TATT I VIKERSUND: Lars Bystøl testet positivt under et norgescuprenn i Vikersund i november 2008. Foto: Terje Bringedal
TATT I VIKERSUND: Lars Bystøl testet positivt under et norgescuprenn i Vikersund i november 2008. Foto: Terje Bringedal

Bystøl testet positivt på narkotika

- Dette er bare trist og leit

HOPP

(VG Nett) Skihopperen Lars Bystøl (30) bekrefter at han har avlagt positiv dopingprøve.

Publisert: Oppdatert: 16.01.09 11:13


Det skriver Se og Hør i dag.

- Det medfører riktighet at jeg har avlagt positiv dopingprøve. Det dreier seg om et ikke-prestasjonsfremmende middel, og er ikke tatt i konkurransesituasjon, sier Lars Bystøl til Se og Hør.

Ukebladet vet at stoffet som ble funnet er det narkotiske stoffet tetrahydrocannabinol, som finnes i cannabis.

Den positive testen skal ha blitt tatt i forbindelse med et norgescuprenn i Vikersund i november 2008.

- Først og fremst er dette bare trist og leit. Jeg håper inderlig at Lars kan bruke dette til å en gang for alle komme videre i livet, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til VG Nett.

- Jeg håper han løser utfordringene og finner tilbake til det med skihopping.

- Tror du han noen gang kan komme tilbake på landslaget?

- Det har jeg har ikke tenkt så mye på. Akkurat nå har Lars langt større utfordringer enn å komme tilbake til skihopping. Men man kan aldri si aldri. Han har jo åpenbart et talent for det her.

- Håper noen kan hjelpe ham

Også tidligere sportssjef Jan-Erik Aalbu synes saken er utrolig trist, men understreker at dette ikke er noe Bystøl har gjort for å bli en bedre skihopper.

- Dette er ikke snakk om juks, men personlige problemer, sier tidligere sportssjef og nåværende NRK-ekspert Jan-Erik Aalbu til VG Nett.

- Jeg håper virkelig noen kan hjelpe Lars tilbake. Det er jo ikke lenge siden han var olympisk mester, fortsetter han.

Selv om Aalbu håper at Bystøl raskt er tilbake i hoppbakken, frykter han at strikken til forbundet begynner å bli tynnslitt.

- Lars har surret det til tidligere. Da jeg var sportssjef ble han utestengt en periode etter at han falt i vannet på Aker Brygge. Men vi tok ham inn i varmen igjen, for Lars er en god gutt og en veldig bra skihopper.

- Tror du han kommer tilbake i verdenstoppen?

- Hadde du spurt meg for to år siden, hadde jeg sagt ja. Nå er jeg mer i tvil, men jeg håper jeg tar feil. Jeg håper virkelig folk hjelper han på beina.

Flere episoder

Lars Bystøl har hatt en karriere preget av oppturer og nedturer. OL-mesteren fra 2006 har de siste årene havnet i fokus på grunn av en rekke utenomsportslige hendelser.

I april 2007 ble han satt i fyllearresten etter en episode på et utested i Hemsedal - og noen måneder senere ble han tatt for promillekjøring.

- Man må face det som har vært, og se fremover. Det er det jeg tenker om det. Man prøver å lære av det man har gjort, sa Bystøl til VG Nett for et drøyt år siden.

Etter å ha blitt tatt for fyllekjøring innrømmet vossingen overfor VG at han har et alkoholproblem.

- Jeg har problem med å takle bruken av drikkevarer, og kjenner ikke toleransegrenser for inntak av alkohol, skrev han i en epost til VG.

- Stille og beskjeden

Jan-Erik Aalbu beskriver Lars Bystøl som en stille og beskjeden gutt.

- Lars hjalp alltid de yngste på hopplandslaget. Flere av de unge så på han som den snilleste. Han er også veldig omgjengelig.

- Vi har flere eksempler på hoppere som har problemer utenfor bakken. Finske hoppere som Matti Nykänen og Harri Olli har slitt. Det er nok mulig å hoppe godt dagen etter en fest, men over tid blir det vanskeligere, sier Aalbu.