Ønsker dialog med NRK for å få større oppmerksomhet

Hoppsporten kjemper mot «tidenes langrennsinteresse»

BEKYMRET: Hopplandslagets sportssjef Clas Brede Bråthen misliker at ikke den internasjonale statusen til hopp i Mellom-Europa gjenspeiles i det norske mediebildet. Nå ønsker han en tettere dialog med NRK-ledelsen. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Bråthen i «bekymringsmøte» med Skiforbundet

Sportssjef Clas Brede Bråthen møter i dag ledelsen i Norges Skiforbund for å drøfte tiltak for større oppmerksomhet rundt hoppsporten.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

Hoppsjefen har flere ganger med bekymring hevdet at langrenn får alt for stort fokus i Norge. Og at hopp hadde fortjent mer plass i mediene med tanke på idrettens internasjonale status.

Husker du denne? Utelukker ikke at hopp forsvinner fra NRK

Ønsker å vri mediebildet

Etter en svært suksessrik første del av sesongen, som toppet seg med helgens laggull i VM i skiflyging, ønsker Clas Brede Bråthen å ta tak i problematikken. I dag møter han ledelsen i Norges Skiforbund for å diskutere mulige grep for å øke interessen.

– Nå som hopp er i fokus og i inne i en flott periode kan ikke sportssjefen sitte hjemme i Mjøndalen med kaffekoppen. Det er viktig å jobbe for å ivareta mulighetene som finnes. Så nå skal vi ha et møte for å diskutere hvordan vi skal komme oss videre, sier Bråthen til VG.

Les også: Bjørn Wirkola frykter seerflukt

– Vi ser at tilstedeværelsen fra mediene på hopp og alpint ikke er som i langrenn, men Norges Skiforbund er i en unik situasjon når det gjelder oppmerksomhet. Det gjelder også hopp. Vi har en hyppig dialog om hvordan vi kan befeste posisjonen og øke interessen. En spennende utfordring er å se om hopp og alpint kan få den posisjonen som langrenn har, sier kommunikasjonssjef Espen Graff.

I et intervju med NTB under hoppuka uttalte Bråthen at forskjellen på hopp og langrenn når det gjelder oppmerksomhet ikke er til å leve med på sikt.

– Det bildet som tegnes hjemme av vinteridretter, stemmer ikke overens med det resten av verden har av ski- og vinteridrett. Den mismatchen kan ikke vi som hoppnasjon leve med veldig lenge, sa han.

Mislikte NRK-prioritering

Etter det VG får opplyst var Clas Brede Bråthen lite fornøyd med at NRK avsluttet sendingen fra nyttårshopprennet før Kenneth Gangnes ble intervjuet og hyllet for annenplassen i Garmisch-Partenkirschen. I stedet prioriterte statskanalen sprintkvartfinaler i Tour de Ski.

– Jeg legger meg ikke oppp i NRKs prioriteringer, men vi er ikke der vi bør være hvis Gangnes er på pallen uten at det blir vist direkte. Det er et eksempel på at vi ikke har jobbet godt nok for å få den oppmerksomheten vi trenger. Nå viste NRK intervju med Gangnes senere, men litt av momentumet forsvinner jo, sier Bråthen.

Husker du denne? NRK vraket VM til fordel for Finnmarksløpet

Han signaliserer at han ønsker en dialog med NRK-sportens ledelse for å bedre hoppsportens rammevilkår i Norge.

– Det ønsker vi definitivt. Vi ser at når NRK gjør noe ekstra, så er det fantastisk bra det de leverer. Det er ingen tvil om at de store profilene i langrenn ikke ville vært så store uten NRK. Det er vi litt misunnelige på. Det er ikke ment som surmaget kritikk fra en sportssjef, men mer et rop om hjelp, sier Bråthen.

– Clas Brede Bråthen er hjertelig velkommen til å si hva han vil om våre hoppsendinger. Det skulle bare mangle at han ikke har synspunkter på hvordan vi forvalter produktet, sier NRKs sportssjef Rune Haug, som nylig sikret seg TV-rettighetene til både langrenn og hopp inn i neste tiår.

Konkurrerer med «tidenes langrennsinteresse»

Men han legger ikke skjul på at hopp stiller bak langrenn i køen.

– Vi har satset mer på hopp denne sesongen enn vi har gjort tidligere, men det har vi for så vidt også gjort på langrenn. Det er ingen tvil om at langrenn er den mest populære TV-idretten i Norge sammen med skiskyting. Våre prioriteringer bærer preg av det. Men sammen med alpint følger hopp ikke langt bak.

Les også: Mener Gangnes ble fradømt VM-gullet

NRKs mangeårige ekspertkommentator Torgeir Bjørn mener hoppsporten har et vanskelig utgangspunkt i og med at langrennssporten kanskje er inne i sin aller største gullalder. Norske medier er klart mer til stede når utøvere som Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug konkurrerer fremfor en Kenneth Gangnes, Aksel Lund Svindal eller Henrik Kristoffersen.

– Jeg trodde ikke langrenn kunne bli mer populært enn det var i tiden rundt OL på Lillehammer med utøvere som Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang. Den gangen trodde jeg langrenn skulle bli vesentlig mindre populært, og at flere verdensidretter skulle overta makten også i Norge. Men egentlig har det motsatte skjedd. De idrettene som var populære har bare blitt enda større, sier Torgeir Bjørn.

TOK ANSVAR: Clas Brede Bråthen foreviget den gamle helten, Roger Ruud, og den nye, Kenneth Gangnes, etter sistnevntes annenplass i nyttårshopprennet. Foto: Geir Olsen , VG

Det er ikke bare NRKs seertall (1,3 millioner så Martin Johnsrud Sundby gå i mål som Tour de Ski-vinner) som forteller om en gedigen interesse for bortoverski. VGs lesertall på saker som omhandler våre største langrennspofiler vitner også om en idrett som i øyeblikket er alene på toppen av den norske publikumstronen.

Les også: To millioner så Northug spurte inn VM-gull på femmila

– Jeg har aldri opplevd større trykk rundt langrennssporten i Norge. Statusen er voldsom og den dekker store grupperinger i folket. Det skjøt litt fart rundt OL i Vancouver i 2010 og VM i Holmenkollen i 2011 tok det ytterligere et steg. Du har noen superprofiler som gjør det ekstra populært, sier Bjørn, og ramser opp:

– Du har den trygge mor Marit Bjørgen, du ser litt Synnøve Solbakken i Therese Johaug, Petter Northug er rebellen som representerer opprørerne mot det etablerte, og så har du den hardtarbeidende maskinen Martin Johnsrud Sundby. Det er mange som kan identifisere seg med en av de fire store. Hvis du ser på hopp i det siste, så er en utøver stjerne ett år, så en annen året etter. For å bli store profiler må de være i toppen i syv-åtte år, beskriver langrennseksperten.

Bråthen: – Langrenn har tatt ut sitt potensial

– Jeg tror langrennssporten kan takke Åge Skinstad (tidligere sportssjef) for den posisjonen man er i nå. Det er blitt bygd en bra kultur, det er skapt profiler og det er blitt jobbet bedre enn vi har klart på de fleste områder. Men langrenn er ikke nasjonalidretten vår opprinnelig. Det er det skihopping som er, mener Clas Brede Bråthen.

Han gir ikke om kampen om å ha de største profilene, de største sponsorkronene og den største oppmerksomheten i norsk vinteridrett.

– Tidligere har vi blitt møtt med at prestasjonene ikke har vært gode nok og gjennom det at ikke profilene har vært store nok. Nå er ikke den argumentasjonen valid lenger. Vi kan ikke få gjort det så forbasket mye bedre enn vi gjør nå. Men vi må forstå hvordan vi skal jobbe enda bedre for å få den oppmerksomheten vi trenger. Nå har vi hatt totalt mer enn 250 000 tilskuere på seks forskjellige destinasjoner i hoppsirkuset, påpeker Bråthen, som tror Northug og hans kolleger har nådd toppen målt i popularitet.

– Jeg tror langrenn har tatt ut sitt potensial i Norge. Alpint og hopp har ikke gjort det, sier Clas Brede Bråthen.

Les denne: Roger Ruud gråt av glede for Kenneth Gangnes

Les også

 1. Første gull i skiflyging siden 2006: To lag - to VM-gull - på 324 dager

  KULM/OSLO (VG) Norge byttet ut nesten hele laget etter gullet i Falun-VM.
 2. Kojonkoski varsler oppgjør etter «dommerskandalen» i Kulm-VM

  KULM (VG) Kenneth Gangnes (26) ble frarøvet VM-gullet hevder hoppeksperter.
 3. Teori om Müllers skrekkfall: - Kan være feil fra skofabrikken

  KULM (VG) Lukas Müller (23) skal ha brukt en ny type hoppsko som kan ha åpnet seg i svevet da han gikk rundt i…
 4. Leger bekrefter: - Müller er lam

  KULM (VG) Lukas Müller (23) er blitt lam etter skrekkfallet i Kulm. Det bekrefter legeteamet ved Universitetssykehuset i…
 5. Sundby orker ikke lang karriere

  TOBLACH (VG) Martin Johnsrud Sundby (31) mener at egen kropp ikke tåler råkjøret mer enn i tre-fire år til.
 6. Tror Sundbys business-nekt koster ham 3-4 millioner i året

  Langrennsstjernen Martin Johnsrud Sundby (31) er ikke å finne på sosiale medier og har ingen egen kommersiell plattform.
 7. Hoppsjefen: – De færreste kan forstå det Kenneth gjør

  De norske hopperne fortsetter å levere, med Kenneth Gangnes i spissen.

Mer om

 1. Hopp
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Hoppsjefen: – De færreste kan forstå det Kenneth gjør

 2. Hoppsjefen frykter for kvinnesatsing: – Det vil være en total fallitt

 3. Oljekrisen rammer hopplandslaget

 4. Gangnes har hoppet inn en million

 5. Bråthen om hoppsuksessen: - Blir større enn Wirkola-generasjonen

Fra andre aviser

 1. Hoppsjefen: - Jeg vet ikke hvor lenge vi orker å se at feil vinnere blir kåret

  Bergens Tidende
 2. Bare 300, inkludert utøvere og støtteapparat, kom da verdens beste hoppet

  Bergens Tidende
 3. LO redder hopperne ut av sponsorkrisen

  Bergens Tidende
 4. Hoppsjefen: - Jeg vet ikke hvor lenge vi orker å se at feil vinnere blir kåret

  Bergens Tidende
 5. Slik er planene for den norske hoppuken: – Kan bli aktuelt å droppe stilkarakterene

  Bergens Tidende
 6. FIS-direktør ønsker skirevolusjon: Vil ha Northug på lag med Gangnes

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no