Jacobsen er avhengig av lange hopp for å forsørge familien

Jacobsen måtte snu på krona etter Planica-skaden

Tjente 56 700 kroner i prispenger i fjor

Tror superformen varer ut Hoppuka

INNSBRUCK (VG) Anders Jacobsen (29) bekrefter at korte hopp har tært på familieøkonomien. Derfor var det ikke så rart at han jublet litt ekstra etter seieren i Nyttårshopprennet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Jacobsen innkasserte nemlig nærmere 100.000 kroner på to dager i Garmisch-Partenkirchen etter seier både i kvalifiseringen og selve rennet. Og det kan bli ny «lotto» i Innsbruck.

I dag er det kvalifisering. I morgen står det tredje rennet i Hoppuka på kjøreplanen.

– Hopper du kort, så er det smalhans. Sånn er det i dette gamet. Det er jeg smertelig klar over. Jeg skulle ønske det var en grunnlønn fra skiforbundet. Men det er det ikke, sier Anders Jacobsen.

Sportssjef i hopp Clas Brede Bråthen sier til VG at det ikke er økonomi i NSF til å betale de rundt tre millionene som ville gitt grunnlønn til landslagshopperne for kvinner og menn.

Saken fortsetter under bildet

Anders Jacobsen viste landslaget ryggen på gokartbanen i går. Det er han også nødt til å gjøre i hoppbakken. Foto:Gøran Bohlin,VG

– Vi har vært tydelige på forutsetningen. Og prioritert et sportslig apparat rundt de beste. På den måten kan vi leverer konkurransedyktige betingelser, slik at hopperne våre kan kjempe om de store pengene, sier Clas Brede Bråthen.

LES OGSÅ: – Tungt å være lenge borte fra familien

Har vært bekymret

Todagerslønna på 100.000 kroner er nesten dobbelt så mye som Jacobsen fikk i prispenger av Det internasjonale skiforbundet (FIS) i forrige sesong. Det er kjærkomne kroner etter en forsesong som har vært preget av korte hopp og frustrasjon. Han var faktisk sistemann som ble tatt ut på laget. Det bekrefter landslagstrener Alexander Stöckl.

Jacobsen medgir at han har vært bekymret på vegne av familien. Han forsørger kone og to barn. I fjor måtte han stille seg i kø på NAV. Den kompliserte kneskaden etter det fryktelige fallet i Planica for snart to år siden tvang ham til det.

Saken fortsetter under bildet

SKADET: Anders Jacobsen skadet kneet i Planica i 2013. Foto:Jure Makovec,Afp

– I fjor sommer fikk jeg penger fra NAV. Det var mens jeg gikk skadet. Men da jeg begynte å hoppe igjen, ble det null. Totalt tjente jeg 56 700 kroner i prispenger. Litt mer sto det på selvangivelsen. Penger fra egne sponsorer og stipend fra Olympiatoppen. Men uansett ingen årslønn, sier Jacobsen, som har et såkalt B-stipend verdt 60 000 kroner fra Olympiatoppen.

Følg dagens kvalifisering i VG Direkte fra klokken 14:00

Tok grep

Han forteller at det ble tatt grep på hjemmebane. Familien måtte bruke av oppsparte midler fra gode år i verdenstoppen for å få endene til og møtes. I tillegg måtte Jacobsen stramme inn livreimen på andre områder.

OPPTRENING: Anders Jacobsen trente seg opp på Toppidrettssenteret etter korsbåndskaden. Under skadeperioden fikk han penger av NAV: Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Det har vært to trange år økonomisk. Det merker jeg og kona veldig godt. Vi har gjort valg. Og da handler det om hvilke klær og hva slags mat man kjøper, sier Jacobsen.

Han påpeker at han aldri har vært i nærheten av fattig. Men at skihopping er en risikosport. Både sportslig og økonomisk. Da alt gikk på tverke før Hoppuka, meldte bekymringene seg.

– Som familiefar er du ansvarlig. Jeg er slik at jeg vil at mine skal overleve på mine inntekter. At jeg gjør det godt i bakken er helt nødvendig. Når det går dårlig, tar det energi, sier Jacobsen.

Liker bakken i Innsbruck

Han vant gokart-konkurranse i Innsbruck i går under ett døgn etter den fantastiske triumfen i Nyttårshopprennet, - kanskje vinterens viktigste hopprenn. Men før han rattet rundt på banen i et «leketøy», dro han på «studietur» sammen med Rune Velta (femteplass i Garmisch-Partenkirchen) til Bergisel. Det var her han tok grepet om Hoppuka da han vant som debutant i 2007.

Jacobsen ligger på fjerdeplass i sammendraget. Det er 21,2 poeng opp til ledende Stefan Kraft fra Østerrike.

– Jeg håper jeg kan være like rolig som i Nyttårshopprennet, - at jeg får til å forlenge satsbevegelsen på hoppkanten. Da kan det bli veldig bra. Jeg føler meg i hvert fall i kjempeform, og jeg liker bakken i Bergisel veldig godt, sier Anders Jacobsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder