Velta etter VM-bronsen: - Jeg skalv og visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg

Derfor bommet hopp-yndlingen i 1. omgang

Pappa Einar: - Rune er helt konge

FALUN/OSLO (VG) Først tok han VM-gull. Deretter VM-sølv. Men da Rune Velta (25) skulle vinne nytt gull fikk han den store skjelven.

Artikkelen er over fem år gammel

Han fikk imidlertid roet nervene etter et middels hopp i 1. omgang – og hoppet seg opp til VM-bronse i finalen i Falun.

– Jeg var veldig nervøs. Og jeg skalv og visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, sier Rune Velta om de nervepirrende minuttene foran rennet.

– Tenkte noe stort

På pressekonferansen i kveld fortalte han mer detaljert om hva som rammet ham. Det kom tanker om «gamle hoppkonger». Og at han kunne bli som Bjørn Wirkola (1966), Garij Napalkov (1970), Hans-Georg Aschenbach (1974) og Adam Malysz (2003) – med seier både i normal- og storbakke.

– Jeg tenkte at her var det muligheter, og at jeg kunne klare å skrive meg inn i hopphistorien som femtemann med dobbel, sier Rune Velta.

Han hadde prestert et utmerket prøvehopp (131,5 meter). Alt lå til rette for gull. Men slik ble det ikke. Severin Freund ble altfor sterk. Tyskeren vant et overlegent gull.

– Det kjennes bra å ha tatt tre medaljer. Uvirkelig. I hvert fall tanken på det før VM, at jeg skulle sitte igjen med tre medaljer etter tre øvelser, nei det er ... hehe, sier Velta til VG.

Rune Velta var en av favorittene til å ta gullet i storbakken i dag. Nordmannen hadde allerede VM-gull fra normalbakke og sølv fra mixed lagkonkurranse.

– Jeg gjorde en liten feil i det første hoppet som ødela litt. Men jeg fikk rettet på det i sistehoppet. Da var også skjelvingen borte, sier Rune Velta.

Artikkelen fortsetter under bildet

STOLT PAPPA: Einar Velta gratulerer sønnen med VM-bronse. Rune Velta fikk «helt konge» som kommentar etter sin tredje hopp-medalje i Falun. Foto:Helge Mikalsen,VG

På vei ut av bakken fikk han gratulasjoner fra pappa Einar Velta.

– Dette blir bare større. Enda er det ett renn igjen. Dette er over alle grenser, sier Einar Velta.

– Hva synes du om Rune i dag?

– Jeg synes han er helt konge, svarer pappa Velta.

Suverene Freund

– Det er sterkt av ham å hoppe seg opp fra 8. plass til tredje. Det har vært et fantastisk mesterskap av Velta, sier Arne Scheie i VGTVs studio.

SEVERIN SUVEREN: Severin Freund tok et soleklart VM-gull i dag. Foto:Christof Stache,Afp

Bak Velta satte hoppkanon etter hoppkanon ut fra bommen, deriblant Anders Bardal, som hadde nest lengste svev i førsteomgang. Men trønderen traff ikke, og endte på 6. plass.

Freund var i en egen klasse – landet på 135,5 meter – og satte ny bakkerekord i tillegg til å bli verdensmester.

– Det er en av de klareste og største seirene i VM-historien, sier Scheie. Freund vant med 268,7 poeng, mens Schlierenzauer fikk 246,4.

Bardal traff ikke

Anders Bardal var den nordmannen som hadde best utgangspunkt før dagens finaleomgang. Trønderen har hatt en småtung sesong hittil i år – hoppuken ble en nedtur, deretter fulgte han opp med et fall i polske Wisla.

32-åringen åpnet VM med en sjetteplass i normalbakke, deretter tok han sølv i mixed lag sammen med Rune Velta, Line Jahr og Maren Lundby.

I dag viste Bardal god, gammel form da han satte utfor i Falun. Bardal svevde og svevde, og da han til slutt satte nedslag landet han på 131,5 meter. Det fikk trønderen til å glise fra øre til øre og heve armene i triumf.

– Uansett hva som skjer her, har Anders Bardal gjort et fantomhopp i førsteomgang, slo Arne Scheie fast i VGTVs studio.

IKKE FULLKLAFF: Anders Bardal etter hoppet i finaleomgangen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Bakkerekordholder Freund var den eneste som svevde lenger enn Bardal, og fikk et forsprang på 4,8 poeng på Bardal før annenomgangen.

Skuffelsen

32-åringen satte dermed utfor som nest siste hopper i den svenske bakken i dag, men det ble ikke klaff. Til tross for gode forhold landet Bardal på 122 meter, og måtte nøye seg med en sjetteplass.

– Jeg er en type som trenger flere gode opplevelser for å tørre å slippe meg løs og være med der. Det har vært en rusten sesong, så jeg frykter det var det som spilte inn når jeg skulle hoppe, sier Bardal til VG.

– Selvfølgelig var jeg nervøs og spent, men det hender det spiller bedre inn. En sjetteplass er bra nå, men når man ligger på annenplass, så ønsker man å kjempe om medalje.

Tre norske på topp ti

Anders Fannemel lå også godt an etter førsteomgangen i Falun. Han havnet til slutt på plassen bak Bardal, som nummer syv.

– Det er en grei plassering. Jeg synes jeg gjorde to gode skihopp, så da er det litt synd med en syvende plass, sier Anders Fannemel til VG.

Han er imponert over lagkompis Rune Velta.

– Velta er solid om dagen, det funket bra for ham, slår Fannemel fast.

Johan Forfang var Norges fjerde og siste hopper. Han ble nummer 18.

Her er topp ti på dagens hopprenn:

1) Severin Freund, Tyskland 268,7 (134-135,5)
2) Gregor Schlierenzauer, Østerrike 246,4 (128–130)
3) Rune Velta, Norge 242,9 (126,5-128,5)
4) Peter Prevc, Slovenia 241,8 (134-125,5)
5) Stefan Kraft, Østerrike 237,7 (125-125,5)
6) Anders Bardal, Norge 236,5 (131,5-122)
7) Anders Fannemel, Norge 233,9 (129–127)
8) Roman Koudelka, Tsjekkia 233,6 (123,5-124,5)
9) Piotr Zyla, Polen 229,8 (123-121,5),
10) Markus Eisenbichler, Tyskland 227,9 (122,5-127,5).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder