Hovedinnhold

Tvedten: - Vi er godt trente spillere

Får støtte av idrettsfysiolog i at formen neppe er tapsårsaken

SKUFFENDE SLUTT: Håvard Tvedten må innse at Norge ikke når semifinalen i VM etter tapet mot Island. Foto: Bjørn S. Delebekk
SKUFFENDE SLUTT: Håvard Tvedten må innse at Norge ikke når semifinalen i VM etter tapet mot Island. Foto: Bjørn S. Delebekk
(VG Nett) Håvard Tvedten er uenig med TV 2-ekspert Ole Gustav Gjekstad i at håndballherrene er i for dårlig fysisk form.

- Jeg tviler på at dette har med fysikk å gjøre, sier Tvedten til VG Nett.

- De er for dårlig trent

Norge hang lenge bra med mot Island i går kveld, men tapte til slutt 29-22. Nok en gang glapp det i sluttminuttene, slik som så mange ganger før i mesterskapet. Denne gangen ble imidlertid konsekvensen at alt håp om semifinale ble drept.

- Det er selvsagt flere faktorer som spiller inn, men dette landslaget er etter min mening for dårlig trent. Det er ikke tilfeldig at alle fem VM-motstanderne har scoret mer enn Norge på slutten, sa Gjekstad i går kveld.

Les også: Strand ut av VM-troppen 

Norge stilte med ei skadeliste over pari i gårsdagens kamp, men Gjekstad mener det ikke er mulig å kun skylde på skader.

- Selvsagt spiller også skader og sykdom inn. Men se på islendingene Alexander Petersson og Gudjon Valur Sigurdsson, sa håndballeksperten.

FOR DÅRLIG TRENT: Håndballekspert Ole Gustav Gjekstad mener de norske håndballherrene er for dårlig trent. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
FOR DÅRLIG TRENT: Håndballekspert Ole Gustav Gjekstad mener de norske håndballherrene er for dårlig trent. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

Tekniske feil mer avgjørende

Håvard Tvedten understreker dagen derpå at håndballherrene ikke er dårlig trent.

- Vi er godt trente spillere, men gjør noen enkle, tekniske feil i avgjørende situasjoner. Håndball er en komplisert idrett, og vi blir straffet hardt for slikt. Kontringene kommer på direkten, sier Tvedten.

Han er toppscorer med 33 mål, og statistikken viser at han har scoret 17 mål i første omgang, og 16 i andre. Samtidig har han også bommet på seks skudd i første del av kampen, mot 12 i andre. Altså en dobling i antall bomskudd.

VG Nett-leser:
Ser ikke helt for meg at noen skal kunne ta franskmennene, kanskje utenom danmark på en veldig god dag.
Diskuter håndball-VM her! 

- Jeg tror ikke det at vi taper mot slutten har med fysiske ting å gjøre. Jeg tror det sitter i hodene på oss spillere, sier han.

Til tross for påstander om manglende form, har Tvedten ennå til gode å føle seg sliten etter kamp.

- For min egen del kan jeg ikke si at jeg har vært sliten etter noen av kampene. Etter 60 spilte minutter har jeg fremdeles hatt krefter igjen, sier han.

- Ingen hovedårsak

Foto: Famsimile av VG 21.januar 2011.
Foto: Famsimile av VG 21.januar 2011.

Tvedten får delvis støtte av idrettsfysiolog og professor Jostein Hallén.

- Det er vanskelig å bedømme om Norge ville kommet noen mål nærmere Island dersom de hadde vært bedre trent. Det blir feil å peke på den fysiske formen som en hovedfaktor til tapet. Det laget Norge møtte i går var bedre enn dem på nesten alt, sier Hallén til VG Nett.

Les også: - Hadde ingenting med håndball å gjøre 

Han mener utholdenhet er ekstremt viktig i idretter som for eksempel håndball, og at formen kan virke inn også på andre situasjoner på banen.

- Dersom det er slik at de scorer mindre i andreomgang, kan det være et tegn på at utholdenheten ikke er god nok, sier han.

- De er i god form fra før av

Kvinnelandslaget trente knalltøft i sommer, og håndballekspert Gjekstad mener de fikk et løft av det.

- Dersom man trener hardt i en periode vil man få resultater, men dette er spillere som er i god form fra før av. Da er det en grense for hvor mye de kan heve formen, sier Hallén.

Idrettsfysiologen mener det er helt feil å sette fokus på formen hos spillerne når årsaker til tapene i VM skal graves fram.

- Det er ikke der hovedfokuset bør ligge, men dersom håndballherrene har muligheter for å drive mer fysisk trening uten at det går på bekostning av noe annet, kan det være noe å tenke på, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball