FÅR IKKE HOPPE: Hoppdamene får ikke konkurrere i stor bakke under nester års VM. Det får Maren Lundby til å reagere. Foto: Geir Olsen

Lundby får ikke hoppe i stor bakke i VM: – Tragikomisk

Maren Lundby reagerer sterkt på at hun, og resten av hoppdamene, ikke får lov til å hoppe i stor bakke når VM skal arrangeres i Oberstdorf neste år.

– Jeg gleder meg veldig til de to storbakkerennene i legendariske Oberstdorf, men det er helt tragikomisk at vi konkurrerer i den store bakken i World Cup til vanlig når vi er der nede, mens når det skal kjempes om VM-medaljer neste år, så må vi ned i den lille. Hvor er logikken i det? Dette er jo helt meningsløst, sier Lundby i en pressemelding fra skiforbundet.

Til helgen skal nemlig Lundby og resten av verdenscupen hoppe prøve-VM i stor bakke i Oberstdorf. Men på selve programmet til mesterskapet er øvelsen vraket. Det får også sportssjef Clas Brede Bråthen til å reagere.

– Jeg stiller meg undrende til at vi ikke har et fullt VM-program for jentene. Det er helt uforståelig at vi i 2021 ikke lar jentene hoppe i storbakken under et ski-VM, sier Bråthen gjennom forbundet.

På programmet til mesterskapet står kun normalbakke, lagkonkurranse og mikskonkurranse for hoppjentene i VM i 2021. Bråthen mener det handler om en mangel på vilje til å bruke penger på damene.

– Jeg klarer ikke å forstå annet enn at dette handler om penger. Altfor få har skjønt at likestilling koster penger. Vi har selv sett at det å investere penger i jentehopping generer penger. Det kommer sjelden penger inn i ei lukket lommebok. Du må investere for å kunne få ut noe i den andre enden.

Også landslagssjef Christian Meyer slakter avgjørelsen.

– Dersom storbakke-VM for jenter utgår nå, er det det samme som å si at hopping for jenter er et sideprosjekt få bryr seg om, men som utad opphøyes for å vinne politiske tvister. Nå må det handling til fremfor bare ord, og det er i aller høyeste grad mulig, sier landslagssjefen.

I helgens prøve-VM får Lundby med seg Anna Odine Strøm og Silje Opseth på laget når det altså skal hoppes i stor bakke.

Medlem av hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Bertil Pålsrud, sier til VG siden storbakkerenn ikke var på VM-programmet da mesterskapet ble utdelt til Oberstdorf, er de ikke kontraktsfestet til å arrangere det. Han understreker at de jobber internt i FIS og fra det norske miljøet for å forsøke å få storbakken inn på programmet.

– Det finnes ingen motvilje mot dette i hoppmiljøet i FIS, men dette er opp til arrangøren, forklarer Pålsrud.

VG har forsøkt å komme i kontakt med arrangøren uten å lykkes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder