Hovedinnhold

Her flyr Jokke mellom to tårn i 200 km/t i vingedrakt

(VG Nett) I en fart på over 200 kilometer i timen stuper Joakim «Jokke» Sommer (26) gjennom en glippe på sju-åtte meter mellom to tårn kun ved hjelp av en vingedrakt.

- Jeg husker følelsen jeg fikk da jeg nærmet meg bygningen, da jeg merket at benvingen min var ekstremt trykksatt. Da fikk jeg en følelse av at jeg kunne få problemer, og at om jeg gjorde det så ville jeg gå rett gjennom det ene kontoret på bygningen. Men det gikk bra, sier Sommer til VG.

Han er i disse dager aktuell i NRK-serien «Oppdrag Nord-Norge», en oppfølger av serien «Oppdrag Sognefjorden». Dette er en serie som følger ekstremsportutøvere.

Ikke planlagt

I februar filmet 26-åringen i Brasil. Sammen med kameramann Ludovic Woerth oppdaget han den spesielle bygningen, som er 140 meter høy, og har en glippe på om lag sju-åtte meter mellom de to tårnene.

Ønsket om å hoppe mellom dem ble stort.

- Det var ikke planlagt. Vi så dette korset, og jeg har alltid hatt lyst til å fly mellom to skyskrapere. Jeg hadde lyst til å prøve for min egen del, og det ble jo helt «innafor» med tanke på video.

ELLEVILT: Joakim Sommer forteller hvordan det er å fly over Rio de Janeiro. Foto: VGTV
ELLEVILT: Joakim Sommer forteller hvordan det er å fly over Rio de Janeiro. Foto: VGTV

Google Earth

For å regne ut den riktige vinkelen, avstanden man måtte være på da man hoppet fra flyet og glidetallet, brukte Sommer blant annet Google Earth.

- Det er ganske enkel matematikk. Man må regne ut hvor man kommer til å lande, sier Sommer, som vanligvis driver mer med hopp i naturen enn i storbyer som Rio de Janeiro.

- Her var det gatelykter, biler og bygninger vi måtte passe oss for da vi åpnet fallskjermen. Vi måtte også passe på at det ikke var noe vind.

Unngikk flytrafikk

Det siste er en av årsakene til at de utførte hoppet tidlig på morgenen. En annen er at de ville unngå å «kollidere» med flyene som kommer inn over byen.

- Det er mye flytrafikk over Rio, så vi gjorde det kvart på seks om morgenen. De første passasjerflyene går vel fem-ti over seks. Vi hadde ikke lyst til å fly inn der de skal lande, selv om det hadde vært «god stemning». Men det blir kanskje litt drøyt, sier Sommer med et smil.

- Men dette er vel ulovlig?

- Det er ikke helt stuerent, men vi utgjør ingen fare for andre enn oss selv. Det er mer det at det ikke er lov til å hoppe over trafikkert område. Derfor gjorde vi det også før flyene kom inn. Vi ville vise den respekten, og ikke være der og ødelegge for andre. Man kaller det ulovlig, men det er ikke noe problem å få tillatelse, man må bare bruke en uke på å få det til.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport