PRØVER Å FINNE FORMEN: Daniel-André Tande forsøker å finne igjen «godfølelsen» sammen med hopptrener Magnus Brevig. I bakgrunnen observerer Alexander Stöckl og Thomas Lobben. Foto: Geir Olsen

Dette er Tandes kriseplan for å redde hoppuka

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (VG) Nedbrutt og forbannet forsvant Daniel-André Tande (25) ut bakveien etter Oberstdorf-fiaskoen. I en gymsal på en barneskole i Garmisch-Partenkirchen forsøker han å finne tilbake til toppformen.

 • Bjørn Arne Johannessen

Landslagstrener Alexander Stöckl (48) har lagt en plan. En kriseplan som skal berge resten av Hoppuka for hopp-sjarmøren fra Kongsberg. Mandag ettermiddag startet det med volleyball, så gikk treningen over i tilløps- og satsbevegelser på et rullebrett.

– Det jeg gjør her i gymsalen på brettet er helt perfekt. Men når jeg kommer i hoppdress sliter jeg med å få «beina under meg». Satsbevegelsen sitter, men jeg må komme i riktig sittestilling når jeg kjører ovarennet. Det jeg gjør feil er at jeg ikke får lagt igjen nok energi i hoppkanten, sier Daniel-André Tande.

Det handler om å finne seg selv igjen. Kurven fra sesongstarten i november med seier både i polske Wisla og finske Ruka – og suveren ledelse i verdenscupen – minner om et børskrakk. Og det haster for Tande. Tirsdag er det trening og kvalifisering. Onsdag går Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Verdens mest berømte hopprenn.

– Jeg er en type som ikke liker å tape. At jeg ikke får hoppe 2. omgang i Oberstdorf er fryktelig kjedelig. Spesielt når jeg trodde jeg hadde funnet ut av det, så fungerer det ikke. Så prøvde jeg noe nytt, så fungerte heller ikke dét. Og da kjennes det veldig irriterende, sier Tande.

les også

Anders Jacobsen om skademarerittet: – Gjør om regelverket

Det var ille i Engelberg før jul, hvor han ikke kom til finaleomgangen i to renn, og det fortsatte med kulhopping og 43. plass i søndagens åpningsrenn i Oberstdorf. Tande landet på stusslige 112,5 meter. Marius Lindvik – med dagens lengste under folkefesten i Schattenbergbakken (25 500 tilskuere) – banket til med 139 meter.

les også

Slik var Johanssons drama: Kom nesten ikke opp av sengen

Kontrasten fra den råsterke sesongåpningen – og tidligere drømmehopp fra Hoppuka med seier i Garmisch-Partenkirchen og Innsbruck for tre år siden – er enorme.

Men Tande understreker at han gjør alt som står i hans makt for å komme tilbake i superslag. Hele landslagsapparatet hjelper til. Og på hjemmebane er samboer Anja Nymoen Søberg viktig støttespiller. Sammen med mamma Trude Tande som kommer til rennet i Innsbruck.

– Fruen er flink med meg, og jeg får kjeft tilbake hvis jeg er for negativ, sier Tande.

Han lo og var åpenbart seg selv på vei til trening på de brosteinsbelagte gatene i idylliske Partenkirchen mandag. Tyskere på fortausrestauranter ropte «Heia Norge», og ga tommelen opp for Tande.

PAKKET SAMMEN: Daniel-André Tande pakket sammen sko og ski etter skuffelsen i Oberstdorf, og forlot bakken uten en kommentar. Foto: Geir Olsen

Landslagstrener Alexander Stöckl tror Tande kan ha lagt for stort press på seg selv. Han ser bare en vei ut av uføret.

– Det er ikke magi, men hardt arbeid som må til nå. Det handler om å finne en teknisk løsning for å få ham tilbake der han var tidligere i sesongen. Jeg forsøker å lage et teknisk bilde som passer hans hode, sier Alexander Stöckl til VG.

Les også

 1. Hopplegenden Lars Grini om livets drama: – Verdens største flaks

  MARBELLA (VG) Han fikk dødsangst før han hoppet historiske 150 meter – daværende verdensrekord i skiflyging.
  Pluss content

Mer om

 1. Hopp
 2. Hoppuka
 3. Daniel-André Tande
 4. Alexander Stöckl
 5. Robert Johansson

Flere artikler

 1. Tande mener løpsk hoppski ødela toppform

 2. Døm den fineste dressen på hoppernes nyttårsfest

 3. Tande om den tøffe tiden etter lillebrorens død: – Tungt å se programmet

 4. Lindvik med andre strake seier i Hoppuka

 5. Stöckl om fremtiden: – Kanskje blir jeg trener i et annet land

Fra andre aviser

 1. Skuffet Forfang i toppen da samtlige nordmenn tok seg til nyttårshopprennet

  Aftenposten
 2. Hopprofilen nedbrutt etter fiaskorennet: – Følte jeg var i form, men plutselig er alt borte

  Aftenposten
 3. Norsk hoppukedebutant tangerte bakkerekord og vant sensasjonelt: – Den deiligste følelsen

  Aftenposten
 4. 21-åring presterte best av de norske: – En mega selvtillitsboost

  Aftenposten
 5. Skrekkopplevelsen i hoppbakken har plaget ham: – Det var helt jævlig

  Aftenposten
 6. Lindvik dediserte prestisjeseier til kreftsyk kollega: – Dette var for ham

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no