TRANGE TIDER: Anders Jacobsen konkluderer med at han hopper for kort og tjener for dårlig. Foto: Geir Olsen

Sjekk Jacobsens lønnsfall

Hoppstjernen: - Tåler ikke en sesong til med så lave inntekter

I fjor var det pengegalopp. I år er det smalhans. Anders Jacobsen (29) tegner bildet på hoppernes økonomiske nedtur.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg tåler ikke en sesong til med så lave inntekter, sier Anders Jacobsen.

Han tjente 719.000 kroner i fjor - bare i prispenger - ifølge de offisielle tallene til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Lommerusk

I år har han tjent 55.000 kroner. Vekslepenger i forhold. Men det er lønnen når du lander på kulen i skihopping. Jacobsen er nummer 49 sammenlagt i verdenscupen.

- Du kan trygt si at korte hopp er dårlig butikk. Jeg satte av penger etter den gode sesongen i fjor, og jeg lever fornuftig. Men med hus, to biler og to barn i familien snart, går det ikke rundt hvis du sammenligner utgifter og inntekter, sier Anders Jacobsen.

Han har slitt med å finne tilbake til fjorårsformen - hvor han vant to renn i Hoppuka - og cashet inn fete bonuser fra utstyrsleverandører i tillegg.

- Ikke til å leve av

- Jeg får ikke lønn fra Norges Skiforbund (NSF), men jeg har noen private avtaler. Hovedinntekten er prispengene fra FIS. Men alle skjønner at 55.000 ikke er noe å leve av, sier Jacobsen.

Han har hoppet så svakt i det siste at han frivillig ba om pause fra konkurranser. Hønefoss-hopperen er ikke med til VM i skiflyging i Harrachov som starter torsdag. Men han håper på sesongavslutningen i Planica neste helg.

Nesten samtlige landslagshoppere faller på lønnsoversikten til FIS. Til og med Anders Bardal. Han er ned 200.000 kroner sammenlignet med i fjor. Og nesten 400.000 kroner i forhold til 2012-sesongen hvor han vant verdenscupen sammenlagt.

Bardal sparer

SPAREFLINK: Anders Bardal. Foto: Helge Mikalsen

- Jeg prøver å sette mesteparten av pengene jeg tjener i banken. Fortsatt bor jeg i borettslagsleilighet i Trondheim. Men jeg har brukt litt til tomtekjøp i Steinkjer, og sparer til hus, sier Anders Bardal.

Han synes ikke det merkes på lagkameratene at fiaskoen i bakken har ført til magre tider. I fjor frekventerte samtlige landslagslaghoppere seierspallen. I år er det bare Bardal som er blitt ropt opp til blomster og sjekker i sveitsiske franc etter verdenscuprenn.

Anders Fannemel er den eneste som går motstrøms. Han øker fra 201.000- til 221.000 kroner. Tom Hilde derimot ser ut som en kopi av lønnslippen til Anders Jacobsen. Han går fra pene 558.000 - til lusne 49.000 kroner.

- Når det gjelder premiepenger i år, så har det vært syltynnt. Det er en indikasjon på at vi har hoppet altfor dårlig. Men vi kan heller leve som superstjerner når vi lander på kulen, sier Tom Hilde.

Reddes av private

Han bekrefter at han redder privatøkonomien takket være private avtaler. Andreas Stjernen er ned 350.000 kroner, og sier til VG at han har lagt unna penger etter oppturen i fjor. Mens Rune Velta poengterer at med 200.000 kroner i inntekter så lever han deretter.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier det er NSFs policy at de ikke lønner hopperne. Men de stipend-innstiller overfor Olympiatoppen.

Han bekrefter at syv hoppere - inkludert jenter - mottar OLT-stipend mellom 120.000- og 60.000 kroner inneværende periode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder