MISTENKT: Anders Jacobsen etter gårsdagens kvalifiseringsrenn i Bergiselbakken. Nå må han igjen finne seg i at det stilles spørsmål om utstyret hans. Foto:Gøran Bohlin,VG

Jacobsen føler seg forfulgt

Hoppstjernen lei av beskyldninger om juks

– Her henger de over meg som gribber

INNSBRUCK (VG) For to år siden ville Østerrike ta fra ham en omstridt sko. Nå mistenktes Anders Jacobsen (29) for å hoppe med «juksedress».

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge den sveitsiske avisen Blick skal Jacobsen ha vunnet Nyttårshopprennet med en hoppdress som strider mot utstyrsreglementet.

– Jeg orker ikke forholde meg til det. Men det er litt slitsomt når det blir kastet ut sånne påstander. Jeg kan bare si at jeg har gått gjennom de samme kontrollene som de andre, sier Anders Jacobsen.

Les også: Mistenker Jacobsen for dressjuks

Han forteller til VG at han følte seg forfulgt helt siden han kom til Bergisel på formiddagen. TV-fotografer hengte seg på for å filme detaljer på hoppdressen.

VG Direkte:Tredje renn i hoppuka fra kl. 14.00

– Når jeg har 30 fotografer rundt meg når jeg skal kle på meg på toppen, føles det slitsomt. Men nå er det kanskje dokumentert at jeg ikke jukser, sier Jacobsen.

Ventet spekulasjoner

Han ble også fotfulgt da han vant i Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen for to år siden. Da var det den mye omtalte «Stöckl-skoen» som førte til rabalder. Østerrike ville kaste ham og Tom Hilde ut av Hoppuka.

– Det er alltid verst i Østerrike. Her henger de over meg som gribber, sier Jacobsen.

VG Direkte: Følg søndagens hoppukerenn fra kl. 14.00

Det virket imidlertid ikke som Jacobsens «superdress» hadde samme effekt i Innsbruck i går. Han endte på 14. plass i kvalifiseringen. Verdenscuplederen Michael Hayböck fra Østerrike vant. Rune Velta ble beste norske på femteplass. Og alle de syv norske klarte seg gjennom kvalifiseringen til dagens renn, det tredje av fire i Hoppuka.

Landslagstrener Alexander Stöckl har lest artikkelen i Blick og avviser påstandene. Og sier til VG at han har ventet på spekulasjoner etter Jacobsens oppvisning i Garmisch-Partenkirchen.

– Det er noen som prøver å lage noe ut av ingenting. Men jeg har erfaring med dette. Jeg har bare ventet på at det skulle komme noe om Jacobsen. Det er FIS som kontrollerer. Det er utelukkende perfekt hoppteknikk som gjør at han hopper bakken ned, sier Alexander Stöckl.

Tar stikkprøver

Jacobsen banket til med utrolige 145 meter i det første treningshoppet i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. 1,5 meter lenger enn bakkerekorden. Han fortalte til VG at mye av hemmeligheten bak monsterhoppet var en ny renndress. En som han normalt ville spart til konkurranser.

Sveitsernes stjernehopper Simon Ammann (fire OL-gull) var sjanseløs i duellen med Jacobsen i Nyttårshopprennet. Og tapte med 6,6 poeng. Blick spekulerer i om Ammann er offer for et «bedrageri».

De hevder videre at den overraskende seieren til Jacobsen – og de utrolige hoppene på trening og i kvalifiseringen – kommer av at Hønefoss-gutten har ekstra luft oppsamlet i lommer mellom tekstilene. Og at dette er mulig fordi at det tettsittende undertøyet og hoppdressen henger sammen med borrelåser.

Borrelåsene skal visstnok utløses med et rykk etter landing. I den hensikt å gå fri gjennom utstyrskontrollen til Det internasjonale skiforbundet (FIS). Alle de ti beste i verdenscupen blir kontrollert i et eget rom i bakken. FIS gjør også tilfeldige stikkprøver.

– Mange tøyer grensene

Sportsdirektør for det sveitsiske hopplandslaget, Berni Schödler, sier til Blick:

– De som vil trikse nå, de gjør det med hoppdressen.

Han synes det er påfallende mange «jubelscener» etter landing. Han tror det er en baktanke med dette.

– Armer kommer opp og hender strekkes i været. Dette gjøres selv om det ikke er noen grunn til det. Det later til at det gjøres for at dressen skal få den rette fasongen før dresskontrollen, sier Berni Schödler.

VG vet at Norge har eksperimentert mye med hoppdressene foran årets VM-sesong. Leder av utstyrskomiteen, Bertil Pålsrud som er TD i Innsbruck-rennet, sier at det alltid er mye spekulasjoner i Hoppuka.

– Jeg slår meg til ro med at utstyrskontrollen til FIS er solid. Mange av påstandene som har kommet opp gjennom årene har ikke vært riktige. Det er mange som prøver å tøye grensene, men de som blir oppdaget blir diskvalifisert, sier Bertil Pålsrud.

– Høres påstanden om borrelås ut som et eventyr for deg?

– Ikke nødvendigvis. Men det blir korrigert umiddelbart hvis vi finner det, sier Bertil Pålsrud.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder