FIKK TRØBBEL: Daniel-André Tande feilet da det gjaldt som mest og fikk problemer med å holde seg på beina etter at sikkerhetsstaget røk. Foto: Matthias Schrader AP

Hoppuke-dramaet: Tandes binding spratt ut av skoen i luften

BISCHOFSHOFEN/OSLO (VG) Han måtte ta igjen 2,8 poeng på Kamil Stoch fra 1. omgang for å vinne Hoppuka. I 2. omgang gikk alt galt for en sønderknust Daniel-André Tande (22).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tande fikk store problemer under svevet og hadde nok med å holde seg på beina da han landet på beskjedne 117 meter i sitt andre hopp. Dermed glapp Hoppuke-seieren og en knust 22-åring gjemte ansiktet i skuffelse etter å ha rast på resultatlisten.

På internkommunikasjonen til trenerteamet ble det stilt spørsmål om Tande hadde mistet klipsen, at det var årsaken til kollapsen som ødela alt for Kongsberg-hopperen.

– Jeg har det ganske bra, jeg altså. Jeg har kommet over den verste skuffelsen som kom i starten. Det er helt utrolig at jeg kom på tredjeplass i hoppuka - selv med det siste hoppet der, sa Tande til NRK.

– Synes synd på Tande

Kanalens hoppekspert, Johan Remen Evensen, syntes bare synd på nordmannen. Han mener det en «verst tenkelig måte» å avslutte hoppuka på hvis det var utstyret det var noe galt med. Da han så Tandes hopp i reprise slo han fast:

– Dette er utstyrssvikt.

Hoppledelsen bekrefter dette overfor VG. De sier at Tande hoppet uten en såkalt klips, festet til sikkerhetsstaget, som røk i overrennet. Det kunne i verste fall ha endt tragisk, men Kongsberg-hopperen klarte å holde seg på beina.

– Hvis det er det som er skjedd, så er det en stor prestasjon å komme seg helskinnet ned, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

– Tror klipsen løsnet

– Daniel sier at han tror klipsen løsnet da han forlot bommen på toppen, at han har kommet bort i et eller annet.

Bråthen antyder at det kan skyldes materialtretthet eller at Tande selv ikke har fått det ordentlig på plass. – Men det er for tidlig å slå fast noe. Jeg vet ikke, men vi må finne ut av hvorfor en av de som er mest stødig i luften plutselig får kjempeproblemer, fastslår sportssjefen.

– Kan det være noe med skoen?– Det kan det være, men vi vet ikke, sier Bråthen til VG og innrømmer at Tande var «veldig fortvilet» etter det som skjedde.

22-åringen ble ustabil i svevet, fikk ikke trøkk på skiene og var nær ved å falle. Han endte til slutt på en 25. plass.

Kamil Stoch gjorde jobben og vant rennet og vant den tysk-østerrikske hoppuka sammenlagt. Tande endte på en 3. plass sammenlagt, 56 poeng bak polakken Stoch. Piotr Zyla ble numnmer to i sammendraget.

Resultatliste hoppuka sammenlagt:

1. Kamil Stoch, Polen: 997,8 poeng 2. Piotr Zyla, Polen: -35,3 3. Daniel-André Tande, Norge: -56,0 4. Maciej Kot, Polen: -63,5 5. Manuel Fettner, Østerrike: -71,0 6. Stefan Kraft, Østerrike: -71,3 7. Markus Eisenbichler, Tyskland: -73,4 8. Stephan Leyhe, Tyskland: -86,7 9. Domen Prevc, Slovenia: -89,0 10. Andreas Stjernen, Norge: -97,5

Saken blir oppdatert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder