SNAKKER UT: Tidligere landslagshopper Atle Pedersen Rønsen avslører hvordan hoppstjernene jukset med hoppdressen i VM-sesongen. Her er han avbildet i Bischofshofen i forbindelse med Hoppuka. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Tidligere landslagshopper: - Slik jukset jeg med hoppdressen

Hevder det ble panikk i vinter etter Østerrikes suksess i Hoppuka

FIS til kamp mot juksing - skjerper reglene

Det internasjonale skiforbundet (FIS) går til krig mot hoppdress-juks.  Tidligere landslagshopper Atle Rønsen Pedersen (26) avslører hvordan han selv manipulerte med dressen - og ble tatt.

Publisert:

FIS skjerper reglene foran neste sesong. Dressene får en annen søm. Og kontrollen blir mer omfattende, med en ekstra kontrollør på start. Det blir bekreftet overfor VG.

Konfrontert med tjuvtriksene som gir medaljer og høye pengepremier uttalte den nye hoppsjefen i FIS, Mika Kojonkoski, under Falun-VM at han ville ukulturen i hoppsirkuset til livs. Han hadde også hørt historiene om hvordan «longsen» under dressen ble festet med kiler i hoppskoen for utvide skrittet. Forbudt ifølge reglementet. Men nesten umulig å oppdage.

Det var åpenbart enklere å lure kontrollen i vinter ifølge Rønsen Pedersen. Eidsvoll-hopperen debuterte i verdenscupen i Holmenkollen for fem år siden. Kontinentalcuprennene i Lahti i februar ble hans siste store konkurranse før han bestemte seg for å legge opp. Han tøyde strikken litt for langt – ifølge ham selv – og ble kastet ut av konkurransen etter én omgang.

Les også:Slik jukser hopperne med dressen

Han hevder det har vært utstrakt manipulering med konkurranseantrekket i vinter. Både i verdenscupen og kontinentalcupen. Spesielt i de minuttene løperne har til rådighet før de setter seg på bommen. Han bekrefter at triksing med undertøy, og endringer på dressens fasong, har vært vanlig for å skaffe seg «større kropp» – og fly lenger ned i bakken.

– Jeg dro ned dressen så mye jeg kunne fra knærne og nedover. Da fikk jeg flyttet stoffet, og oppnådde større flate i skrittet. Det blir som å gå med buksa litt lavere (sagging), sier Atle Rønsen Pedersen.

Startet i Hoppuka

Han påstår det var Østerrike som fikk snøballen til å rulle med litt vel kreative dresser i Hoppuka. Stefan Kraft vant sammenlagt. Michael Hayböck hoppet så oppsiktsvekkende langt at andre nasjoner fikk panikk. Men utlignet nokså raskt.

– Var det Østerrike som startet, så fulgte Tyskland, Norge og Polen etter?

– De fire nasjonene var like gode i vinter, og det begynte etter Hoppuka, svarer Atle Rønsen Pedersen.

Hoppdressen ble den store «snakkisen» i hoppmiljøene, og det førte til mye stress, ifølge Rønsen Pedersen. Den finske landslagstreneren i kombinert, Petter Kukkonen, sammenlignet dressjuksingen med doping.

Anders Jacobsen dro ned ermene på dressen da han hoppet til seier i Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Ifølge den sveitsiske avisen Blick lurte han utstyrsreglementet. Jacobsen fikk reprimande av FIS. Men beholdt seieren.

Hopplandslagets sportssjef, Clas Brede Bråthen, påpeker at FIS har gjort en god jobb når Rønsen Pedersen ble avslørt. Han benekter at det har dreid seg om en ukultur, og at Norge har drevet med juks.

Artikkelen fortsetter under bildet

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen imøtegår påstandene fra Atle Rønsen Pedersen. Her i samtale med landslagstrener Alexander Stöckl på løperhotellet i Garmisch-Partenkircken i forbindelse med Hoppuka. Foto:Gøran Bohlin,VG

– Det er ikke nytt for meg at de som blir tatt sier at alle de andre også gjør det, sier Clas Brede Bråthen.

– Rønsen Pedersen hevder det ble panikk etter Hoppuka, og at andre nasjoner, som Norge kastet seg på. Hvilken kommentar har du til det?

– Jeg kan ikke huske å ha sett Atle (Rønsen Pedersen) på verdenscupen i vinter. Å henge ut våre løpere og konkurrenter blir lite konstruktivt å forholde seg til. At en som ikke har vært på den arenaen, men blir tatt på en annen arena, så får det stå for hans egen regning, sier Bråthen.

Han understreker at norske hoppere i verdenscupen sannsynligvis er de som er blitt mest kontrollert i vinter. Det resulterte i tre diskvalifikasjoner (to ganger Johann André Forfang).

- Vi skal ha konkurransedyktig utstyr, men det hjelper ikke hvis vi går over streken. Men vi er vel den nasjonen med færrest diskvalifikasjoner i forhold til antall kontroller. Det forteller meg at vi har et kontrollsystem som fungerer, sier Clas Brede Bråthen.

Les også:Derfor gråt Arne Scheie

- Vekk med ryktene

Leder av utstyrskomiteen i FIS, Bertil Pålsrud, opplyser at skrittmålet økes med tre centimeter foran neste sesong. I tillegg blir det utstyrskontroll på start. Et nytt grep for å ta potensielle juksere.

- Vi øker skrittmålet for å få vekk ryktene som har versert i miljøet om manipulering med undertøyet. Samtidig fører det til at hastigheten i landingsøyebikket blir dempet, som igjen reduserer faren for skader. I tillegg innfører vi kontroll på toppen av bakkene i verdenscupen. Det gjør vi for å redusere muligheten for manipulering med utstyret, sier Bertil Pålsrud.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder