Hovedinnhold

Hilde ut mot ny vektregel: - Ingen som ser syke ut

MÅ OPP I VEKT: Tom Hilde - her på vei opp i olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Foto: VG
MÅ OPP I VEKT: Tom Hilde - her på vei opp i olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Foto: VG
(VG Nett) Tom Hilde mener det er helt bak mål at han og flere andre må opp i vekt før en ny hoppsesong.

INFO:

Hoppkomiteen i det internasjonale skiforbundet har foreslått en økning av BMI (Body Mass Index) med et halvt poeng fra 19 til 19,5.

Årsaken er ifølge styremedlem Bertil Pålsrud at de har observert en klar negativ utvikling i retning av tynnere hoppere.

Kilde: VG

FIS har nemlig bestemt seg for å stramme inn på vektregelen for å unngå for tynne hoppere. De har fremmet et forslag som gjør at laveste BMI økes fra 19 til 19,5 - et stort sprang for mange hoppere, de norske inkludert.

- Det er helt feil at så mange må opp i vekt, og ikke bare de to prosentene det gjelder, mener Tom Hilde.

- Vanskelig å gå opp i vekt

Jo mindre du veier i skihopping, jo kortere ski må du hoppe på. Flere spekulerte i dette forrige vinter, og det er dét hoppkomiteen i det internasjonale skiforbundet vil til livs.

Tom Hilde har imidlertid svært liten forståelse for den foreslåtte endringen.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de vil endre et regelverk som fungerer. Ingen av de som hoppet i vinter så syke ut. Veldige mange sliter med å gå opp i vekt når man trener så mye som vi gjør. En økning til 19,5 er ganske mye.

- Kan ikke hoppe bra om du ikke er frisk

Polske Kamil Stoch er en av hoppsirkusets tynneste og har blitt trukket frem som et eksempel, men Hilde mener ingen kan leve helt på vektgrensa - og prestere over en lang sesong.

FOR TYNN?: Kamil Stoch er en av verdenscupens minste hoppere. Foto: AFP
FOR TYNN?: Kamil Stoch er en av verdenscupens minste hoppere. Foto: AFP

- Vi snakker om én hopper, og det var Stoch. Men se på ham da, han er jo av de som uttrykker mest glede og energi. Så det ser jo ikke akkurat ut som han har tatt noe skade. Og stabilitet over en hel sesong får du ikke om du ikke er sunn, frisk og spiser normalt, mener Hilde.

Hva mener du? DISKUTER HER!

Han orket først ikke bry seg da regelforslaget kom, men etter å ha lest om saken rykket han ut på bloggen sin.

- FIS lager et problem ut av noe som ikke er et problem. Men jeg kommer ikke til å bry meg så veldig mye mer om dette, fordi det er stort sett likt for alle sammen. Nesten hele verdenscupsirkuset må opp i vekt, sier han.

Remensen slipper unna

Men ikke alle. Johan Remen Evensen er en av de «tyngste» hopperne med sine 64 kilo. Det betyr at han slipper å gå opp i vekt ettersom han har en BMI på rundt 20.

- De tynneste hopperne har hatt en kjempefordel i mange år. Nå kan vi som har litt kraftigere kropper få et tilnærmet likt utgangspunkt. Det er bare rettferdig, sa Evensen til VG Nett tidligere onsdag.

Advarte mot hysteri

Tidligere hoppukevinner Sigurd Pettersen fikk selv ødelagt karrieren da BMI-regelen ble innført, fordi han gikk for raskt opp i vekt.

Han advarte imidlertid mot vekthysteriet tidligere denne uken.

- Skal du fly rundt og passe på at du veier så og så mye til en hver tid, gir du kanskje ikke kroppen nok rom til å hente deg inn igjen og til å få det etterlengtede overskuddet, sa Pettersen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Hopp

Se neste 5 fra Hopp