Hoppsjefen: - Umulig å bygge privatlag i hopp i Norge

GULL-GUTT: Petter Northug etter gullfangsten i Falun-VM i februar i år. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Mener «hoppsportens Northug» ville tjent 50 millioner i året

En norsk superstjerne i hopp med samme resultater som Petter Northug (29) kunne hatt en årlig verdi på 50 millioner kroner. Det hevder hopplandslagets sportssjef.

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

– Hvis en norsk hopper hadde dominert som Petter Northug, og blitt kjempepopulær i Tyskland i kraft av sin profil, ville han kunne tjent opp mot 50 millioner i året, sier Clas Brede Bråthen.

Etter hva VG erfarer er Northug «taksert» til 15 millioner i året som langrennsløper.

Mange millioner

Ifølge Bråthen var det eventyrlige summer - mellom 40 og 50 millioner kroner i året - de tyske nasjonalheltene Sven Hannawald og Martin Schmitt innkasserte 12-15 år tilbake i tid. Det skal også være en svært lukrativ tiårig avtale med en sjokoladefabrikk som gjorde at Schmitt aldri hadde «råd» til å legge opp.

Les også: Hannawald om sitt mareritt

På spørsmål fra VG om en eventuell «Northug-hopper» hadde blitt truet med privatlag-nekt, og sponsorrestriksjoner skyver Bråthen svaret over i kategorien «urelevant problemstilling».

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen Foto:Geir Olsen,VG

– Vårt mål er å skape en utøver som Petter Northug. Hvis vi klarer det, så tror jeg den problemstillingen som har ridd Norges Skiforbund (NSF) de to-tre siste årene er løst hvis vi skulle komme dit, sier Clas Brede Bråthen.

Han påpeker at grunnlaget for en norsk superstjerne i hopp først og fremst bygger på toppresultater over tid. Det betyr «all inclusive»; OL-gull, VM-gull, sammenlagtseier i Hoppuka flere år på rad, sammenlagtseiere i verdenscupen - og minst 20 rennseiere i løpet av de fire kommende årene.

Privatlag i hopp hører til sjeldenheten. Den polske storhopperen Adam Malysz forsøkte i kompaniskap med den finske trenerlegenden Hannu Lepistö. Det ble ingen stor suksess.

– Umulig med privatlag

– Det hadde vært nesten umulig å bygge opp et privatlag i Norge og hevde seg internasjonalt. Hopp er en teknisk idrett, med høye krav, som ikke er så lett tilgjengelig med tanke på ekspertise. Da kreves det tett oppfølging, noe som kanskje ikke er like relevant i langrenn, sier Bråthen.

Les også:Nå bestemmer Northug alt

Han understreker at ideen om å bygge et solid fellesskap er det aller viktigste for å utvikle et solid landslag med tanke på fremtiden. Samtidig er han forsiktig med si ting som kan oppfattes som uthenging av Northug og skistyrets vedtak fra tirsdagens møte på Gardermoen. Hvor Northug ble ønsket velkommen til å representere Norge på like vilkår som under den eventyrlige VM-sesongen.

– Jeg håper en dag at vi blir så gode, at vi har en god hopper, at det blir en relevant problemstilling for oss, sier Bråthen.

– Hvordan skulle hopp ha løst en slik floken?

– Da ville vi hørt på noen som har vært gjennom det før, og fått det litt på avstand. Jeg tipper at den kompetansen som utvikles i NSF, og som er unik i norsk idrett, ikke er unik om 15 år. Men mange vil dra nytte av det skiforbundet erfarer, sier Bråthen.

Mer om

 1. Hopp
 2. Ski-VM
 3. Petter Northug

Flere artikler

 1. Bråthen i «bekymringsmøte» med Skiforbundet

 2. Oljekrisen rammer hopplandslaget

 3. Hoppsjefen frykter for kvinnesatsing: – Det vil være en total fallitt

 4. Stöckl om fremtiden: – Kanskje blir jeg trener i et annet land

 5. På lag med Bayern München, Real Madrid og Tottenham: Nå vil de ha Daniel-André Tande

Fra andre aviser

 1. Forfang skal promoteres for 500 millioner kinesiske TV-seere

  Bergens Tidende
 2. Hopp knuser langrenn på TV-tall – dette betyr det for Tromsø-prosjekt

  Bergens Tidende
 3. LO redder hopperne ut av sponsorkrisen

  Bergens Tidende
 4. Oljekrisen rammer hopplandslaget - sponsor trekker seg

  Bergens Tidende
 5. LO redder hopperne ut av sponsorkrisen

  Aftenposten
 6. Oljekrisen rammer hopplandslaget - sponsor trekker seg

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no