HOPP-BOSS: Mika Kojonkoski er den nye hoppsjefen i FIS, og krever en mer troverdig utstyrskontroll. Her er han avbildet i Kuusamo for ett drøyt år siden. Foto:Daniel Sannum Lauten,VG

Slik jukser hopperne med dressen

Mika Kojonkoski: - Det er noen som presser grensene for langt

Alexander Stöckl: - Slurv hvis vi bryter regelverket

Jan Schmid: - Gi juksemarkerne karantene

FALUN (VG) De trekker ned undertøyet, drar stoffet over ermene, og presser ut magen. Verdens beste hoppere kan  tjuvtriksene som gir VM-medaljer - og høye pengepremier.

Den nyvalgte hoppsjefen i det internasjonale skiforbundet (FIS) Mika Kojonkoski bekrefter overfor VG at det hersker en ukultur han vil til livs i hoppsirkuset. Og varsler endringer.

– Det er noen som prøver å presse grensene for langt, sier Mika Kojonkoski.

Den tidligere norske landslagstreneren, som ble utnevnt til ny leder av hoppkomiteen i FIS nylig, forteller at bekymrede trenere har tatt kontakt med ham vedrørende manipulering med hopputstyret.

– Kontrollen slik den foregår i dag er etter mitt syn subjektiv. Vi må finne en annen måte å måle kropp i forhold til dress. Jeg tror det er i alles interesse, om du er finsk eller norsk, at utstyrskontrollen blir mer troverdig, og fører til færre spekulasjoner, sier Mika Kojonkoski.

Artikkelen fortsetter under bildet

STJERNETRIO: Gregor Schlierenzauer (53 verdenscupseiere), Rune Velta (VM-gull) og Anders Jacobsen (Hoppukevinner) venter på heisen i VM-bakken i Falun etter tirsdagens trening. Foto:Helge Mikalsen,VG

Sportssjef i Sveits, Berni Schödler, slo alarm etter Nyttårshopprennet som Anders Jacobsen vant. Han sier til VG at han, og mange andre trenere, så at den norske storhopperen dro ermene på dressen over hanskene, i den hensikt å fly bedre.

Jacobsen slapp unna med «gult kort». I ettertid mente leder av utstyrskomiteen, Bertil Pålsrud, at han hadde blitt fratatt seieren om noen hadde protestert. Schödler mener at de som jukser i hopp gjør det med dressen.

– Men jeg ville aldri ha løpt til FIS med protest mot Jacobsen eller andre. Det er ikke min jobb, sier Schödler.

Slik skjer det

VG har vært i kontakt med flere kilder med god kjennskap til hva som skjer bak «sceneteppet» i hoppbakken. Det handler om å tøye grenser, med kropp og materiale, og sørge for at kroppsfasongen er korrekt når de blir kontrollert i forbindelse med konkurranser.

Etter hva VG forstår er et effektivt knep å manipulere med undertøyet. Det gir ekstra bæreflate, og øker hopplengden, når skrittet blir utvidet. Noe som er forbudt. Det utføres ved at stoffet til «longsen» strekkes ned i hoppskoen, og festet med en kile, som i utgangspunktet har til hensikt å gi «raskere ski» når hopperen stuper ut fra hoppkanten. Men det har også en dobbel funksjon. Dette knepet er etter hva VG får opplyst nesten umulig å oppdage.

– Jeg ønsker ikke å ta del i spekulasjoner, men på den annen side er det noe som heter; ingen røyk uten ild, sier Mika Kojonkoski.

VM-DEBUTANT: Johann André Forfang studerer resultatene etter trening i Falun. To ganger han har feilet i dresskontrollen i vinter. Foto:Helge Mikalsen,VG

Avstanden mellom hud og stoffet i dressen skal ikke overskride tre centimeter. Vinterens hoppkomet, Johann André Forfang, har to ganger i løpet av vinteren blitt avslørt med for stor dress. Etter hva VG får opplyst har Tromsø-hopperen (to VM-gull for junior) ikke lært seg trikset med å gjøre seg større i mage og strekke kroppshøyden, for å «fylle ut dressen» – og komme seg helskinnet gjennom FIS-kontrollen som foregår i et lukket rom på sletta.

- Det har ikke noe å gjøre med at jeg ikke kan triksene, men at jeg ikke får lov til å gjøre meg stor, slik mange andre gjør, sier Forfang, som bekrefter at han er avslørt med for lite magemål to ganger i vinter.

– Gi karantene

Petter Kukkonen er trener for det finske kombinertlandslaget, og han mener at dressjuks kan sammenlignes med doping, fordi begge er ulovlige måter å oppnå penger og status på, sier han til NRK.

Ifølge kombinert-esset Jan Schmid, er det et virvar av regler, som gjør det til et «minefelt» for utøverne.

KOMBI-KRITISK: Jan Schmid. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

– Jeg tolererer tøying av reglene. Grensen går ved juks for meg. Når du vet at du bryter reglementet. Som for eksempel manipulering med undertøyet, eller monterer kroker på skoene for å forlenge hoppdressen, sier Jan Schmid.

Trønderen savner strengere straff for dem som jukser.

– Hvis FIS-kontrolløren ser overlagt juks synes jeg ikke diskvalifisering er nok. Utestengelse fra neste konkurranse i verdenscupen ville fungert som ekstra smekk på fingrene, sier Schmid.

Roy Erland Myrdal i Kollenhopp, og trener til VM-sensasjonen Rune Velta, mener FIS må håndtere sitt eget regelverk på en bedre måte. Og han har et forslag til hvordan juksemakere kan avsløres.

– Flytt kontrollen til toppen av tårnet, før hopperen setter utfor. Dropp etterkontrollen, sier Myrdal.

– Utøverne slurver

Konfrontert med kontroversielle episoder med norske hoppere i vinter, hvor Forfang er blitt disket to ganger (verdenscup og VM). Joachim Hauer én gang (verdenscup). Og forrige helg ble tre nordmenn disket i COC-konkurranse i Lahti, svarer landslagstrener Alexander Stöckl slik på spørsmål om Norge jukser.

– Nei. Det er forskjellige grunner til at dette har skjedd. Blant annet slurv fra utøveren. Men til syvende og sist er det utøverens ansvar. Trenere og støtteapparat prøver å legge til rette så godt vi kan, men av og til skjer det at de blir disket. Det er ikke juks, men brudd på regelverket, svarer Stöckl.

– Er det vanlig å manipulere med undertøyet. Blant annet for å skaffe seg større bæreflate i skrittet?

– Nei, det er ikke vanlig. Det står også i regelverket at det ikke er lovlig å feste noe inni dressen, sier Stöckl.

GULL-GLEDE: Alexander Stöckl gratulerer Rune Velta med VM-gullet i normalbakken i Falun. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Sett i ettertid, angrer du på at Anders Jacobsen fikk hoppe med dressen som var i strid med regelverket da han vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen?

– Hvis det hadde hatt stor effekt, så hadde jeg selvfølgelig vært forbannet på det. Jeg liker ikke at noen prøver å «pushe» grensene. Men det er ikke mitt ansvar. I dette tilfelle var det utøverens valg. FIS har muligheten til å diske, men det gjorde de ikke, og da ser de ikke så alvorlig på det, sier Alexander Stöckl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder