FULL JUBEL: Landslagstrener Alexander Stöckl holder i Kenneth Gangnes og jubler sammen med han på vei ut av OL-bakken på Lillehammer i kveld. Foto: Geir Olsen , VG

Kaller Gangnes en medisinsk sensasjon

•  Stöckl: - Nesten umulig å komme tilbake med to skader i korsbånd

•  Landslagssjefen rett i oppvaskmøte etter dress-diskvalifisering

LILLEHAMMER/OSLO (VG) Kenneth Gangnes (26) tapte seieren med fattige 0,1 poeng til Severin Freund. Egentlig skulle han ikke hoppet i det hele tatt.

Publisert:

Men han var ikke den eneste norske hopperen som hadde ekstra god grunn til å juble i OL-anlegget på Lillehammer lørdag. Andreas Stjernen (26) var bare 1,9 poeng bak Freund i den amputerte rennet (en omgang i normalbakken). I vår ble han vraket på landslaget.

– Det fløy en liten faen i meg. Jeg hadde ikke lyst til å gi meg med så dårlig hopping, sier Andreas Stjernen.

VG Live: Les referat fra rennet

Det var andre gangen han sto på seierspallen etter et verdenscuprenn. Det er snart to år siden annenplassen i skiflyging i Oberstdorf.

Gangnes hoppet opp på podiet for første gang. Syvendeplassen fra Vikersund forrige sesong var best inntil i kveld. Han får ny sjanse til å vinne søndag. Forhåpentligvis i storbakken – og to omganger.

Korsbåndsskadet

– Det er bare helt vanvittig, den følelsen. Det har vært lange perioder uten skihopping. Annenplassen føles akkurat som å vinne. Men litt surt å tape med bare 0,1 poeng. Jeg kunne satt et litt bedre nedslag, sier Kenneth Gangnes.

SKUFFET: Sportssjef Clas Brede Bråthen måtte svare på diskvalifikasjonene under hopprennet på Lillehammer. Foto: Geir Olsen , VG

To ganger har hopperen fra Kolbukameratene vært gjennom kompliserte korsbåndskader – i samme kne – og kommet tilbake. Det fører normalt til karriereslutt. Men ikke for tøffingen fra Toten.

– Gangnes er sikkert den eneste som har klart det. Jeg bruker si at Anders Jacobsen er en av få som har klart å komme tilbake etter at korsbåndet ble skadet. Men at vi har en som har klart det etter to operasjoner er helt utrolig. Det må være en medisinsk sensasjon, sier Alexander Stöckl.

Daniel André Tande, som vant det første verdenscuprennet i Klingenthal for to uker siden, ble nummer seks. Den første omgangen tok lang tid på grunn av de vanskelige vindforholdene.

Oppvaskmøte

Tidligere i rennet ble hele fire nordmenn diskvalifisert i dresskontrollen til FIS (Det internasjonale skiforbundet), deriblant Joachim Hauer som tok ledelsen tidlig i rennet. Det samme gjaldt Espen Røe, Halvor Egner Granerud og Joachim Ødegaard Bjøreng. Disse hoppet på såkalt nasjonal kvote og konkurrer til daglig i kontinentalcupen, ikke i verdenscupen.

Les også: Det norske gull-laget som forsvant på 280 dager

Det var tydelig at Alexander Stöckl var oppgitt etter at fire hoppere ble diskvalifisert.

– Det blir oppvaskmøte etter dette, sier Stöckl.

Han bekrefter at større stofflate i dressen - som Joachim Hauer ble tatt for i dresskontrollen - gir ekstra meter på hopplengden.

Les også: Tidligere landslagshopper: - Slik jukset jeg med hoppdressen

– Det er bare å beklage. Og dette er dårlig reklame for sporten. Det er for ille at vi får fire mann disket. Vi har vært gjennom rutinene for kontroll av dress mange ganger, sier Stöckl.

– Tror du publikum blir mistenksomme?

– Ja, selvfølgelig. Fordi de kjenner ikke prosedyrene. Det skaper spekulasjoner, sier Stöckl.

– Tror du dere blir stemplet som juksemakere?

– Vi får litt det. Men jeg sier det som jeg har sagt mange ganger; det er regelbrudd, og ikke juks, svarer Alexander Stöckl.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder