Hovedinnhold

Håvard (27) ble hentet til New York for NFL-prøvespill

** Lastet opp film på Youtube etter endt fotballkarriere - nå kan han bli proff i USA
** Kan få kontrakt med den amerikanske storklubben New York Jets som «kicker»

(VG Nett) Håvard Rugland (27) ble en hit på Youtube etter at han la ut en video av sin triksing med amerikansk fotball. Natt til tirsdag prøvespilte han for New York Jets.

- Prøvespillet gikk bra, men det er ennå langt fram til å kunne spille i NFL, sier Rugland til VG Nett etter at prøvespillingen er overstått.

NFL (National Football League) er den øverste ligaen i USA for amerikansk fotball. New York Jets spiller i den såkalte Eastern Division, og har sine hjemmekamper på MetLife Stadium.

For den jevne nordmann er NFL antakelig ikke så veldig godt kjent. Men for 27-årige Rugland er det i ferd med å bli det - etter en Youtube-video han lastet opp i september i år.

VGTV: Se Ruglands spektakulære ferdigheter 

Youtube-hit

Triksing og lek med ball begynte Rugland ifølge NRK med etter at karrieren som fotballspiller tok slutt. Rugland spilte «vanlig» fotball på Ålgård FK helt fram til laget ble lagt ned, og han måtte finne på noe annet å fordrive tiden med.

Det gjorde han, og den 16. september i år presenterte Rugland en skrytevideo på Youtube, som var ment å være til underholdning for venner og kjente.

I klippet på nettet viser 27-åringen en svært så imponerende treffsikkerhet og et enormt tilslag på den amerikanske fotballen han leker seg med.

Men det var flere enn Ruglands nære og kjære som plukket opp videoen.

Klippet, som til nå er sett av drøyt en halv million mennesker, spredte seg helt til USA, hvor det også dukket opp i NFL-kretser. Plutselig ville lag i Amerika ha Rugland over for prøvespill.

- Alt har gått så raskt at jeg har ikke rukket å tenke over ting, sier Rugland, som til slutt fikk invitasjon til å reise over til San Diego. Der skulle han trenes av eks-NFL-spiller og kickertrener Michael Husted i en periode, før det hele skulle ende med prøvespill for New York Jets.

Tre ukers treningsopphold

Rugland pakket kofferten, og reiste til San Diego med en aldri så liten drøm om NFL i bagasjen.

KAN BLI RUGLANDS TRENER: Rex Ryan, her fra en kamp mot Tennessee Titans for tre dager siden, er hovedtrener for New York Jets. Foto: AFP
KAN BLI RUGLANDS TRENER: Rex Ryan, her fra en kamp mot Tennessee Titans for tre dager siden, er hovedtrener for New York Jets. Foto: AFP

- Jeg har vært i San Diego i tre uker nå. Oppholdet der gikk veldig bra, forteller 27-åringen til VG Nett.

Han har fått massiv skryt av trener Husted, som overfor avisen Seattle Post-Intelligencer sammenlignet Rugland med en av NFLs beste kickere, Sebastian Janikowski.

- Jeg så videoen som Håvard hadde lagt ut på Youtube. Vi ble venner på Facebook og begynte å kommunisere. Jeg ble kontaktet av en direktør for et NFL-lag, og han ville at Håvard skulle komme og trene med meg. Han har et utrolig talent som kicker, og en kanon av en fot. Hvis han fortsetter å utvikle teknikken sin, kan han bli en av de sterkeste kickerene i NFL, sier Husted til avisen.

Kontroll på nervene

De tre ukene Rugland brukte i San Diego, var vellykkede. Denne uken ble han fløyet til New York, for å prøvespille for Jets. Det ble en spennende opplevelse for nordmannen.

- Man føler selvsagt presset på et slikt prøvespill, men jeg følte jeg klarte å holde nervene mine under kontroll, forteller han til VG Nett.

Tilbakemeldingene han fikk fra Jets virket ifølge ham selv positive, men Rugland vet ingenting om prestasjonen hans holdt til en kontrakt.

- Jeg tror det at jeg ikke har noen erfaring med NFL kan jobbe mot meg, men vi får se hva som skjer, sier han.

Jets' sin oppkjøring til den kommende sesongen starter ikke før i april, så det kan ennå drøye en tid før Rugland får svar på om et nytt liv venter på ham i USA.

- Jeg håper å få en kontrakt, slik at jeg kan være med og kjempe om en plass i troppen. I sesongoppkjøringen skal 90 spillere bli til 53, og bare en av dem er placekicker, som er min posisjon - så selv med kontrakt er det en lang vei å gå før det blir spill i NFL, sier en ydmyk Rugland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport