FULL FORVIRRING: Arne Scheie gikk fra skuffelse til vill glede da han og makker Espen Bredesen fant ut at Tom Hilde hadde vunnet i Bischofshofen. Foto: Scanpix

Full kommentatorforvirring da Hilde vant

(VG Nett) Arne Scheie var en rørt mann da Tom Hilde sto igjen som vinner i Bischofshofen. Men sekunder før trodde han det ble femteplass.

  • Håvar Bremer
Publisert:

Det hersket full forvirring i kommentatorboksen etter at Tom Hilde hadde landet. Hadde han blitt nummer fem?

Les hele kommenteringen av Hildes hopp nederst i artikkelen!

- Jeg ble veldig, veldig rørt. Det hører du på meg når det er klart at Hilde har vunnet. Kommentering er veldig mye følelser, jeg mener man mister en dimensjon om du kommenterer uten, sier Scheie til VG Nett.

Protokoll: Send dine gratulasjoner til Tom Hilde!

Les også: - En gave til Petter Northug

De nye reglene, som gir pluss- eller minuspoeng ut fra vindforhold og fart, gjør det vanskeligere enn før å vite hvor langt nestemann må hoppe for å overta ledelsen. Det ga Scheie problemer

Mye å tenke på

- Rennet gikk greit i andre omgang helt til de gikk ned på farten før Johan Remmen Evensen (nummer fem etter første omgang) skulle hoppe. Da Hilde skulle hoppe var det bakvind og jeg var veldig skeptisk. Jeg så tidlig at det ikke ville bli bakkerekord, og var skuffet allerede der. Og så blir jeg mer skuffet når jeg ser at han hoppet åtte meter kortere enn den som hoppet lengst.

VGD: Scheie var i sitt ess i dag og det var bare ekstra spennende på slutten når Arne var skuffet over forholdene og trodde det var kjørt.

- Jeg sjekker sammendraget, og det er mye som foregår. Før kunne du regne og finne ut at han for eksempel må hoppe 134 meter og få tre ganger 18 for å ta ledelsen. Nå kommer flere ting, også hva slags trekk eller plusspoeng de andre hopperne har fått. Da kan det gå ei pølse i slaktetida, og det gjorde det her.

NORSK JUBEL: Johan Remmen Evensen (t.v.), Anders Bardal og Anders Jakobsen gratulerer Tom Hilde med triumfen. Foto: AP

- Veldig imponerende

- Jeg turte ikke å si at han ville komme på pallen, fordi det er alltid en skuffelse om det da blir fjerdeplass.

Scheie trodde først han ville komme inn som nummer fem. Da grafikken viste at Hilde hadde vunnet rennet, tok det helt av for Scheie, som hadde gitt opp seieren.

- Men det var veldig fortjent at han vant. Han var den beste hopperen, og hadde også vist det i tre kvalifiseringer. Men det var ikke lett. Skulle han hoppe eller ikke? For forholdene var ikke gode. Veldig imponerende å vinne på denne måten, sier Scheie.

- En fantastisk prestasjon under de forholdene, en utrolig prestasjon. Det var 30.000 fanatiske tilskuere (som håpet hjemmeyndlingen Thomas Morgenstern skulle vinne) og juryen jobbet ikke for ham, sier Scheie.

Dette sa Bredesen og Scheie:
Juryen valgte å gå ned på farten før de siste hopperne, ettersom vindforholdene var gode. Men da Hilde satt på bommen, ble forholdene vanskeligere, ifølge Scheie og Bredesen. Sistnevnte mente derfor at juryen burde gått opp på farten igjen før Hilde satte utfor.

EB: Nå kommer'n. Nå må du gjøre ditt livs hopp.

AS: Morgenstern har 135 meter. Har vi lov til å håpe på 125 under disse forholdene.

Hilde tar av fra hoppkanten.

AS: Nei

Hilde svever langt.

EB: Jada!

AS: Ja, det er bra!

EB: Det er over 130.

AS: Det er bra. Han er langt der oppe under veldig, veldig vanskelig forhold. Han får +3,7, og 19 får han, 132 poeng, blir han nummer fem? 19,5, 19, 19,5, 19, 18,5. 132 poeng på Hilde.

Vinnerhoppet går i reprise på monitorene til Scheie og Bredesen.

EB: Ja, han gjør på nytt et godt hopp, drar til kanskje litte gran mye, men likevel et solid hopp. Han er i form, det er ikke noe tvil om det.

AS: Og vi gleder oss til hoppingen i Harrachov, men her var han altså veldig, veldig uheldig som ikke fikk kjøre med samme forhold. Her var det uflaks for nordmannen, og heldig for de andre konkurrentene som kjempet om seieren her i Bischofshofen.

EB: Du ser at treneren er godt fornøyd. Men det spørs om han vet hvilken plass det totalt blir.

Resultatene kommer opp på skjermen.

EB: Oi!

AS: Han har vunnet, Espen! Det er helt utrolig! Jeg hadde gitt opp håpet! Og da er overraskelsen så mye større. FANTASTISK! Tom Hilde fra Asker har vunnet som den 10. nordmann i Bischofshofen. Vær med på dette, Espen! Jeg hadde helt gitt opp håpet med det nye systemet. Han har vunnet. Han er den 20. nordmann som har vunnet i Hoppuka. Og han er den 36. nordmannen som har vært på pallen, for å ta de gode poengene. Tom Hilde har vunnet, 1,6 poeng foran Morgenstern. Ja, så glad har jeg nesten ikke vært siden vi vant forrige gang her!

EB: Han får fire poeng i pluss, nesten fire poeng. Vi trodde ikke det holdt. Men her viser han at han er en konkurransemann. Og i sånn form han er, og han hoppet godt over 130 meter. Og da holdt det. Kjempebra innsats! Det var fantastisk. Det var dagens prestasjon.

AS: Det var dagens prestasjon, og den første norske seier her på sju år.

Arne Scheie ramser opp en del fakta før han igjen begynner å snakke om forholdene.

AS: Jeg hadde gitt opp, Espen! Jeg trodde ikke at...

EB: Jeg må si det at juryen ikke gjorde jobben sin, og ikke gikk opp på farten så han skulle få litt bedre fart, og da hadde han hoppet enda lenger, og da hadde seieren vært enda mer i boks.

AS: Og derfor er prestasjonen til Tom Hilde så eventyrlig!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder