FIS-Pålsrud: - Uakseptabel oppførsel av Østerrike

Stöckl: - Dette er veldig usportslig

OL-KONGE: Simon Ammann gjør seg klar på toppen under trening. Det var i dette området han mener østerrikske ledere snikfotograferte ham. Foto: Reuters

Ammann protesterte mot snikfotografering

SOTSJI (VG) Simon Ammann (32) ble fly forbannet da han oppdaget at personer i Østerrikes OL-apparat snikfotograferte hopputstyret hans.

Artikkelen er over seks år gammel

- Uakseptabel oppførsel. Det er ikke slik vi skal ha det, sier Bertil Pålsrud, TD og øverste sjef for hoppkonkurransene i OL.

Telelinse

Sveits og Østerrike er som hund og katt i hopp. Konfrontasjonene har vært voldsomme. Det toppet seg under Vancouver-OL da Østerrike krevde at FIS skulle diskvalifisere Ammann.

VG Direkte: Følg OL-døgnet

Det var under normalbakkerennet at Ammann - som har fire individuelle OL-gull - ble gjort oppmerksom på at en mann i østerriksk OL-antrekk fulgte han og andre hoppere med et teleobjektiv på toppen av bakken.

Kronen Zeitung skriver at det var skiforbundets utviklingssjef Toni Gieger - velkjente i alpine kretser - som spionerte på Ammann. Avisen betegner det som en skandale.

Ifølge Bertil Pålsrud er fotografering av utøvere, og deres utstyr, når de er i konkurransemodus stikk i strid med reglementet. En personen fra Østerrike som hadde adgangstillatelse, var der for å hjelpe Thomas Morgenstern, som en ekstra servicemann på grunn av ulike skader etter fall i vinter.

Etter hva VG forstår var det andre der som gjorde Ammann veldig mistenksom.

Gitt advarsel

- Det er gitt advarsel. Dette skjer neppe igjen, sier Bertil Pålsrud.

Ammann fortalte til VG i et intervju før Sotsji-OL at akkrediterte personer i det østerrikske laget nærmest terroriserte ham med privat fotoutstyr under Vancouver-OL på grunn av de mye omtalte «Ammann-bindingene».

Med denne oppfinnelsen fikk sveitseren bedre oppdrift enn konkurrentene fordi skiene ga ham større bæreflate og bedre lengder i bakken.

Forbannet

Ammanns trener Martin Künzle protesterte høylydt på lagledermøtet som ble avholdt natt til fredag i hoppanlegget. Det bekrefter Norges landslagstrener Alexander Stöckl, som selv er østerriker.

- Psykologisk krigføringer er en del av gamet i hopp. Men dette tilfellet, hvor reglementet blir brutt og det fotograferes på toppen av bakken opplever jeg som usportslig, sier Alexander Stöckl.

Bekrefter

Florian Kotlaba, talsmann for Østerrikes hopplag, bekrefter overfor VG at to personer fra landets OL-tropp - ikke hopplaget - kom seg til toppen av bakken uten lov.

- De skulle aldri vært der. Det var en glipp. FIS har gitt oss en advarsel, sier Florian Kotlaba.

PS! Det hoppes kvalifisering til storbakkerennet i OL fredag kveld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder