Langrenn og skiskyting fortsatt mest sett

Hoppsjef Bråthen: - Vi mangler en stor profil

UTSATT: Anders Jacobsen var eneste nordmann som fikk hoppe i Oberstdorf søndag, før rennet ble avlyst. Likevel var over 1,2 millioner nordmenn innom TV-sendingen til NRK. Foto:Gøran Bohlin,VG

Lar seg ikke skremme av hoppestopp

Til tross for avlysninger og utsettelser, er nordmenn minst like opptatt av hopp som tidligere.

 • Hanne Skjellum Mueller

Artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag sa den hopplegenden Bjørn Wirkola (71) til VG at han frykter seerflukt fra hoppsporten, fordi idretten er blitt for følsom for vær og vind.

- Jeg tror ikke folk gidder å se på stadige utsettelser av hopprenn. Sporten er blitt altfor følsom, mener mannen som vant hoppuka tre ganger på rad på 60-tallet.

TV-tall fra NRK viser at det ikke er tilfellet. Over 1,2 millioner nordmenn var innom hoppsendingen søndag, samme dag som hoppukas første renn i Oberstdorf til slutt ble avlyst. I fjor var det til sammenligning en snau million mennesker som så på i minst ett minutt eller mer.

- Det er ingen negativ forskjell fra tidligere. Vi merker at seerne er tålmodige og engasjerte under hoppuka, det er en tradisjon for mange. Det er nok verre for dem som ikke er interessert og opplever at andre program blir skjøvet på fordi vi skal sende hopp, sier vaktsjef i NRK Sporten, Arild Andersen, til VG.

Øker stadig

Det avlyste hopprennet hadde et seersnitt på 407.000 seere, noe som er litt lavere enn i 2013. Men det er liten grunn til å tro at det skal vedvare. For antall hoppseere øker stadig litt - spesielt når det er snakk om det tradisjonsrike Nyttårshopprennet: I 2013 var det 841.000 nordmenn som fikk med seg hoppsendingen. I 2014 benket 849.000 seere seg foran TV-en 1. januar.

ROM FOR FORBEDRING: Hoppsjef Clas Brede Bråthen tror hopp har potensial til å bli like mye sett som skiskyting og langrenn i Norge. Foto:Geir Olsen,VG

- Det er med på å bekrefte det jeg tror er realiteten; at det er en stor mengde folk som faktisk synes skihopping er veldig gøy. Såpass at de er villige til å vente litt, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til VG.

- Vi vil vise idretten vår, så klart. Utsettelser vil vi ikke ha. Men hva kan vi gjøre. Vi kan avlyse tidligere, eller prøve igjen når været bedrer seg. Men vi kan ikke ta hensyn til TV-tall. Hensynet til hopperne kommer alltid først, forklarer renndirektør i det internasjonale skiforbundet (FIS), Walter Hofer.

Les også:Utelukker ikke at hopp forsvinner fra NRK.

Internasjonale TV-tall viste at hopp for første gang gikk forbi alpint som den mest sette FIS-idretten i verden forrige sesong. I Norge er det fortsatt skiskyting og langrenn som er de to klart mest populære vinteridrettene hos seerne.

Mangler en profil

Bråthen mener hoppsporten har gjort enn innsats for å forbedre seeropplevelsen.

- Jeg tror vi kan bli enda flinkere til å få frem det spektakulære og positive med idretten vår. Vi har vært flinke til å klage på ting som fart og forhold, men vi er blitt bedre og ser nå heller på ting vi kan gjøre bedre. Slik har vi bidratt til at hopp er den mest sette skiidretten i verden, sier Bråthen.

Han trekker likevel frem én spesiell ting som hoppsporten mangler i Norge, sammenlignet med idretter som langrenn og skiskyting.

- Vi er nødt til å få frem stor profil. Jeg er sikker på at vi i måten vi jobber på vil få vår «Petter Northug», «Therese Johaug» eller «Ole Einar Bjørndalen». En som har x-faktoren, det lille ekstra. Hoppmessig ser jeg ingen begrensinger og de som følger med vet at slikt tar tid, mener Bråthen.

- Det er oppsiktsvekkende hvor gode tall vi har, uten at vi har en kjempeprofil. Jeg tror i det øyeblikket vi får en med det lille ekstra, som i tillegg vinner enda oftere, at interessen for idretten vil eksplodere, legger hoppsjefen til.

PS: Neste renn i den tysk-østerrikske hoppuka er i tyske Garmisch-Partenkirchen den 1. januar. I morgen vil hopperne gjennomføre kvalifiseringen til den.

Les også

 1. Stöckl: – Selvfølgelig har omgivelsene preget hopperne

  Alexander Stöckl sier han aldri før har tatt med seg et like sterkt norsk lag til den tysk-østerrikske hoppuken.
 2. Fannemel: - Jeg kan fortsatt vinne Hoppuka

  OBERSTDORF/OSLO (VG) Anders Fannemel (23) ble utklasset av sensasjonsmannen Stefan Kraft (21).
 3. Slik leser Fannemel seiersoppskriften

  OBERSTDORF (VG) Anders Fannemel (23) ligger på sengen og studerer notater som kan være forskjell på fiasko og suksess i…
 4. Oberstdorf-rennet mandag klokken 17:30

  OBERSTDORF/OSLO (VG) Alexander Stöckl (41) følte seg presset under hoppukepremieren i Oberstdorf.

Mer om

 1. Hopp

Flere artikler

 1. Wirkola: - Folk gidder ikke se på hopprenn som utsettes

 2. Utelukker ikke at hopp forsvinner fra NRK

 3. Hoppsjefens nådeløse dom over Holmenkollen: – Ingen som visste det var Raw Air der

 4. Bråthen i «bekymringsmøte» med Skiforbundet

 5. Vil ofre Holmenkollsøndagen til fordel for Raw Air

 6. Mener «hoppsportens Northug» ville tjent 50 millioner i året

Fra andre aviser

 1. Hopp knuser langrenn på TV-tall – dette betyr det for Tromsø-prosjekt

  Bergens Tidende
 2. Utlendingene forundret over Kollen-publikum: – Vi får spørsmål om hva som skjer

  Bergens Tidende
 3. Vurderer å flytte norgesmesterskapet til Sverige

  Bergens Tidende
 4. Vurderer å flytte norgesmesterskapet til Sverige

  Aftenposten
 5. Utlendingene forundret over Kollen-publikum: – Vi får spørsmål om hva som skjer

  Fædrelandsvennen
 6. Slik er planene for den norske hoppuken: – Kan bli aktuelt å droppe stilkarakterene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder