SPARELAG: Hopp opplever krise og kutt på grunn av corona. Her er Thomas Aasen Markeng (f.v.), Daniel-André Tande, Robert Johansson og Marius Lindvik på pallen i Wisla i november etter annenplass i lagkonkurranse. Foto: Grzegorz Momot / PAP

Dramatisk for hopp – bekrefter kutt på syv millioner

Hopp er pålagt å kappe syv millioner kroner i kostnader på grunn av coronakrisen. Men sportssjef Clas Brede Bråthen (51) understreker at premiepengene – hoppernes hovedinntekt – ikke skal røres.

 • Bjørn Arne Johannessen

Han bekrefter at hopp er pålagt av styret i Norges Skiforbund (NSF) å redusere årets budsjett fra 31 til i underkant av 24 millioner. Det har vært spekulert i 30 prosent kutt tidligere. Nå bekrefter Bråthen det dramatiske tallet.

– Vi snur nye steiner. Og vi snur steiner vi har snudd før. Men det er klart at dette får konsekvenser over hele fjøla, sier Bråthen.

les også

Alexander Stöckl med brannfakkel – vil fjerne nedslaget

Landslagshopperne går ikke på lønn fra NSF. Deres lønn er basert på premiepenger fra FIS (et internasjonale skiforbundet), bonuser fra utstyrsprodusenter og private sponsorer.

– Premiepengene har vært diskutert under møter i FIS. Og det er det siste vi vil kutte i. Det er utøverne som er vår verdi, og da kan vi ikke ta fra dem levebrødet. Det blir som den klassiske øvelsen å sitte med motorsag og skjære på den grenen du sitter på, sier Clas Brede Bråthen.

Han medgir at direktivet fra eget forbund oppleves som brutalt. Men Bråthen ser likevel potensiale på inntektssiden.

– Ennå er ikke alle dører lukket i sponsormarkedet. vår grunnramme økonomisk sett er brutal. Men vi tar grep som gjør at dersom vi får mer penger vil det hjelpe betydelig. I hovedsak er det å bevare kompetansen vår som er det viktigste. At de som sitter i nøkkelroller har jobb, sier Bråthen.

HARDT VÆR: Clas Brede Bråthen avbildet i skikkelig vintervær i Oberstdorf i forbindelse med verdenscup i skiflyging. Foto: Geir Olsen

Covid-19-utbruddet har allerede angrepet terminlisten. Åpningsrennet i sommerens Grand Prix i Courchevel (menn og kvinner) er avlyst. Hva som skjer med rennene i Frenstat (kvinner) og Wisla (menn) i august er usikkert ifølge Bråthen.

les også

Hoppstjernen Torgeir Brandtzæg om skrekkhoppet i Finland, rennet på Wembley og de ville festene

Pluss content

Uansett blir det en annerledes terminliste kommende vinter. VM i skiflyging i Planica (utsatt fra mars) er terminfestet til midten av desember. Bråthen beskriver konkurransen i verdens tøffeste bakke som en enorm sportslig utfordring på en tid av sesongen hvor de fleste bare har 50 hopp på snø. Men at solidaritetstanken nå er det viktigste for hoppfamilien.

les også

Opprørt over hopp-kollegers kvinnesyn: – Hører hjemme i steinalderen

– Vi forstår meget godt hvilken krevende økonomisk situasjon det slovenske skiforbundet står i. Og da er det særdeles viktig at Slovenia og Planica kan bestå som arrangør. Det er også best for sporten vår totalt sett, sier Bråthen.

Han sier at Norge har «meldt seg» som arrangør ut over allerede bestemte renn i 2021-sesongen – hvis det er land som på grunn av pandemien og reiserestriksjoner – ikke kan avvikle sine konkurranser.

PS! Landslagstrener Alexander Stöckl sier til VG at hopplandslagene skal presenteres i begynnelsen av juni.

Mer om

 1. Hopp
 2. Hoppuka
 3. Maren Lundby
 4. Alexander Stöckl

Flere artikler

 1. Lundby fikk nei til skiflyging: – Det synes jeg ikke noe særlig om

 2. Skiforbundets permitteringer: – Hovedtrenerne beholder jobben

 3. Hoppsjefen frykter for kvinnesatsing: – Det vil være en total fallitt

 4. Opprørt over hopp-kollegers kvinnesyn: – Hører hjemme i steinalderen

 5. På lag med Bayern München, Real Madrid og Tottenham: Nå vil de ha Daniel-André Tande

Fra andre aviser

 1. Hopplandslaget må ta drastisk millionkutt

  Bergens Tidende
 2. Slik kan koronakrisen påvirke langrennsheltenes sesong

  Bergens Tidende
 3. Slik kan koronakrisen påvirke langrennsheltenes sesong

  Fædrelandsvennen
 4. Skitopper ber Norge om hjelp: – Vil være viktig for sporten

  Bergens Tidende
 5. Skitopper ber Norge om hjelp: – Vil være viktig for sporten

  Aftenposten
 6. Langrenn må kutte mange millioner: – Jeg sover godt om natten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder