GULLJUBEL: Maren Lundby på sletta i Pyeongchang under blomsterseremonien etter at OL-gullet var klart. Foto: Bjørn S. Delebekk

Nå får Gull-Maren gjøre som gutta – hoppe 250 meter

Innen to år kan OL-vinner Maren Lundby (23) hoppe 250 meter – eller lenger – i skiflyging. FIS har nemlig opphevet restriksjonen på bakkestørrelsen for kvinner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette er kjempebra. Et kvantesprang for oss. Nå ligger alt til rette for at vi kan hoppe like langt som guttene, sier Maren Lundby.

les også

Sjekk Lundbys tøffe test: – Har aldri vært sterkere

Hoppkomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok å oppheve regelen om maksimal bakkestørrelse i kvinnehopp (hill size) på 118 meter på et møte i Zürich nylig. Men det må formelt sett godkjennes av styret i FIS på kongressen i Hellas i mai.

les også

«Mirakelmannen» til Lundby forlater hopp

Kommende sesong er det ikke skiflyging for kvinner på terminlisten. Men sportssjef for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, er helt sikker på at det kommer. Kanskje i 2020-sesongen.

Flyr like godt

– Fysisk og mentalt er jeg klar. Hoppjentene er generelt lettere enn guttene, så i teorien er det ingenting i veien for at vi ikke skal kunne hoppe like langt, sier Maren Lundby.

les også

Hoppsjefens nådeløse dom over Holmenkollen: – Ingen som visste det var Raw Air der

Hun har vært lansert som prøvehopper i Vikersund tidligere. Men har avslått tilbudet. Motargumentet har vært at hun ikke ønsker å være «pauseinnslag» i gutterenn. Hun fastholder sitt standpunkt, og understreker at skiflyging for kvinner, er best tjent med egne konkurranser.

Vinteren var helt gull for jenta fra Bøverbru på Toten. Hun vant OL-gull i Pyeongchang etter et nervepirrende drama – og verdenscupen sammenlagt – helt suverent med seier i ni av 15 renn.

les også

Romøren om straffen: – Selvfølgelig har det vært en lærepenge

Pluss content

Hennes personlige bestenotering er offisielt 140 meter (Lillehammer). Men forteller til VG at hun har hoppet tre meter lenger på trening i den gamle OL-bakken.

Lang fight

Kvinnekampen i hopp har vært en lang fight. I moderne tid var det Anette Sagen som gikk i bresjen. Hun krevde verdenscup, VM, OL og skiflyging for kvinner. Det løsnet omsider med VM i 2009 (Liberec), og OL (Sotsji) for fire år siden.

Nå går det mot full likestilling, later det til. Med økt antall storbakker for kvinner i verdenscupen kommende sesong. Og forhåpentligvis storbakke i tillegg til normalbakke på VM-programmet i 2021 (Oberstdorf) og OL i 2022 (Beijing). Mixed lagkonkurranse (to kvinner og to menn) i neste OL er også foreslått.

– Uten at vi skal ta på oss all ære, så er det ingen tvil om at Norge har vært pådriveren for at kvinner skal få hoppe i større bakker, og flere konkurranser i mesterskap, sier Clas Brede Bråthen.

KVINNEKAMP: Trine Skei Grande og Maren Lundby under lanseringen av kvinner i Raw Air. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han trekker frem engasjementet til kulturminister Trine Skei Grande (V) for kvinnehopp, som meget viktig overfor FIS når det gjelder restriksjonen om bakkestørrelse. Senest på kvinnedagen 8. mars ble det kjent at jentene skal inn i hoppturneringen Raw Air.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder