HARDT SKADET: Lukas Müller mistet kontroll over skien da skoen sviktet under prøvehopping i Kulm. Foto: Sepp Pail , Kronen Zeitung

Teori om Müllers skrekkfall: - Kan være feil fra skofabrikken

•  Clas Brede Bråthen: - Ingen landslagshoppere bruker ulykkesskoen

•  Walter Hofer: - Dypt sjokkert

•  Østerrikes lege: - Müller har to brudd i ryggen

KULM (VG) Lukas Müller (23) skal ha brukt en ny type hoppsko som kan ha åpnet seg i svevet da han gikk rundt i skiflyging. Hopplandslagets sportssjef, Clas Brede Bråthen, bekrefter at ingen norske VM-hoppere bruker skoen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det virker som Müller bokstavelig talt hoppet ut av skoen da han dundret i bakken under trening i monsterbakken i Kulm onsdag. Østerrikeren som er en tidligere elev av den norske landslagstreneren Alexander Stöckl ble fraktet til sykehus i helikopter. Han har fått to brudd i ryggen.

LEGE: Jürgen Barthofer om Lukas Müllers ulykke i Kulm med pressen rundt seg. Foto: BJØRN ARNE JOHANNESSEN , VG

- Müller har to brudd i ryggen. Han er våken, og ligger på intensivavdelingen på Universitetssykehuset i Graz. Foreldrene er sammen med ham, og sykehuset vil komme med en pressemelding fredag, sier Jürgen Barthofer, lege for Østerrikes hopplandslag.

- Vet dere noe om hans helsetilstand for fremtiden. Har har lammelser?

- Har han førlighet både i overkroppen og begge beina. Men vi vet ikke noe om de motoriske funksjoner ennå, sier Jürgen Barthofer.

Artikkelen fortsetter under bildet

ULYKKESSKOEN: Dette skal være skoen Lukas Müller hoppet med. Den ble vist frem for første gang under vårmøtet til FIS i fjor, og godkjent for konkurransebruk Foto: PRIVAT ,

Clas Brede Bråthen har studert bilder av skrekkfallet. Han konkluderer med at Müller sannsynligvis har hoppet med en carbonsko. Og at det tyder på at det har skjedd noe fryktelig galt med utstyret i svevfasen. At skoen har sprukket, eller åpnet seg på uforklarlig vis.

Les også: Stöckl: – Veldig bekymret

– Det må være noe slikt som har skjedd siden han hopper ut av skoen. Det har jeg aldri sett før. Og da er det naturlig å tenke at det er svikt i utstyret. Men om det er en menneskelig svikt eller fabrikasjonsfeil er vanskelig å fastslå, sier Clas Brede Bråthen.

Han legger til at det er «voldsomt trykk i sko og binder» som gjør at ulykken inntreffer når hopperen svever gjennom luften i omlag hundre kilometer i timen.

Bråthen bekrefter samtidig at ingen norske VM-hoppere i Kulm bruker skoen. Men at de bruker tradisjonelle hoppsko sydd av skinn.

– Vi bruker de tradisjonelle skoene fordi vi opplever at det hoppes lenger med denne typen, sier Clas Brede Bråthen.

Müllers trener, Ernst Wimmer var til stede i bakken under de fryktelige fallet, men vil ikke spekulere i hva ulykkes skyldes. Etter hva VG forstår har Wimmer fått munnkurv. Han bekrefter at han sitter på en video av fallet. Men at det østerrikske skiforbundet har nektet ham å publisere den i media.

Det er SN tech i Tsjekkia som er produsent av HOP-skoen som Müller brukte. Stanislav Jirasek sier til VG at de er rystet, og venter på undersøkelsen av skoene til Müller, før de kan konkludere.

- Jeg kan bekrefte at Müller brukte våre sko av typen HOP. Men vi kan ikke uttale oss før vi får en rapport fra det østerrikske skiforbundet. Dette er helt tragisk. Spesielt for Müller, sier Stanislav Jirasek til VG.

Les også: Morgensterns skrekkfall i Kulm

Renndirektør i FIS, Walter Hofer, sier at utstyret til Müller skal sjekkes før det kommer en uttalelse fra FIS om årsaken.

– Det er for tidlig å legge skyld på noen. Det kan være menneskelig svikt. Og det kan være at hopperen selv har gjort en individuell tilpasning som ikke produsenten kan lastes for, sier Walter Hofer.

Han var omringet av journalister i Kulmbakken torsdag morgen.

– Jeg er dypt sjokkert over ulykken til Müller, sier Walter Hofer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder