DISKET: Robert Johansson, her etter lagkonkurransen i Raw Air Vikersund i mars. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Varsler grundig gjennomgang etter Johansson-disk

Robert Johansson (28) leverte Norges beste hopp i laghoppkonkurransen. Så ble han diskvalifisert. Nå ønsker hoppsjef Clas Brede Bråthen å ta tak.

Artikkelen er over ett år gammel

Årsaken bak diskingen var hoppdressen Johansson hadde på seg. Det er langt fra første gangen norske hoppere er blitt diskvalifisert på grunn av problemer med hoppdressen.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen omtaler det som «det verste som kan skje».

– Vi må bli enda mer skjerpet fremover. Dette var svært lite ønskelig. Nå blir det en grundig gjennomgang (av dressene) for alle, sier han.

Johansson-disken gjorde at Norge ikke klarte å kvalifisere seg til finaleomgangen, og dermed fikk hopplandslaget en forferdelig dårlig start på hoppsesongen.

– Det er kjedelig. Han (FIS-representanten, journ.anm.) målte kroppen min for liten i forhold til dressen, sier en tydelig skuffet Johansson til NRK.

– Jeg har ikke tenkt til å la det skje igjen. Det er en tøff start. Jeg må ta med meg at hoppingen fungerte bedre i dag, så får jeg håpe at det går bedre på kontroll neste gang.

Norge endte til slutt på en 10. plass i lagkonkurransen som Polen vant på hjemmebane, foran Tyskland og Østerrike.

les også

OL-heltene i oppvaskmøte etter dress-disk

– Litt krise

Johansson var Norges tredje hopper, og sto for det norske lagets beste hopp med sine 126.5 meter, helt til han ble diskvalifisert. Daniel Andre Tande startet for Norge med et 119 meter langt hopp, før Johann André Forfang fulgte opp med 120. Norges ankermann Anders Fannemel svevde 122.5 meter før han landet.

les også

Northug disket i sesongåpningen: – Aldri skal det lykkes

Etter diskvalifiseringen var det en skuffet landslagstrener som uttalte seg til NRK.

– Det er litt krise fordi vi trodde vi var godt innenfor det som er lovlig, så får vi beskjed om at det er det ikke på en utøver, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

Ifølge landslagstreneren er det forskjell fra gang til gang, og varierer fra kontrollør til kontrollør hva som faktisk blir målt, og hvordan målingene blir vurdert.

VG har tidligere skrevet en sak om hvordan hopputøvere presser grensene for hva som er lov med dressen. Ting som å trekke ned undertøyet, dra stoff over ermene og presse ut magen er blant tjuvtriksene verdens hoppere bruker for å sanke medaljer og høye pengepremier. Anders Jacobsen er blant hopperne som tidligere har fått kraftige advarsler etter «dress-trikset».

Petter Kukkonen, landslagstrener for det finske kombinertlandslaget, har sammenlignet dressjuks med doping. I 2015/16-sesongen ble norske hoppere disket hele 13 ganger.

– Man prøver å være på grensen, men samtidig være innenfor det som er lovlig. Vi syr ikke dressen på en annen måte enn vi gjorde i fjor, men det er ekstremt vanskelig. Jeg beklager at vi er i den situasjonen vi er i. Det ser skikkelig dumt ut, sier Stöckl.

les også

Stavås Skistad (19) imponerte Caspersen Falla

Ny prosedyre

I starten av oktober ble Daniel-André Tande og Johansson også disket fra Grand Prix i Klingenthal på grunn av feilsydde hoppdresser.

– Vi sto der med «bikkjetryne» etterpå, og vi hadde ingen andre å skylde på enn oss selv, sa Clas Brede Bråthen den gang.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har endret på prosedyrene for kontroll av hoppdresser i år. Dette ble gjennomført under de to siste konkurransene i Grand Prix. Men der deltok ikke Norge, og gikk dermed glipp av viktig informasjon ifølge Bråthen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder