Noterer detaljer fra alle bakker

Går for seier i Hoppuka

SENGELEKTYRE: Anders Fannemel leser egne notater i hotellsengen før han går løs på Hoppuka som starter med åpningsrennet i Oberstdorf søndag ettermiddag. Foto:Gøran Bohlin,VG

Slik leser Fannemel seiersoppskriften

OBERSTDORF (VG) Anders Fannemel (23) ligger på sengen og studerer notater som kan være forskjell på fiasko og suksess i Hoppuka.

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

Etter lørdagens kvalifisering tok han frem boken, hvor han har notert råd til seg selv, og opplevelser fra bakker i verdenscupen - og gikk gjennom «kapittelet» om Schattenbergbakken i Oberstdorf.

- Jeg har hoppet mye her før, og har skrevet ned en del ting som gjør det klart for meg hva som skal til. Det er som en treningsdagbok. Bare at jeg ikke fører treningstimer, men detaljer om hoppteknikk, sier Anders Fannemel.

VG Direkte: Vi følger hoppukas 1. renn fra 16.30.

Forhindrer grubling

Han avslører overfor VG at boken er god å ha istedenfor å bli sittende og gruble.

- Det er detaljer som kan høres rare ut. Men det handler om å få kontroll over spenningen, bøye beina i rett posisjon, og få en rolig dynamikk. Med rolig dynamikk menes at jeg ikke må bli for offensiv ut av hoppet, sier Fannemel.

På Bergbad Hotel kan han se rett over dalen til den berømte Schattenbergbakken som bader i flomlys. Vinteren har tatt over landskapet i Bayern. Romkamerat Anders Jacobsen som fikk en kanonstart på den tysk-østerrikske hoppuken for to år siden med seier i Oberstdorf-rennet og Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen trekker seg stille unna, og gir sengen til Fannemel.

Den nye stjernen

Det er gutten fra Hornindal som er stjernen i det norske hopplandslaget nå. Han leder verdenscupen sammenlagt etter ni renn. Så langt i vinter har han vunnet et renn, og står med to annenplasser. Da han tapte for Gregor Schlierenzauer (vunnet Hoppuka to ganger) på Lillehammer for tre uker siden ble han helt oppgitt.

MYE BAGASJE: Anders Fannemel smiler i den tyske vinterværet, mens han løfter tung bagasje inn på Bergbad Hotel i Oberstdorf. Foto:Gøran Bohlin,VG

Fannemel har hoppet inn 363.000 kroner bare i premiepenger fra det internasjonale skiforbundet (FIS). Den tidligere litt sjenerte vestlendingen nøler ikke med å proklamere egne ambsjoner for Hoppuka - den 63. i rekken - som innledes i dag.

- Jeg håper på pallplasseringer. Det har jeg gode mulligheter til. Jeg kan vinne hele Hoppuka, men da må ting klaffe, sier Fannemel.

- Bjørn Wirkola har påpekt at det må åtte gode hopp til?

- Det må 12 gode hopp til, slik det er blitt nå med at kvalifiseringen danner rekkefølgen før hvem du møter i «knock out» duell. Og når i rennet du skal hoppe, sier Fannemel.

Han har en fjerdeplass i Garmisch ifjor som beste plassering i et enkeltrenn. Denne sesongen er verden en annen. Og kanskje fikk han et psykisk overtak da det begynte å blåse frisk i kvalifiseringen.

De to som truer ham i verdenscupen - Roman Koudelka (Tsekkia) og Michael Hayböck (Østerrike) - trakk seg akkurat i det de skulle gjøre seg klar på bommen. Ifølge landslagstrenere Alexander Stöckl var det fordi deres trenere mente det var uforsvarlig å hoppe med den sterke oppdriften.

- Kanskje det hjalp på selvtilliten til Fannemel at Koudelka og Hayböck gikk ned. Han reiste fra bakken med en god opplevelse og 134,5 meter. De fikk sikkert noe å tenke på, sier Alexan

der Stöckl.

Kvalifisering til verdenscup lørdag:

1) Peter Prevc, Slovenia 149,7 (138,5)-x, 2) Gregor Schlierenzauer, Østerrike 148,8 (133)-x, 3) Noriaki Kasai, Japan 147,3 (133)-x, 4) Taku Takeuchi, Japan 147,2 (135), 5) Richard Freitag, Tyskland 147,0 (132), 6) Matjaz Pungertar, Slovenia 146,9 (134,5), 7) Rune Velta, Norge 146,6 (130), 8) Anders Fannemel, Norge 145,6 (134,5)-x, 9) Jernej Damjan, Slovenia 142,2 (129,0), 10) Anders Bardal, Norge 141,5 (133,5)-x.

Øvrige norske: 14) Phillip Sjøen 138,2 (130), 20) Johann André Forfang 132,2 (126,5), 29) Anders Jacobsen 125,5 (120,5). Ikke kvalifisert: 51) Daniel André Tande 111,5 (113,5).

x=forhåndskvalifisert.

Les også

 1. Seks av syv norske hoppere videre

  Rune Velta (25) ble beste nordmann i kvalifiseringsrennet i Oberstdorf.
 2. Se, så like Norge og Russland er i hoppjakken

  LILLEHAMMER (VG) Hopplandslaget har fått nye klær fra Tyskland til VM-sesongen. Det har også Russland.
 3. Stöckl: – Selvfølgelig har omgivelsene preget hopperne

  Alexander Stöckl sier han aldri før har tatt med seg et like sterkt norsk lag til den tysk-østerrikske hoppuken.
 4. Tom Hilde vraket til hoppuka

  Tom Hilde (27) er ikke en del av det norske laget som reiser til den tysk-østerrikske hoppuka. Det ble klart i dag.
 5. Utelukker ikke at hopp forsvinner fra NRK

  Hoppsjefen savner oppmerksomhet, og NRK-sjef Rune Haug utelukker ikke at kanalen kan komme til å tape kampen om…
 6. Startet sent som hopper - nå er han best

  I familien Fannemel var det skiskyting som gjaldt. Også for Anders – helt til han prøvde seg i hoppbakken for ti år…

Mer om

 1. Hopp

Flere artikler

 1. Fannemel: - Jeg kan fortsatt vinne Hoppuka

 2. Jacobsen: - Vurderte å legge opp flere ganger

 3. Slik fikk Jacobsen til super-hoppene

 4. Jacobsen om dress-bråket: - Har fått beskjed om å kle meg annerledes

 5. Jacobsen om Ammanns stygge fall: - Jeg fikk vondt av å se kameraten min

 6. Seks av syv norske hoppere videre

Fra andre aviser

 1. Jacobsen: - Kjedelig å bli mistenkeliggjort

  Bergens Tidende
 2. Jacobsen: - Kjedelig å bli mistenkeliggjort

  Bergens Tidende
 3. Fannemel Norges beste

  Aftenposten
 4. Derfor ville ikke Tande snakke etter nedturen

  Bergens Tidende
 5. Verdenscupleder Fannemel på 21. plass

  Aftenposten
 6. Ammann rett i bakken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder