UT PÅ BÅRE: Nika Kriznar ligger på båre, og fraktes ut av OL-bakken på Lillehammer Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Kjørt til sykehus etter hopp-drama – Lundby falt fra seieren

LILLEHAMMER (VG) Maren Lundby (25) mistet seieren med fall da Raw Air utviklet seg til et fryktelig drama. Nika Kriznar krasjet inn i reklameskiltene på sletta – ble kvestet – og måtte fraktes vekk i ambulanse.

Den slovenske jenta ventet kanskje vel lenge før hun startet plogingen for å minske farten. Sekunder etter lå hun tilsynelatende livløs ved reklameskiltene. Det ble et langt stopp i rennet mens hun fikk førstehjelp – og fraktet på båre ut av bakken – og videre i en ambulanse.

VG får opplyst mandag kveld at hun er skadet i albue og skulder. Siste nytt tirsdag er at hun har smerter i hodet og nakken. Men er på beina igjen.

Se hendelsen her:

Maren Lundby klinket til med fantastiske 139 meter i finaleomgangen. Hun måtte imidlertid nedi med hendene. Det kostet henne seieren. Hun ble slått av Sara Takanashi med 1,5 poeng. Men Silje Opseth jublet aller mest. Hun havnet på en sensasjonell tredjeplass etter kjempehopping.

– Jeg kunne «safet», og droppet nedslag. Men det er vanskelig å tenke reflektert når det går fort nedover. Du vet ikke hvor langt de andre kommer til å hoppe. Jeg ville ikke ha Sapporo-historien fra tidligere i vinter om igjen. Da «safet» jeg, og tapte seieren to dager på rad, sier Maren Lundby.

FALL: Maren Lundby måtte sette seg etter kjempehoppet på 139 meter. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Under meget vanskelig forhold med baktrekk – og nesten 15 minutters venting på toppen før hun fikk slippe fra bommen i 1. omgang – hoppet Lundby til 4. plass i 1. omgang. Men hun taklet utfordringene. Og leder nå også Raw Air sammenlagt.

Og kanskje avgjorde hun verdenscupen sammenlagt. Chiara Hölzl (Østerrike) som hadde den gule ledertrøya fikk samme håpløse forhold som Lundby, og falt i utkjøringen, og endte helt nede på 9. plass.

– Det ble en flott kveld, og stort for Silje (Opseth) og hele støtteappartet, sier Lundby, og tar armen stolt til side for å vise at hun hopper med gult startnummer på Lillehammer tirsdag.

Silje Opseth (20) sto på seierspallen i verdenscupen for første gang i karrieren. Hun var utrolig glad. Og hun skalv lenge etter rennet.

SÅÅ GLAD: Silje Opseth jubler for tredjeplassen. Maren Lundby klapper i bakgrunnen. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

– Det var veldig gøy. Jeg har brukte opp alle ordene. Det kan tenkes at jeg var den som jublet mest. At jeg lykkes er et resultat av mange faktorer. Maren (Lundby) har vært et stort forbilde, og så har du treneren på landslaget, som er ubeskrivelig flinke, sier Silje Opseth.

FALL: Chiara Hölzl faller fra tetkampen under rennet på Lillehammer. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Det er ikke mange ukene siden Lundby vant frem med kravet om VM i storbakke i Oberstdorf neste år. Nå synes hoppdronningen fra Toten det er på høy tid med mer likestilling i hopp. Først skiflyging. Så flere OL-øvelser for kvinner. I dag er de avspist med ett renn (normalbakke) – øvelsen Lundby vant i Pyeongchang-OL – for to år siden.

Det er snart to år siden det internasjonale skiforbundet (FIS) opphevet restriksjonen om bakkestørrelser for kvinner. I praksis betyr det at Maren Lundby og jentene i hoppsirkuset kan hoppe i Vikersund – verdens største hoppbakke (sammen med Planica) – men fortsatt er ikke skiflyging for kvinner på terminlistene.

les også

Gladmelding fra FIS til Maren Lundby: – Gir en enorm boost

Det vil Lundby ha en slutt på. Neste sesong bør jentene få hoppe i monsterbakkene. Akkurat som guttene. Raw Air-finalen i Vikersund passer ypperlig mener hun – og hopp på 250 meter. Hun hevder det er et unisont ønske blant sine hopp-kolleger.

– Det vil være rart om vi ikke hopper skiflyging, og OL i stor bakke snart, sier Maren Lundby.

Hun kjempet innbitt for storbakke i VM. Og vant, selv om det formelt sett ikke er godkjent ennå, og den seieren har hun tenkt å bruke til det beste for egen idrett.

les også

OL-nyheten som gjør Lundby hoppende glad

– Jeg er klar for skiflyging. Når det kommer som øvelse vet jeg ikke. Men jeg er sikker på at det kommer et debatt om det i løpet av våren, sier Lundby.

Hun har i hvert fall full støtte blant sine medsøstre ifølge hennes egen interne «spørreundersøkelse».

– Jeg har spurt mange blant de som er topp 20 i verdenscupen. Og dem har veldig lyst å hoppe skiflyging. Hele gjengen, sier Maren Lundby.

Sportssjef for hopplandslagene, Clas Brede Bråthen, sier det ikke er noen hindring for at jentene ikke skal få hoppe skiflyging.

– Det må formelt sett sendes en søknad og behandles av FIS, sier Bråthen.

På spørsmål fra VG om anmodningen kommer fra Norge etter sesongslutt sier han at «Norge alltid har jobbet for kvinnehopp». Og han håper at IOC gjør som FIS slik at det blir storbakke for jentene i Beijing-OL om to år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder