SKADET IGJEN: Kenneth Gangnes. Her fra en trening hos Olympiatoppens lokaler i Granåsen ved en tidligere anledning. Foto: Ole Martin Wold VG

OL-sesongen ryker for kneskadet Gangnes - usikker på hoppframtiden

Landslagshopper Kenneth Gangnes (28) har pådratt seg en ny alvorlig kneskade. Dermed er OL-sesongen spolert.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Sesongen er kjørt. Det er j*** kjipt. Det er jo dette jeg har trent for, og så ryker det på startstreken, sier Gangnes til VG.

Gangnes har vært rammet av en rekke kneskader i karrieren, og nylig var uhellet ute igjen. Under en hopptrening i Midtstubakken onsdag hadde hadde han et fall - relativt lite, men konsekvensene ble enorme.

– Det var egentlig udramatisk, jeg fikk kun kneet litt ut av ledd, forteller Gangnes. En MR-undersøkelse senere på dagen viste imidlertid at det dreide seg om en alvorlig korsbåndskade.

– Jeg er tydeligvis laget av kjeks. Jeg har vært helt fin i hele sommer, og fysisk sett har jeg aldri vært sterkere, smidigere og raskere. Hele pakka. Men jeg klarer ikke å se hva jeg kunne gjort annerledes. Det er umulig å si hvorfor det skjedde, men det kan være genetikk - at båndene mine er svakere enn de optimalt sett burde vært.

Les også: Har hoppet inn en million

Må vurdere framtiden

Den første gangen Gangnes tok korsbåndet, var i 2010. Deretter skjedde det samme igjen i 2013 - og i 2015. Gårsdagens smell var den fjerde i rekken av alvorlige korsbåndsskader.

Men kanskje var denne siste den aller kjipeste. Rett før en OL-sesong, etter en sommer hvor han har vært i toppform.

– Denne vinteren blir helt motsatt av hva jeg har trodd. Helt klart. Det suger balle. Jeg hadde så store mål og ambisjoner, og nå får jeg ikke prøvd en gang, sier han.

Husker du? Mener Gangnes ble fradømt VM-gullet

Siden korsbåndskaden ble et faktum i går, har kompisene på landslaget vært til stor støtte for Gangnes.

– De tar bra vare på meg. De har ringt, vært innom her, og de møtte meg i går. Det er godt å ha sånne folk rundt seg.

– Hva tenker du nå om framtiden som skihopper?

– Jeg må i allefall ta denne operasjonen, for jeg må ha friske knær for å kunne drive med det jeg har lyst til. Om det blir skihopping vet jeg ikke ennå. Det er ikke en avgjørelse jeg kan ta nå. Men jeg skal uansett være i gamet, jeg forsvinner ikke fra hoppsporten. Kanskje kan jeg bidra på en litt annen måte.

– Utrolig trist

– Dette er en utrolig trist beskjed å få. Kenneth har jobbet beinhardt i hele vinter og sommer for å komme tilbake. Det så veldig lovende ut, både sportslig og helsemessig, sier landslagssjef Alexander Stöckl i en pressemelding fra Skiforbundet.

Les også: Gangnes' tøffe vei til verdenstoppen

I desember 2015, da Gangnes hoppet seg opp på pallen i OL-anlegget på Lillehammer, uttalte Stöckl at 28-åringen var en «medisinsk sensasjon». Da hadde Gangnes slått tilbake etter to korsbåndsoperasjoner.

– At vi har en som har klart det etter to operasjoner er helt utrolig, sa landslagssjefen til VG. Noen måneder senere måtte Gangnes gjennom nok en operasjon - og nå venter altså den fjerde.

– Prosessen rundt rehabilitering har blitt styrt veldig profesjonelt, han var tålmodig, trente målbevisst og alt gikk etter planen. Med denne nye skaden er det bare å innse at knærne hans sliter med store belastninger, sier Stöckl.

Husker du? Gangnes tok VM-sølv - mener han ble fradømt gullet

– Må tenke seg nøye om

Gangnes var ansett som et stort medaljehåp under OL. NRKs hoppekspert Espen Bredesen føler med 28-åringen etter gårsdagens slag i trynet.

– Helt forferdelig for Kenneth. Idretten er brutal og nådeløs, og den er i alle fall ikke rettferdig, sier han til VG.

Gangens sier at han må vurdere hva han gjør med hoppkarrieren sin videre. Det tror Bredesen at han gjør lurt i.

– Jeg kjenner ikke kroppen til Gangnes, men han skal gå på beina i 50 år til. Det bør han tenke nøye over nå. Framtiden og hverdagen kommer, og den er lang.

– Hva mener du med det?

– Han må tenke på helsen sin framover. Jeg kjenner til flere som sliter med vonde knær etter endt karriere, slikt forplanter seg oppover ryggen og så videre. Det er ikke sikkert kroppen er laget for dette. Å satse alt på idretten i ung alder kan være en høy pris å betale senere i livet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder