LEI AV DRESSBRÅKET: Anders Jacobsen, som hoppet lengst av alle med hele 139,5 meter i kvalifiseringen i Bischofshofen mandag kveld, innrømmer at alt styret rundt hoppdressen har tatt litt energi. Foto:Gøran Bohlin,VG

FIS-topp: – Jacobsen ville blitt diskvalifisert hvis noen hadde protestert etter Nyttårshopprennet

Anders Jacobsen: – FIS får følge bedre med

Dress-kontrolløren: – Jeg har advart Jacobsen og Stöckl

BISCHOFSHOFEN (VG) Anders Jacobsen (29) kunne lett mistet seieren i Nyttårshopprennet. Men kom seg unna med at ingen leverte inn protest innen tidsfristen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det fastslår leder av utstyrskomiteen i FIS, Bertil Pålsrud, til VG.

– Anders Jacobsen ville blitt diskvalifisert hvis noen hadde protestert, sier Bertil Pålsrud.

KRITISK: Leder av utstyrskomiteen i FIS, Bertil Pålsrud. Foto:Gøran Bohlin,VG

Han påpeker at Jacobsen hoppet i strid med reglementet da han dro ermene på hoppdressen langt forbi knoken på håndleddet da han vant rennet i Garmisch-Partenkirchen 1. januar. Hensikten skal ha vært å få en «strammere» dress. En som flyr bedre. Og vinner ekstra meter.

– Grunnen til at det er en regel for at dressen skal stoppe ved knokkelkulen er at vi har sett mange forskjellige varianter opp gjennom årene. At dresser har vært dratt over hansker for å få maksimalt ut av stoffet. Så kan man diskutere hvor mye Jacobsen tjener på dette. Men regelen er der for at vi skal unngå at hoppere spekulerer ekstra i dette, sier Bertil Pålsrud.

– Ingen leverte protest

– Men hvorfor blir ikke Jacobsen diskvalifisert etter rennet i Garmisch-Partenkirchen hvis han bryter med FIS sine regler?

– Så vidt jeg vet ble han ikke sjekket for dette da han vant i Garmisch. Ingen har heller levert inn protest. En representant for det sveitsiske skiforbundet har imidlertid gått til pressen i hjemlandet med dette. Men saken er at hvis Jacobsen hadde blitt tatt inn til kontroll, så ville han blitt diskvalifisert, sier Bertil Pålsrud.

KOMMENTAR:VG-Dæhli om hoppdress-bråket

Anders Jacobsen vant Nyttårshopprennet suverent. Han slo Simon Ammann (fire OL-gull) med 6,6 poeng. Den sveitsiske avisen Blick var først ute med saken. Og hevdet at Ammann var utsatt for «bedrageri».

«Dresstrikset» til nordmannen er blitt det store samtaleemnet i Hoppuka. Han har imidlertid rettet på «skjorten» som han selv kaller det. I Innsbruck fikk han reprimande før kvalifiseringen, og klar beskjed om å kle seg annerledes. I selve rennet endte han på 9. plass.

Lengst i Bischofshofen

I kveld hoppet Hønefoss-gutten glimrende under kvalifiseringen i Bischofshofen. Han var lengst av samtlige med 139,5 meter. Men måtte seg Michael Hayböck og Stefan Kraft (leder av Hoppuka) knapt foran seg på resultatlisten.

Han karakteriserte hoppingen som «meget bra». Og kaller det han gjør i bakken for «høyt nivå». Men han medgir at all støyen rundt hoppdress-saken har tatt en del energi.

– Noe går inn på meg. Jeg må bare forholde meg til reglementet, og hva de sier. Nå er den ballen lagt død for meg, sier Anders Jacobsen.

– Bertil Pålsrud sier at hvis FIS hadde visst om «dresstrikset» ditt, så hadde du vært diskvalifisert i Nyttårshopprennet. Hva er din kommentar til det?

– Da får de følge bedre med. Jeg har ikke mer å si til det. Det er en tynn påstand å komme med i etterkant, svarer Jacobsen.

– Skuffet og overrasket

SKUFFET: FIS-kontrollør Sepp Gratzer sier han ble både skuffet og overrasket da han fikk vite hva med hva Jacobsen hadde gjort med dressen under Nyttårshopprennet. Foto:Gøran Bohlin,VG

VG besøkte utstyrskontrollen på sletta i Bischofshofen. Kontrollør Sepp Gratzer bekrefter at han ble både skuffet og overrasket da han ble gjort kjent med hva Jacobsen hadde gjort med dressen. Da kan kom til Innsbruck ba han om et møte med Garmisch-vinneren og landslagstrener Alexander Stöckl.

– Vi har folk på start som sjekker at dressen følger kroppsfasongen, og at glidelåsen er lukket. Hvis det ikke er tilfelle kan hopperen nektes adgang til bommen på start. Når Anders kom til dresskontrollen etter rennet fant jeg ingenting å utsette, sier Sepp Gratzer.

Men da det kom tips på e-post, og han selv hadde studert rennet i reprise på Eurosport, tok han tenning. Han synes Jacobsen, som han alltid har likt veldig godt, hadde oppført seg uverdig.

– Usportslig

– Jeg sa til ham at det hadde gjort var usportslig. At det ikke var lov. Og jeg advarte han. Han ba om unnskyldning. Men jeg gjorde det også klart at hvis han prøvde seg igjen ville jeg melde ham inn for en annen jury, og få ham diskvalifisert, sier Sepp Gratzer.

Han understreker overfor VG at han er skuffet over nordmannens oppførsel.

– Anders har alltid vært nummer én for meg. En stor sportsmann. Men en stor sportsmann gjør ikke slike ting, sier Sepp Gratzer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder