STYGT SKADD: Janne Ahonen hoppet 240 meter i Planica, men skadet seg stygt i 2005. Foto: Rolf Jarle Ødegaard
STYGT SKADD: Janne Ahonen hoppet 240 meter i Planica, men skadet seg stygt i 2005. Foto: Rolf Jarle Ødegaard

Hoppet 240 meter i bakrus

Ahonen innrømmer vill festing i Planica i ny bok

HOPP

(VG) Janne Ahonen (32) bekrefter i sin egen biografi at han gikk på fylla natten før han hoppet utrolige 240 meter i Planica i 2005.

Publisert:

Det ville vært verdensrekord hvis han hadde stått. En meter lenger enn Bjørn Einar Romøren. Men den finske hoppstjernen var sjanseløs i nedslaget.

Han skadet seg stygt i fallet - og fikk blant annet brudd i halebenet. Men nektet å bli med i ambulansehelikopteret til sykehuset av frykt for promillekontroll.

Overfor VG innrømmer Janne Ahonen at han hadde noen forferdelige sekunder på toppen av gigantbakken i Slovenia da han gjorde seg klar for å slå Romørens 239 meter i mars for fire år siden.

- Jeg var i bakrus. Og følte meg elendig i kroppen. Det var tungt å konsentrere seg, sier Ahonen.

Les også:Ahonen: - Hoppere røyker for å holde seg tynne

Etter å ha delt en kasse øl på hotellet oppsøkte Ahonen og lagkamerater i det finske hopplandslaget alle mulige skjenkesteder i Kranjska Gora foran siste renn i verdenscupen. Det kommer fram i boken «Kongeørnen» om den finske hoppstjernen som ble lansert i Helsinki i går.

- Traff du flere skihoppere ute på bar den kvelden?

- Ja, det gjorde jeg.

- Norske?

- Det husker jeg ikke, svarer Ahonen - og gliser.

Ahonen forteller i boken:

- En gang tidlig på morgenen var vi tilbake på hotellet, og tok en sigarett på balkongen. Da sa jeg til de andre guttene at snart skal vi til verdens største bakke for å konkurrere. Vi angret oss. Vi lurte på hvordan vi skulle klare det.

Oppvarmingen ble bevisst sabotert. Ifølge Ahonen luktet det så ille sprit av ham at han ikke ville komme for nærme landslagstrener Tommi Nikunen under satsøvelsene.

Hoppet til Ahonen var vanvittig. Han tror selv det var over 240 meter. Og så langt at det kunne ha kvestet ham for livet. Selv om smertene raste gjennom kroppen viftet han bort alt helsepersonell som flokket seg rundt ham.

- Jeg trodde de ville teste blodet mitt for alkohol på sykehuset. Jeg er helt sikker på at de hadde funnet det. Faen så dum jeg følte meg, sier Ahonen.

- Noe tilsvarende ville jeg aldri ha gjort igjen. Men uten å angre for mye hadde jeg heller aldri hoppet så langt. Sånn har det vært hele livet mitt. Jo dummere, desto bedre resultater. Sier Ahonen.

Finnen som har vunnet Hoppuka fem ganger gjør come back foran kommende OL-sesong etter ett års pause. Han sier seg fornøyd med boken som er ført i pennen av journalist Pekka Holopainen.

- Den er et speilbilde av mitt liv. Den inneholder en del «crazy» ting. Men jeg legger ikke skjul på noe, sier Janne Ahonen til VG.

Uten tvil i stemmen.