ØRNEBLIKK: Andreas Vilberg følger med på andre nasjoners hoppere, og hvilket utstyr de har. Her er han på jobb fra i Oberstdorf under tirsdagens åpningsrenn i Hoppuka. Foto: Geir Olsen ,

Klart for Nyttårshopprennet i Hoppuka: Han er Norges spion i utstyrskrigen

•  Egen spion som følger med konkurrentene

•  Har varebil full av stoffer til nye hoppdresser

•  Sjekker ut Østerrikes nye ryggbeskyttelse

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (VG) Han kan sy en hoppdress i løpet av to timer. Andreas Vilberg (30) har jobben som hopplandslagets skredder - og spion.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norge tar i bruk alle mulige «våpen» i utstyrskrigen under Hoppuka. Vilbergs vaktsomme blikk er kanskje det aller viktigste hopplandslaget er utstyrt med. Ser han en kreativ søm på en hoppdress som flyr ekstra langt tar det ikke lang tid før han sitter ved symaskinen, og jobber for harde livet.

Små detaljer – en halv centimeter rundt midjen eller i skrittet – kan være forskjellen på seier og den sure fjerdeplassen. En smart sydd hoppdress er helt avgjørende. Etter forrige sesong reagerte imidlertid det internasjonale skiforbundet (FIS) – skjerpet reglementet – og økte til to dresskontroller i forbindelse med konkurranser.

Les også: Slik jukser de med hoppdressen

– Jeg kan sy en ny dress i løpet av to timer. Det har skjedd tidligere både under Hoppuka og i VM-sammenheng. For sikkerhets skyld har jeg alltid to symaskiner med meg, sier Andreas Vilberg.

Stoff til nye hoppdresser har han i hvert fall nok av. I en bakgård i Partenkirchen – ute av syne for konkurrentene – har Norge parkert en varebil med om lag 80 meter. Den ble kjørt fra Oslo til Oberstdorf foran Hoppuka, som fortsetter med kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen onsdag, og den tradisjonelle Nyttårshopprennet fredag.

Artikkelen fortsetter under bildet

BILEN FULL AV STOFF: Andreas Vilberg (t.v.) og Clas Brede Bråthen med varebilen hvor Norge har et lager av stoffer til nye hoppdresser. Foto: Geir Olsen , VG

– Vi vet at alle våre viktigste konkurrenter har tilgang til alt utstyr i umiddelbar nærhet. Nå har vi med alt vi trenger. Erfaringen tilsier at alt det som er utviklet på utstyrssiden kommer til Hoppuka. Da er det viktig å være våken, sier Clas Brede Bråthen, sportssjef for hopplandslagene.

Norge fikk et psykologisk overtak på konkurrentene med et leggskinn montert i skoene under Hoppuka for tre år siden. Det ble hevdet at mekanismen holdt skiene mer stabile i luften og ga ekstra meter i bakken. Spesielt Østerrike hisset seg voldsomt opp. Men til liten nytte. Det internasjonale skiforbundet (FIS) godkjente oppfinnelsen til Paul Stöckl – landslagstrener Alexander Stöckls far – og «Stöckel-skoen» ble den store snakkisen.

– Det gir selvtillit og andre blir frustrert. Det er hensikten med utstyrskrigen. Når de norske hopper godt vet vi at utstyret er optimalt. Men alle de andre tingene må også være på plass, sier Bråthen.

Les også: Østerrike mistenke Jacobsen for juks

I åpningsrennet hoppet flere østerrikere med ryggplate. Fullt lovlig ifølge FIS`s strenge utstyrsreglement. Hopplandslagets ledelse noterte at Michael Hayböck, som endte på plassen bak vinneren Severin Freund – hoppet fryktelig lagt i finaleomgangen – med hele 139 meter.

Saken fortsetter under bildet

SJEKK PLATA: Manuel Fettner fra Østerrike med den spesielle trikotoverdelen, med en plate på ryggen. Foto: Geir Olsen , VG

– Vi har sett at østerrikerne hopper med en slags tynn pute på ryggen. Det så vi allerede i sommer. I Norge har vi prøvd ut dette, men med dårlige resultater. Det ble for mye flate på overkroppen, og det ble mye brems og korte hopp, sier Vilberg.

Ifølge Bråthen er det mer interessant å finne ut hva tyskerne driver med. I finaleomgangen i Oberstdorf hadde de et merkbart løft i hoppingen.

Sjekk denne: - Utrolig vanskelig å vinne Hoppuka nå

– Vi ser at tyskerne var unormalt gode i finaleomgangen. Det kan være at de har fått til noe ekstra med utstyret i grevens tid, sier Clas Brede Bråthen.

Ifølge Bertil Pålsrud, leder av utstyrskomiteen i FIS, er østerrikernes ryggplate en beskyttelse ala den alpinistene bruker i fartsdisiplinene utfor og Super-G. På spørsmål fra VG om puten som en påsydd den tettsittende overdelen under dressen har en aerodynamisk fordel svarer han: – Om den har en aerodynamisk effekt, så er det fordeler og minuser ved den. Blant annet fordi den hemmer bevegelsen. Men hovedhensikten er at den skal fungere som en beskyttelse i tilfelle løpere går rundt.

Se høydepunktene fra Oberstdorf-rennet

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder