Anders Fannemel ble beste nordmann på femteplass

Tysker satte ny bakkerekord og hoppet seg opp 18 plasser

GRATULERTE VINNEREN: Noriaki Kasai kastet seg om halsen på Kamil Stoch i målområdet lørdag kveld. Japaneren måtte nøye seg med sølv 1,3 poeng bak vinneren. Foto: AFP

Stoch nektet Kasai (41) historisk gull i storbakken

OSLO/SOTSJI (VG) Kun 1,3 poeng skilte veteranen Noriaki Kasai (41) fra å bli tidenes eldste individuelle vinner av et OL-gull på vinterstid i storbakken i Sotsji.

Artikkelen er over seks år gammel

Kasai ble filmet i målområdet da poengsummen ble lest opp og Kamil Stoch kunne slippe jubelen løs for andre gang i lekene.

Japaneren kikket opp i luften og lirte av seg noen gloser før han gratulerte Stoch og ga polakken og hans lagkamerater en klem. Sølvet var Kasais første individuelle OL-medalje i forsøk nummer sju. Sloveneren Peter Prevc ble numme tre.

41 år gamle Kasai kunne bli tidenes eldste individuelle vinner av et OL-gull på vinterstid da han ledet før Stoch satte utfor som sistemann i storbakken.

132,5 meter var én meter kortere enn Kasai, men det holdt likevel til gull med 1,3 poengs margin. Stoch kopierte dermed Simon Ammann som vant i begge bakkene både i 2002 og 2010 samt den legendatiske finnen Matti Nykänen fra 1988.

- Jeg vet ikke hvorfor Kasai er så god. Kan det være at han spiser mye ris og sushi? sier Alexander Stöckl til VG.

DOBBEL: Stoch vant som han gjorde i normalbakken. Foto: AFP


Kasai var i aksjon allerede under OL i Albertville i 1992 og ble eldste verdenscupvinner gjennom tidene tidligere i år da han gikk til topps for første gang på ti år.

Japaneren har uttalt at han satser mot lekene i Pyeongchang i 2018. Det vil i så fall bli hans åttende OL.

Anders Fannemel ble beste nordmann på en femteplass med to hopp på 132 meter. Han var nummer sju etter første omgang, men klatret da både Gregor Deschwanden og Anssi Koivuranta ikke lyktes.

Sloveneren Peter Prevc hadde fem poeng å gå på i forhold til Fannemel og passerte Fannemel selv under vanskelige forhold. Det samme gjorde tyske Severin Freund samt veteranen Kasai og gullvinner Stoch.

PÅ FEMTEPLASS: Anders Fannemel. Foto: Reuters


- Jeg gjorde noen små justeringer med sittestillingen det siste døgnet. Det gjorde underverker. Ærlig talt hadde jeg ikke trodd det skulle ende med femteplass, sier Fannemel til VG.

Anders Bardal var svært uheldig med forholdene i første omgang. Han endte på 16. plass etter to hopp på 127,5 meter. Rune Velta ble nummer 24 mens Anders Jacobsen fikk hoppet bare en gang etter å ha endt på 38. plass.

- Hoppingen er ikke som den bør være. Det var litt sidevind, og jeg var veldig urytmisk i første del av svevet. Jeg tror det var det hoppet jeg fikk i dag, så da får vi prøve igjen i morgen, sier Jacobsen til TV 2.

Marinus Kraus fra Tyskland satte bakkerekord med 140 meter i finaleomgangen, hoppet seg opp fra 24. plass og ble nummer seks.

Russeren Dimitrij Vassiljev falt i finaleomgangen etter et kjempehopp på 144,5 meter i et renn som ble preget av ulike og til dels urettferdige forhold.

- Fjerde- eller 16. plass er et fett. Det er pallen som er det viktige i OL. Og når det gikk som det gikk i 1. omgang gikk luften ut, sier Bardal ti VG og klaget på turbulens over kulen.

- Det var ujevne vindforhold, som gjorde det vanskelig å fly nedover.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder