Tande tar på seg all skyld: – Jeg var preget av alvoret rundt meg

Daniel-André Tande (22) har funnet årsaken til fiaskoen i hoppukeavslutningen. Menneskelig svikt kostet ham trolig seieren i hoppuka.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Overfor NTB, som først omtalte saken, påtår han seg all skyld for at det gikk så altfor galt i hans aller siste hopp i hoppuka i går.

Preget av alvoret

Når VG ringer 22-åringen dagen etter en kveld preget av både tårer og glede – det siste fordi han faktisk berget en tredjeplass i sammendraget – befinner Tande seg i Salzburg og venter på et fly som skal ta ham videre til Gardermoen og deretter Idrettsgallaen på Hamar.

– Det er enkelt og greit en svikt som kommer av at jeg er i en situasjon der jeg er preget at stundens alvor. Jeg var preget av alvoret rundt meg. Så kommer det en menneskelig feil. Jeg skulle ønske det ikke hadde skjedd, sier han til VG.

VG+ (krever innlogging): Stöckl ble skremt og Tande gråt

Tok skylden etter videostudie

SKUFFET: Daniel-André Tande forstår at alt håp om sammenlagtseier i hoppuka er ute. Foto: Gøran Bohlin VG

I går var tonen annerledes. 22-åringen fortalte VG at «han ikke visste hva som hadde skjedd», ville heller ikke ta på seg all skyld for at utstyret sviktet, og bedyret at han fulgte alle rutiner.

Det eneste det norske hoppteamet var enige om var at bindingsklipsen som er montert fast på et stag i hoppskoen ikke virket som den skulle da Tande befant seg i luften.

Nå sier han at det var hans egen feil at han misset på helt vanlige rutiner.

– Jeg har sett på videoklipp og sett hva som har skjedd. Jeg har kommet frem til at det er den eneste rette konklusjonen, forklarer Tande til VG, på spørsmål hva som har endret seg på under et døgn.

– Man ser at når jeg sitter på bommen sitter ikke staget helt inne. Det er ikke så vanskelig, sier han.

Bakgrunn: Hoppuke-dramaet: Tandes binding spratt ut av skoen i luften

Måtte ta igjen 2,8 poeng

FEILEN: Dette er bindingen på høyre skien til Daniel-André Tande som løsnet i det avgjørende hoppet. Foto: VG

Tande lå som nummer to i hoppuke-sammendraget før det aller siste hoppet i Bischofshofen-konkurransen i går kveld. Han var nødt til å ta igjen lederen Kamil Stoch med 2,8 poeng.

Da han satte ned bakken var norske nerver i helspenn. Men svevet ble et antiklimaks. I stedet for at Tande jaget ned bakken, slet han allerede like etter at han forlot hoppkanten.

Til slutt landet han på 117 meter. Skuffelsen var et faktum. Poengsummen holdt til en 26. plass i det avsluttende hoppuke-rennet. I sammendraget «bare» til en tredjeplass, bak Stoch og Piotr Zyla.

Les også: Scheie: – At utstyret er så dårlig at det går i stykker høres utrolig ut

Servicemannen var «deprimert»

Landslagets servicemann, Thomas Hörl, sa til VG etter rennet at Tandes bindinger og hoppsko var grundig sjekket før han gikk til topps for å hoppe finalen i Hoppuka.

Kort tid etter at han stupte ut av hoppet – for å vinne verdens tøffeste hoppkonkurranse – ble Tande berget av en sikkerhetsstropp. De aller fleste var enige om at det kunne gått skikkelig ille.

Landslagssjef Alexander Stöckl sier Hörl var deprimert etter flausehoppet. Han skal ha tatt på seg skylden. Etter en lang natt og på vei hjem til Norge sier Tande at han fritar den høyt verdsatte Hörl fra all skyld.

– Jeg vil ikke at han skal føle skyld. Han gjør en utrolig viktig og solid jobb, sier Tande til NTB.

22-åringen ser frem til å delta på Idrettsgallaen og sier til VG at det blir moro å være med på. At han skulle havne på tredjeplass i hoppuka 2017 er uansett langt over hans egne forventninger.

– Det er en utrolig stor prestasjon bare det å komme på tredjeplass, jeg er utrolig fornøyd med de, sier Tande.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder