Slik skal Stöckl ta «en Kobayashi» – og vinne Hoppuka

RUKA/OSLO (VG) 35 dager før Hoppuka er nordmennene en halv hoppbakke bak den japanske supergutten Ryoyu Kobayashi (22). Men landslagstrener Alexander Stöckl har allerede pønsket ut hvordan verdens tøffeste hoppkonkurranse skal vinnes.

Artikkelen er over ett år gammel

Det er 12 år siden sist Anders Jacobsen kom hjem med sammenlagtseieren. Daniel-André Tande var en bindingstabbe unna å vinne for to år siden. Nå er tiden inne føler Stöckl. Selv om sesongåpningen har tydet på noe annet.

I kveld var Robert Johansson beste norske med syvendeplass i Ruka. Men han var hele 42,4 poeng bak vinneren. Det er ikke noe annet enn utklassing. Fryktelig også.

– Vi må få en utøver som fungerer og kan kjempe helt i toppen, sier Alexander Stöckl, og løsner litt på vinterklærne i iskalde Finland. I bakgrunnen annonseres seierspallen. Hans egne hoppere – bortsett fra Johansson – er for lengst i garderoben.

Østerrikeren lister opp tre virkemidler på oppfordring fra VG på veien mot åpningsrennet i Oberstdorf 30. desember; hardt daglig treningsarbeid, tøff i konkurransesituasjon, og nøye med utstyr. Og én ting til.

– Det er fint med jul, og det er viktig å ha den tiden med familie. Men juleferien blir to, maks tre dager, sier Stöckl.

Robert Johansson lå på åttendeplass etter 1.-omgang etter et hopp på 134 meter, og forbedret seg noe i finaleomgangen med et hopp på 139 meter. Syvendeplass var årsbeste. Johann André Forfang endte på niendeplass.

les også

Robert Johansson diskes hvis han rører hoppdressen

– Det handler bare om å være tålmodig. Jeg må ta steg for steg. Men hvis jeg treffer med formen, så tror jeg det er mulig å hoppe som Kobayashi når jeg kommer til Hoppuka, sier Robert Johansson.

Men verken Lillehammer-gutten eller noen andre var i nærheten av japaneren som vant for andre dag på rad og leder verdenscupen sammenlagt. Han satte standarden i 1.-omgang med et hopp på 140 meter og ledet med hele ni poeng før finaleomgangen.

les også

Brannkatastrofen rammet Roger Ruud: – Lei av å bo i campingvogn

Pluss content

Og der viste Kobayashi hvem som er verdens beste hopper akkurat nå. Treneren gikk ned to (!) avsatser på farten vis-à-vis de andre og landet ikke før det sto 147,5 meter, en halvmeter kortere enn bakkerekorden.

Han vant rennet hele 22 poeng foran tyske Andreas Wellinger. Kamil Stoch fra Polen ble nummer tre.

SUVEREN: Japanske Ryoyu Kobayashi var utilnærmelig i det andre rennet på rad i finske Ruka. Foto: VESA MOILANEN / Lehtikuva

Daniel André Tande ble nummer 24 og Halvor Egner Granerud nummer 27.

Hverken Anders Fannemel eller Andreas Stjernen (helt sist i 1.-omgang) kvalifiserte seg til finaleomgangen.

Rennet søndag føyer seg inn i rekken av dårlige resultater for nordmennene i sesongåpningen. Først ble Johansson disket i lagkonkurransen i polske Wisla på grunn av ikke godkjent hoppdress. Deretter ble Johann André Forfang beste nordmann på tiendeplass dagen etter.

les også

Så mange ganger er Norge blitt hoppdress-disket

Og heller ikke i Finland har det stemt for det norske laget. Johansson ble kun nummer åtte etter den ene omgangen som ble stående lørdag.

– Jeg må bare være tålmodig og stole på at det jeg jobber med er bra, sier Johansson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder