Hovedinnhold

Forskere: – OL bør avlyses på grunn av zikaviruset

Olympiatoppen: – Vi følger situasjonen nøye

OL-TRUSSEL: Zikafeber er en sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg. Dette er en mosquito-mygg fotografert i et laboratorium i Campinas i Brasil.
OL-TRUSSEL: Zikafeber er en sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg. Dette er en mosquito-mygg fotografert i et laboratorium i Campinas i Brasil. Foto: Paulo Whitaker, Reuters
To fremtredende professorer mener at Rio-OL til sommeren enten må avlyses, utsettes eller flyttes.

Grunnen er zikaviruset som settes i sammenheng med mikrokefali hos fostre.

– Unge kvinner kan ikke reise sikkert. Å arrangere OL på et sted full av Zika, er rett og slett uansvarlig, skriver professorene Arthur L. Caplan og Lee H. Igel i Forbes.

– Menneskeheten står foran en alvorlig trussel, fastslår de.

OL-SJEF: Tore Øvrebø.
OL-SJEF: Tore Øvrebø. Foto: Lise Åserud

Olympiatoppen-sjef Tore Øvrebø forteller at de følger situasjonen nøye:

– Vi følger rådene fra både norske helsemyndigheter, WHO og IOC. Vi har også et nettverk av olympiske komiteer vi samarbeider med, og vi har også kontakt med den brasilianske OL-komiteen.

Les også: Slik oppdaget de Zika-viruset.

– Våre leger er klare på at de følger situasjonen nøye, sier Øvrebø.

Overføres med mygg

Zika-feber er en sykdom forårsaket av zika-virus som overføres med mygg. Det mistenkes ligge bak alvorlige fosterskader, som gjør at barn blir født med små hoder og utviklingsforstyrrelser.

Mandag fastslo Verdens Helseorganisasjon (WHO) at Zika-viruset er en global folkehelsekrise.

Den brasilianske hæren hvileløst fra dør til dør i slummen i jakten på mygglarver. Vil de kunne lykkes i å stanse epidemien som herjer på hele kontinentet?

Les også: Slik er krigen mot zika-myggen

Viruset har fremfor alt spredd seg i Sør-Amerika, og nå slår altså forskere ved New York University Langone Medical Center alarm.

I debattinlegget i Forbes advarer de amerikanske borgere med å dra til Rio-OL og mener altså at det er tid for å avlyse eller flytte arrangementet.

– Uansvarlig å ha OL

– Forurenset vann og sikkerhetsaspekter har allerede kunnet gjøre livet vanskelig for en besøkende, og nå er Brasil nær ved å bli rammet av en epidemi av Zika-viruset. Å arrangere lekene i et områder der Zika-viruset har spredd seg, samtidig som WHO erklærer det som en alvorlig risiko for verdenshelsen, er rett og slett uansvarlig, mener de to professorene.

– IOC må enten flytte lekene, utsette dem eller avlyse. Den riktige veien fremover er å jobbe forebyggende når menneskeheten står foran en alvorlig trussel.

Forskerne fastslår at unge kvinnelige supportere ikke kommer til å dra til Rio-lekene, av frykt for skader på barn. Heller ikke unge menn som kan overføre viruset til partnere.

Les også: Her er toppidrettssjefens mål for Rio-OL.

– Utøverne ser sin muligheten til å kunne gjennomføre drømmen om å delta i olympiske leker, men IOC bør ikke la dem dra. Næringsliv og media må tenke på samme måte - at de setter sikkerheten foran bunnlinjene, fastslår Arthur L. Caplan og Lee H. Igel.

– Avventer situasjonen

Tore Øvrebø i Olympiatopppen har også lest debattinnlegget i Forbes, men sier at de først og fremst «forholder seg til kvalitetssikret informasjon fra de myndighetene som gir råd i slike situasjoner».

– Vi følger helserådene som er gitt for gravide eller de som har tenkt å bli gravide. Forøvrig avventer vi situasjonen. Det kan jo gå i alle mulige retninger.

Det finnes ingen vaksine mot zikaviruset, og ingen medikamenter for dem som er smittet.

Tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen er vanligvis 3–12 dager. Symptomene er vanligvis milde og varer 2–7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett.

Det er imidlertid en mistanke om at infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader, som mikrokefali. Dette er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport