden er svarer han: – Det har vært hoppsko som har vært for trange. Det er ikke noe stort problem. Jeg merker det ikke så veldig mye, sier Tande.

SLITER: Slik så ankelen til Norges hoppuke-håp, Daniel-André Tande, på onsdag. Han sliter fortsatt med skaden. Foto: Lars Haugvad

Ifølge landslagets fysioterapeut, Lars Haugvad, er det en veskedannelse på ankelkulen som plager landets klart beste skihopper. Knepet mot skaden er minst mulig belastning. Under rennet i Oberstdorf vandret Tande rundt i plasttøfler mellom omgangene. Og han får ikke spille fotballtennis sammen landslagskameratene. Det har VG vært vitne til på trening under Hoppuka.

Landslagstrener Alexander Stöckl vil ikke skylde på skaden som årsak til den ujevne hoppingen. Men han bekrefter at det er tatt grep for at ikke situasjonen skal forverre seg.

– Tande kjenner ikke smerter, og jeg mener han fortsatt har gode sjanser til å vinne Hoppuka, sier Alexander Stöckl.

Tande revansjerte seg dermed voldsomt etter en skuffende 1. omgang, da han landet på 138,5 meter i den andre. Omgangens klart beste hopp. Han hoppet seg opp fem plasser. Men endte 12,6 poeng bak vinneren Stefan Kraft fra Østerrike - vinner av Hoppuka for to år siden.

– Han gjorde en teknisk feil i 1. omgang. Det kan hende at han også ble litt preget av favorittstempelet. Han virket veldig rolig før rennet. Men kanskje ble han litt for offensiv, sier Stöckl.

TØFFEL-HELT: Her kommer Daniel André Tande i bare tøflene etter prøveomgangen i Oberstdorf. Spasering i hoppsko gjør vondt. Foto: Gøran Bohlin VG

Landslagstreneren tror finalehoppet reddet Hoppuka. Men han medgir at blemmen i 1. omgang gjorde store utslag. Etter kaoset på sletta i Oberstdorf hastet hoppuke-laget til Garmisch-Partenkirchen hvor det er kvalifisering lørdag - og det tradisjonelle Nyttårshopprennet søndag.

– Det er fint at neste konkurranse kommer fort. Vi har god trening i akkurat det, sier Stöckl.

22-åringen jublet voldsomt nede på sletta da han så lengden på sitt eget hopp. Tande tok dermed ledelsen i rennet og så at flere konkurrenter måtte gi tapt for poengsummen hans.

Til slutt var bare tre mann bedre. Stefan Kraft vant foran Kamil Stoch (Polen) og Michael Hayböck (Østerrike). Dermed havnet nordmannen til slutt på en fjerdeplass.

VG I OBERSTDORF: Fotograf Gøran Bohlin (t.v.) og journalist Bjørn Arne Johannessen. Foto:

Les også: Scheie tror hoppuke-suksess henger i en tynn tråd allerede

Opptur med Stjernen

I tillegg til Tande kvalifiserte også tre andre nordmenn seg til finalen i Oberstdorf. Anders Fannemel og Halvor Egner Granerud hoppet henholdsvis 120,5- og 122 meter i finaleomgangen. Det holdt ikke til noe mer enn en 28. og 30. plass til slutt.

Andreas Stjernen fikk imidlertid en solid opptur. Etter å ha åpnet svakt klinte Stjernen til med 133 meter i 2. omgang. Det gjorde at han hoppet seg opp mange plasser og endte som nummer 19.

PS: Tom Hilde og Robert Johansson røk ut før moroa begynte.

Resultatliste hoppuken, 1. renn Oberstdorf:

1. Stefan Kraft, Østerrike: 308 poeng
2. Kamil Stoch, Polen: 305,2 poeng
3. Michael Hayböck, Østerrike: 296,2 poeng
4. Daniel André Tande, Norge: 295,4 poeng
5. Manuel Fettner, Østerrike: 294,9 poeng

Øvrige nordmenn:

19. Andreas Stjernen, Norge: 266,0 poeng
28. Halvor Egner Granerud, Norge: 247,8 poeng
30. Anders Fannemel, Norge: 246,7 poeng

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder