GODT GJENNOMFØRT: Anders Fannemel viser tydelig at han er fornøyd etter å ha gjennomført kvalifiseringsomgangen til hoppukens første renn. Foto:Christof Stache,Afp

Seks av syv norske hoppere videre

Rune Velta (25) ble beste nordmann i kvalifiseringsrennet i Oberstdorf. Verdenscupleder Anders Fannemel (23) var ett poeng bak lagkameraten.

 • Sverre Norberg-Schulz Hagen

Artikkelen er over fem år gammel

I alt kvalifiserte seks av syv norske hoppere seg til hoppukens første renn.

VG Live: Les fyldig referat fra kvalifiseringen!

Rune Velta, Anders Fannemel, Anders Bardal, Phillip Sjøen, Johann Forfang og Anders Jacobsen gikk alle videre, og skal dermed ut i duellhopping søndag formiddag.

Velta ble best plassert av de norske, på syvendeplass med 146,9 poeng. Lengst av de norske hoppet imidlertid Fannemel, som på tross av et hopp på 134,5 meter endte poenget bak Velta. Peter Prevc fra Slovenia vant kvalifiseringen, med et hopp på 138,5 meter.

– Jeg er mye bedre forberedt enn jeg noen gang har vært foran hoppuken. Likevel føler jeg at selv om jeg hopper bra så kan bevegelsene mine bli bedre, sa Velta.

Tidligere lørdag var det en stund usikkert om debutanten Johann Forfang kom til å rekke kvalifiseringen. Siden fredagens fly til München ble kansellert, måtte 19-åringen og Anders Bardal ta morgenflyet dagen etter. Duoen rakk fram til Schattenberg-bakken i tide. Forfang svevde ned til 126,5 meter og endte på 20.-plass, mens Bardal hoppet 133,5 meter.

Forhåndskvalifiserte

Både Anders Fannemel og Anders Bardal var forhåndskvalifisert til rennet søndag, men valgte å hoppe for å sikre seg en gunstig duell. Både Simon Amman, Roman Koudelka og Michael Hayboeck valgte å stå over kvalifiseringsomgangen, og møter dermed de tre best plasserte etter kvalifiseringen.

– Det er viktig at Fannemel går ut av bakken i dag med en følelse av at han har hoppet godt, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen da verdenscuplederen valgte å hoppe selv om flere andre valgte å stå over.

Tande ute

Den eneste norske hopperen som ikke kvalifiserte seg til søndagens renn var Daniel Andre Tande. 111,5 poeng holdt ikke til en plass blant de 40 beste, og hoppuke-debutanten får dermed ikke hoppe duell søndag formiddag.

For Anders Jacobsen ble det hopp på 120,5 meter. Det holdt til en 29.-plass. Hoppukedebutant Phillip Sjøen landet på 130 meter og ble nummer 14.

– Jeg ble kanskje litt for frisk i hoppet mitt med mye bakvind over kulen. Nå vet jeg hvor nivået ligger og kan senke skuldrene til rennet. Det har vært en hektisk jul når man måtte ut og preppe ski 1. juledag, men nå er jeg her, og jeg synes jeg har fortjent en plass i hoppuken, sa Jacobsen.

Jacobsen er siste norske vinner av et hoppukerenn (1. nyttårsdag 2013). Han er også siste nordmann med en sammenlagtseier (2007).

VG/NTB

Mer om

 1. Hopp

Flere artikler

 1. Slik leser Fannemel seiersoppskriften

 2. Slik fikk Jacobsen til super-hoppene

 3. Jacobsen om dress-bråket: - Har fått beskjed om å kle meg annerledes

 4. Jacobsen om Ammanns stygge fall: - Jeg fikk vondt av å se kameraten min

 5. Mistenker Jacobsen for dress-juks

 6. Tom Hilde vraket til hoppuka

Fra andre aviser

 1. Seks av sju nordmenn klare for første renn i Hoppuka

  Aftenposten
 2. Det er slike gutter som gjør treneren glad

  Aftenposten
 3. Jacobsen: - Det er en ekstremt god følelse

  Aftenposten
 4. Alle de norske videre i Oberstdorf

  Aftenposten
 5. Stöckl fikk det han ba om

  Aftenposten
 6. Jacobsen fikk plass på Norges lag i Hoppuka

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder