Anders Jacobsen (30) legger opp: - På tide med et nytt kapittel

Anders Jacobsen (30) har ikke lenger motivasjonen eller givet som trengs for å holde på med skihopping på toppnivå. Derfor legger han nå skiene på hylla.

  • Jonas Wikborg
  • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

Det er NRK som melder at 30-åringen fra Ringkollen Skiklubb ikke lenger kommer til å være hopper på toppnivå lenger.

– Jeg ser at jeg ikke lenger har det givet og den motivasjonen som jeg vet trengs for å holde mål på dette nivået. Det er ekstremt mange timer som skal legges ned, sier Jacobsen ifølge statskanalen.

Jacobsen kan blant annet vise til sammenlagtseier i Hoppuka (2006/07), OL-bronse i lagkonkurranse (Vancouver 2010), sølv og to ganger bronse i VM i skiflygning samt VM-gull fra årets lagkonkurranse i Falun.

Les også: Hoppsjefen etter «tidenes beste vinter»: - Gjør oss til verdens beste hoppnasjon

Han forteller at han tok avgjørelsen da denne vinterens sesong var over.

– Jeg ventet med å tenke for mye på det under sesongen, men jeg har gått mange runder med meg selv, kanskje spesielt i påsken, sier Jacobsen i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

- På tide

STYGT FALL: I mars 2013 falt Jacobsen stygt i Planica. Foto:Primoz Lovric,NTB scanpix

Les også: Hevder Norge stjal V-stilen

Alt har imidlertid ikke bare vært fryd og gammen for 30 år gamle Jacobsen.

For litt over to år siden skadet hopperen korsbåndet etter et stygt fall i Planica, og det tok ham omkring ni måneder å komme tilbake igjen.

Da var han også nær ved å gi seg. Nå gjør han akkurat det.

– Jeg kommer til å savne skihoppingsdelen enormt, men jeg har to barn og kone hjemme som gjerne skulle hatt hjelp. Jeg ser nå at det er på tide med et nytt kapittel, forteller Jacobsen.

Les også: Derfor ble ikke Arne Scheie skihopper

– Har en plan B

Han er ikke den eneste som har valgt å avslutte karrieren etter denne vinteren. I forrige måned kom nyheten om at hans navnebror Anders Bardal valgte å gjøre det samme.

Da ble Jacobsen selv blank i øynene.

I SVEVET: Anders Jacobsen i sitt sedvanlige svev. Men neste vinter får ikke norske TV-seere se han slik. Foto:Gøran Bohlin,VG

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener det hele er litt vemodig, men ser også fremover.

– Det er alltid litt spesielt, og kanskje litt vemodig når en av våre profiler velger å legge skia på hylla. Samtidig åpner det også døra for enda flere av våre lovende hoppere, sier han til VG.

Og mens Bråthen anbefaler de lovende hopperne i å gripe sjansen i fremtiden, er det fortsatt usikkert hva Anders Jacobsen skal gjøre fremover.

–Jeg har en plan B slik at ting går rundt, men jeg har ingenting helt konkret. Jeg håper det kan komme noen spennende muligheter, noen utfordringer, og jeg har lyst til å gjøre en forskjell det stedet jeg havner, sier han.

Slo gjennom i 2006

Det er nå nesten et tiår siden Jacobsen først slo gjennom som hopper. Det skjedde høsten 2006, og samme vinter vant han også Hoppuka sammenlagt, som debutant.

Derfor var det ikke uten grunn at han ble regnet som et av Norges største hopptalent, og samme sesong fikk han også prisen for Årets gjennombrudd på Idrettsgallaen, blant annet foran Petter Northug og Edvald Boasson Hagen.

Siden har det blitt opp- og nedturer for Jacobsen, og i 2011 takket han også nei til landslaget på grunn av manglende motivasjon. Da Alexander Stöckl overtok som landslagstrener året etter var han igjen på plass.

Hans siste av totalt 10 individuelle verdenscupseire kom under årets nyttårsrenn.

Bildespesial: Jacobsens store nyttårstriumf

Les også

Mer om

  1. Hopp

Flere artikler

  1. Hoppsjefen om tidenes vinter: - Gjør oss til verdens beste hoppnasjon

  2. Gull-laget som forsvant på 280 dager

  3. Ny supersko kan gi ekstra lange svev

  4. Her er Norges plan for å vinne Hoppuka

  5. Ny norsk hopp-disk: – Det er krise

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder